Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myniaaa

nauka jazdy

Polecane posty

Gość myniaaa

Witam , proszę powiedzcie , czy długo uczyłyście się jeździć zanim chwyciłyście te wszystkie manewry ze sprzęgłem , biegami.... ? Co Wam sparwiało najwięcej problemów. Czy miałyście obawy czy podołacie??? Ja jestem trochę spanikowana , bo nigdy nie siedziałam za kierownicą (chociaż niektórzy potrafią jeździć nie mając prawka) - jazdy zaczynam za tydzień - nie wiem jak to będzie ...proszę podzielcie się swoimi uwagami . Proszę o jakieś rady. Dzięki

Gość myniaaa
czy nikt nie może mi pomóc?

Gość Jego Oczy są darem Niebios
a jakie rady na nauke jazdy do tyłku - łuk? chodzi o skręt?;)?

Gość hę cusz
dasz rade. Nawet tuki zdaja pozytywnie

Gość myniaaa
mnie chodzi o podstawy - sprzegło , biegi ...

Gość myniaaa
dzięki za słowa otuchy , ale czy ktoś z Was też się bał - jak to będzie???

Ja sie boję:-) Też zaczynam za tydzień, nie mamy w domu samochodu i nigdy nie siedziałam za kierownicą, ale mam nadzieję, że dopcham sie do kobiety instruktora, bo jest u nas. Wtedy będę sie mniej stresowała:-)

Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
mynia...ja robie kurs po raz drugie (ostatnio 10 lat temu) i mimo ze poprzednio szło mi nie najgorzej (przerwała na okres nauki do matury i już nie wróciłam) to i tak jestem przerażona, przestraszona i przejęta (w tym tygodniu kończę teorię i zacznę jazdy)...te nerwy to normalka...trzeba tylko je kontrolować, żeby nie paraliżowały nauki.

Ja się nie bałam. Zawsze ciągnęło mnie do samochodów i lubiłam to :D Czego tu się bać ? Będziesz sobie radziła gorzej to weźmiesz dodatkowe godziny.

Ja tez lubiłam jeździć.Przyznam się ,że zanim poszłam na kurs mąż mnie nauczył podsaw jazdy.Jeździliśmy w jakieś polne czy leśne dróżki i jeździłam.Jak poszłam na kurs to już taka głupia nie byłam i nie maiałam żadnych kompleksów,że się wygłupię.:-)

Gość myniaaa
a ja nie będę prosić mojego męża...postanowiłam , że sama sobie jakoś poradzę, chociaż może to błąd.

Ja nie prosiłam.W sumie to on mnie zmusił.Najpierw mnie namówił na te jazdy z Nim,a po jakimś czasie przyszedł do domu i powiedział ,że mnie na kurs zapisał.W sumie to dobrze bo sama bym się odważyła nie wiem kiedy.:-)A tak postawił mnie przed faktem dokonanym.

Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
to jest bardzo dobry pomysł nie prosić męża!! raz ze instruktor na kursie dba żebyś wyrabiała od razu dobre nawyki (np kolejność wciskania pedałów przy hamowaniu) bo to ważne, a twój mąż może mieć zakorzeniony zły nawyk i Ci go przekaże i później trudno będzie to odwrócić. po drugie początki to trochę pomyłek i po co niszczyć we własnym aucie skrzynie biegów, sprzęgło jak do tego jest samochód instruktora. po kilku jazdach to już jest sens, np pojechać w wielki pusty parking i sobie trenować manewry. no i zależy jakiego się ma faceta...bo mało który ma odpowiednią cierpliwość.

Zgadzam się z gwiazdkami powyżej. Nam też instruktor radził, żeby przed kursem nie próbować. Jeśli już, to po kilku godzinach przejeżdżonych można sobie z kimś pojeździć. Ja się nie boje obciachu i bardzo chcę jeździć, jest mi to potrzebne do pracy, ale jestem wstydliwa i faceci mnie paraliżują, a jeszcze mamy takich młodych instruktorów...Mam nadzieję, że trafię do babki:-)Mnie chłopak chciał uczyć, ale kategorycznie odmówiłam:-)

Gość myniaaa
na moje prawo jazdy zawsze był nie za dobry czas, ale tesraz się wściekłam i mimo tego , że jestem już kobietą w średnim - powiedzmy - wieku - postanowiałam sobie coś udowodnić. Dlatego się tak boję , że sobie nie poradzę i że może to będzie obciach jak szybko nie załapię tych wszystkich czynności :/

Złapiesz.Ja też prawko zrobiłam dopiero cztery lata temu .Miałam 28 wtedy.Dla mnie największym problemem było,skąd będę wiedzieć ile skręcić koła na zakręcie i ile je potem wyprostować.Jak teraz o tym myslę to głupie obawy były.:-)

Moja siostra robi teraz prawko a ma 34 lata.Straszna z niej choleryczka.Zastanawiam się jak ona zda egzamin.:-)

Gość myniaaa
mnie najbardziej przerażają te podstawowe rzeczy związane z uruchomieniem , a później jazdą..... to dla mnie na chwilę obecną czarna magia :/

Ja w sumie na początku miałam problem ze zmianą biegów.Musiałam patrzeć na dźwignię, kiedy zmieniałam biegi.

I raz pomylił mi się pedał hamulca z pedałem gazu.Wycedziłam w krawężnik i takie to na mnie wrażenie wywarło,że już potem nigdy mi się to nie powtórzyło.

Gość bedzie dobrze zobaczysz
musisz sobie tylko wbić do głowy ,że nie zmienisz biegu ,nie ruszysz, prawidłowo nie zatrzymasz sie bez uzycia sprzegła ...wiem ,ze teraz to dla ciebie bajka o żelaznym wilku ale wejcie ci to w nawyk ...jak oddychanie :D ...

A ja mialam jazdy z facetem i kobieta i oczywiscie wolalam z facetem, kobieta to zaraz zaczynala mi opowiadac swoje zycie i w ogole, nie ma jak to facet a do tego lubilam go zlapac za kolano jak powiedzial jakis zart :P

Gość myniaaa
stara baba ze mnie .... jestem najstarsza na kursie ...jasny gwint..i to mnie też dołuje

U nas jest pan po 50 i druga pani po 40, tak to przewaga kobiet po 30. Tylko kilka dziewczyn w mniej więcej moim (25) wieku i 4 chłopaków tuż po 18. Więc jeszcze nie jest tak źle:-)Ten co prowadzi kurs, to mówił nam, że właśnie teraz coraz więcej dojrzałych osób sobie robi prawko.

Gość myniaaa
wiecie ..... ja zawsze chciałam zrobić to prawko ...ale może tez tak do końca nie wierzyłam w to , że je zrobię. Póxniej były ważniejsze rzeczy ...i zawsze był nie ten czas..no i teraz jest jak jest ....