Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestępca złowrogi

potrzebny prawnik

Polecane posty

Gość przestępca złowrogi

czy ktoś się na tym zna? Popełniłam przestępstwo, na przesłuchaniu poddałam się dobrowolnie karze. Dostałam powiadomienie z prokuratury o jej wysokości, uważam, że jest za wysoka. Czy mogę się jeszcze odwołać i zażądać rozprawy? Czy jeżeli tak to mogą potem dać mi jeszcze wyższą karę, czy nie może być wyższa niż ta zaproponowana przez prokuratra? Proszę jeżeli ktoś wie to proszę o radę.

Gość przestępca złowrogi
bardzo proszę o radę

Gość przestępca złowrogi
uuuuuuuuuuuuuuppppppppppppppppppp

Chwileczkę. Skoro wniosłaś o dobrowolne poddanie się karze, to musiałaś zgodnie z przepisami kpk zaproponować jej wysokość. Było tak? Czy prokurator przystał na tę propozycję?

Gość przestępca złowrogi
nie wiedziałam na jaką karę mam się zgodzić. Policjant zapytał tylko czy poddam się dobrowolnie karze i powiedział że tak będzie dla mnie lepiej, dopiero w tym tygodniu dowiedziałam się co proponuje prokurator a rozprawa już w środę

Dziwne. To Ty powinnaś zaproponować wysokość kary i powinno być to odnotowane w protokole. Jeśli tak się nie stało - to na rozprawie złóż oświadczenie, że co prawda chciałaś dobrowolnie poddać się karze ale nie w takim wymiarze, który określił prokurator. Rozprawa powinna się w takim wypadku toczyć na zasadzach ogólnych. Ryzyk-fizyk: możesz zyskać albo stracić.

Gość przestępca złowrogi
ale nie wiem czy mogę iść na rozprawę bo policjant powiedział że odbędzie się zaocznie skoro się zgadzam a z sądu dostałam zawiadomienie o dacie rozprawy ale było napisane - stawiennictwo nieobowiązkowe, myślę, że przecież niezakazane ale nie wiem czy będę mogła coś tam zrobić.

Gość przestępca złowrogi
jak na złość w mojej miejscowośći nie ma żadnego dostępnego prawnika, nie wiem sama co robić

To Twoje prawo jako osoby oskarżonej (a zatem wciąż formalnie niewinnej): możesz iść na rozprawę, wycofać wniosek o dobrowolne poddanie się karze, argumentując że de facto to nie Ty a policjant/prokurator \"zaproponował\" wymiar kary (a to Ty powinnaś zrobić) i że żądasz przeprowadzenia normalnej rozprawy. Dbaj aby te Twoje słowa i wnioski były wpisywane do protokołu rozprawy!

Gość przestępca złowrogi
dzięki ci serdecznie za pomoc, chyba tak zrobie chociaż boję się że tylko pogorszę sytuację, ale trudno, kto nie ryzykuje...., podzwonie jeszcze po kancelariach może znajdę jakiego prawnika co mógłby mi pomóc

Nie ma sprawy :-) Spróbuj jeszcze się skonsultować, ja nie jestem karnistą, może spec od procedury karnej precyzyjniej Ci pomoże. Powodzenia