Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

Czy sa tu mamy, ktorych dzieci zaczely chodzić poźno?

Polecane posty

Paulinka ... martwisz się ,że Maniulka jeszcze nei chodzi ? nie masz czym :*

acha nie martwie z ciekawosci pytam :D:D bo co sie spotykam z jakąs mamusia albo kafe czytam to slysze "moje dziecko chodzilo w 8,10,11" miesiacu... zastanawiam sie czy istnieją mamy ktorych dzieci zaczely chodzić poźno :) Moja zacznie kolo 15-16 przynajmniej tak twierdzila neurolog, bo mala miala slabsze napiecie miesniowe i lekarka powiedziala ze mam sie spodziewać tego ze póxniej bedzie chodzic... i tak sobie super radzi wiec jestem z niej dumna :D:D a pytam z ciekawosci :D

jam jest;) mój synek zaczoł siedzieć w 8 miesiącu a chodzic jak mial prawie dwa latka;) fakt faktem jako dzidziuś był rechabilitowany- ale ja sama zaczęlam chodzić jak miałam półtora roku;)

moja miala rok i dwa tygodnie-wstala i poszla.ale sporo cwiczyla,moja to taki maly ostrożny tchórz.wolala dlugo cwiczyc chodzenie przy meblach i dopiero jak nabrala pewnosci to sobie poszla,obylo sie bez upadkow.nie masz co sie martwic.

Gość Olenkaaaaaaa
A kiedy Twoja zaczela siedziec? Moja konczy za tydzien 7 miesiac i narazie nic. Tez ma klopoty z napieciem miesniowym. Nie umie sie obrocic jeszcze z brzuszka na plecy (na odwrót umie)

Gość aaaaaaaaaaaaabbbbbbbbbbbbbbb
A dlaczego tak Ci powiedział lekarz i skad może to przewidzieć.Moja córka tez miała słabe napięcie mięśniowe i była rehabilitowana 2 miesiace i chodzi od kiedy skończyła 10,5 miesiaca.Nie pisze oczywiście tego po to aby się chwalic lub Cie dołować ale skad lekarz może widzieć za ile miesięcy mała zacznie chodzić.

Gość Olenkaaaaaaa
pytanie do Mamani

moj syn zacząl chodzic w 11 miesiącu ale juz wczesniej laził w chodziku!! gorzej mialam z jego gadaniem.mial 3 lata mówił tylko yyyyyyyyy!! a pozniej tak mówił ze tylko ja Go rozumialam.wychodzilam sie z nIm po logopedach masakra!! mialyście też takie problemy z dziećmi??

abb moja tez byla rechabilitowana ale krotko. robilismy z nią ćwiczenia i niby wsjo bylo ok jak po 7 miesiacu nie siedziala to poszlismy z nią do neurologa i ona ją obejzalą i powiedziala ze jak ja posadze i zrobie kilka cwiczen to za tydzien mi dziecko bedzie siedzialo... nie chcialo mi sie wierzyć... ale tak zrobilam. posadzilam kilka razy na chwile porobilam takie fajne ćwiczonka i mala siedziala miala niecale 8 miesiecy a zaraz potem zaczela sama siadac i wstawac przy lozeczku... pani neurolog powiedziala mi ze mala bedzie poźno chodzic wlasnie tak kolo 16 miesiac i mam sie na to przygotowac... mala sama stoi. przy meblach to śmiga na raczka śmiga ale jak sama ma isc to zrobi 4-5 kroczkow i siada przekreca sie na raczka i idzie dalej na kolankach :D:D:D taka dzielna jak mysz kościelna :D:D:D widze ze z kazdym dniem coraz lepiej jej to idzie. za jedną reke chodzi super... poprostu ma jakies opory- boi sie isc sama... jak np trzyma wiadereczko albo wozek to ladnie idzie a z pustymi rekami jej cięzko... no i nożki jesczez jej drzą... taka niestabilna jest :)

kasia z mówieniem nie mam problemów. malą mowi po naszemu troche a po swojemu to cale bajki snuje :D:D:D

olenka- moj miał na odwrót wzmożone napięcie mięsniowe- nie martw sie ja tez po nocach nie spałam że tak wszystko mu powoli idzie- w wieku mniej wiecej 2,5 roku wszystko się wyrównało poza mową- zaczął muwić jak miał 4 lata- teraz jest taką megagadułą, że uszy puchną

Gość Olenkaaaaaaa
Jakie czwiczenia robilac, zeby siedziala? My rehabilitujemy juz dlugo i nic

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,przy słabym napięciu mięśniowym lekarz kazał Ci ja tylko sadzać tydzień i robic specjalne ćwiczenia?Aż mi sie wierzyć nie chce.

kasia- moj cały czas jest pod opieką logopedy- ale ja tez mówiłam bardzo xle do ok 10 lat;) poza tym były mąż mial wadę wymowy- i powinnam podciac małemu cośtam pod języczkiem- a ja jestem przeciwna takim zabiegom

cwiczenia rechabilitacyjne czynią rzeczywiście cuda

aaabb hehe my ją rechabilitowaliśmy jak sie urodzila i miala coś miesiac bo wtedy to wykryli. bylam z nią w szpitalu na rechabilitacji a poxniej cwiczylismy w domu na pilce i takie co ja na kolanach kladlam i obroty... ale poźniej na kontroli powiedzili mi zeby nie cwiczyc bo jest ok... i dopiero w 7 miesiacu jak nie siedziala poszlam do neurologa i ona powiedziala ze skoro mala miala takie problemy to musze ją sadzac i takie ćwiczenia z nią robic az nie zacznie siedziec. zbadala małą i stwierdzila ze juz nie ma tego slabego napiecia ale ze to moglo miec wlasnie wplyw na to ze sie bedzie wolniej rozwijala- w normie oczywiscie ale wolniej (pod względem motorycznym) niz inne dzieci :)

Gość Olenkaaaaaaa
Widze, ze nie chcesz mi odpowiedziec :(

a ćwiczenia "na siedzenie" a raczej na rownowage wygladaly tak ze siadalam na podlodze. bralam mala na kolana i mocno przyciskalam do siebie i odchylalam się mocnooo do tylu a mala ze mną tak zeby nie miala oparcia za bardzo... na chwile zostawalam w takiej pozycji... potem do przuodu i na boki... i tak kilka razy dziennie po 3 serie mialąm robić... nic trudnego malą to lubila :)

Ty się Kobieto naciesz tym czasem gdy nie chodzi – ja to czasem zastanawiam się kiedy mój siądzie na tyłku :D a tak poważnie to Jaś zaczął chodzić bardzo wcześnie, za wcześnie i byliśmy przerażeni – lekarze nam trąbili że nie powinien, że będzie miał problemy ze stawami i z kręgosłupem. Wg tych „moich” lekarzy to dziecko powinno chodzić w wieku 18 miesięcy z tolerancją 3 miesięcy w jedną jak i drugą stronę – więc macie jeszcze spooro czasu :D

blondyna jesli mam byc szczera wolalabym zeby opanowala chodzenie zanim 2 maluch sie urodzi... bo bylo by mi cięzko ją "prowadzać" i 2 nosić... kurde mam tylko dwie rece.... i nawet nie wiem gdzie sprzedają jakieś dodatkowe :D:D:D

mamani, moje trollęta wszystkie po kolei zaczęły samodzielnie chodzić mając 14 mies. z maćkiem pewnie będzie podobnie, bo wstaje b. chęnie, ale preferuje biegi na kolankach ;) nawet przy meblach nie bardzo lubi połazić, woli się wspinać :) nasz ortopeda stanowczo zakazał jekegokolwiek prowadzania, jak będzie gotowe samo pójdzie, a czas na to odpowiedni, to do półtora roku, nie muszą się spieszyć, ortopedzi wcale nie cieszą się z takich "prymusów" co b. wcześnie zaczynają chodzić ;)

Gość Olenkaaaaaaa
Mala oparta plecami o ciebie??

olenka nieee trzymalam ją mocno pod paszki i ciągnelam za sobą ale nie opieralą się... wląsnie o to chodzi zeby nie byla oparta i ciągnela cialko w przeciwną strone niż ja... wyczujesz u dziecka taki fajny opror

ha:D a moja właśnie stała przy stole i pierwszy raz się puściła zrobiła aż krok!!!!!

Mamani a próbowałaś małej dawać pchacza?Moja rehabilitantka właśnie polecała......

MaMani - Bobrzecie polazło samo jak miało rok i dwa tygodnie (moja koleżanka uważa ze to bardzo poźno :p ale ona jest z tych matek, co to mają\"najlepsiejsze, najpiekniejsze, najsprytniejsze i najmądrzejsze dzieci\" a wszystkie inne w stosunku do ich pociech są opóźnione :p czyli zobacz jakie to \"późno\" jest relatywne ;)

Gość pedagog specjalny
BOŻE CO WY ZA BZDURY PISZECIE!!!! DZIECKO KTÓRE BARDZO WCZESNIE ZACZYNA CHODZIĆ BEDZIE MIALO DUŻE KŁOPOTY Z KRĘGOSŁUPEM, NIE ZMUSZAJCIE SWOICH DZIECI DO WSTAWANIA, CHODZENIA, NAJLEPIEJ ZEBY JAK NAJDŁUŻEJ RACZKOWAŁO!! RACZKOWAŁO I TYLE!