Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość k750

RTG, ciąża i ogólny poziom wiedzy

Polecane posty

Gość k750

Podzielę sie małym doświadczeniem. Otóż staramy sie o ciążę jakiś czas i tym razem zaszło prawdopodobieństwo, ze sie udało. Pech chciał, że żona miała badanie RTG klatki piersiowej co wywołało u nas pewien niepokój. Pierwsze co zrobiliśmy to oczywiście Doktor Google. Trafiliśmy na wiele wypowiedzi, oczywiście bardzo rozbieżnych - generalnie dominuje opinia, że nie jest to zalecane, zwłaszcza w pierwszym okresie ciąży i że jeżeli coś negatywnego ma nastąpić, to obumarcie płodu - w przeciwnym wypadku wszystko OK. Były też inne opinie - bezwarunkowe ryzyko uszkodzenia, stres przez całą ciąże, itd, itp. Nieźle zestresowany wpisałem to samo, tyle że po angielsku. No i.... opinie różne o 180 stopni, zwykle chłodne i rzeczowe. Kropkę nad i postawił artykuł: http://www.aafp.org/afp/990401ap/1813.html w którym wykazuje się, że żeby wystąpiło niebezpieczeństwo dla płodu, potrzeba by 70 prześwietleń płuc albo 20 prześwietleń brzucha a same dawki promieniowania RTG podczas badania są porównywalne z promieniowanie tła. Podobnych artykułów znaleźliśmy mnóstwo. Każdy napisany w sposób naukowy i rzeczowy. Zatem - zanim zaczniecie się martwić - proponuję poszukać publikacji naukowych, nie patrząc na arbitralne opinie na forach.. K750

Gość ona ma dom
dzięki za ten post. ja także miałam prześwietlenie , ale miednicy.w bardzo wczesnej ciąży