Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annnnnnnnnnnnkaaaaaaaaaa

usg w ok 13 tyg ciazy pytanie???

Polecane posty

moja przyjaciolka byla wlasnie na usg po raz pierwszy robione w tej ciazy ( 1 ciaza)i lekarz tylko pojezdzil po brzuchu w sumie serce slyszala fotki nie ma a zadala mu pytanie czy bedzie robil na zespol downa to badanie usg to jej powiedzial ze robi sie to u kobiet po 35 rku zycia i ze moze w maju ja wiele czytam was tu dziewczyny i zjeżył mi się włos na głowie bo mnie się wydawało że takie badanie na przeziernosc to jest standardem u kazdej kobiety w ciazy a tu on tak mowi napiszcie prosze jak jest u was nie pojde do tego lekarza a sie wybieralam bo u3wazam skoro sie placi to sie powinno dostac to co jest standardem teraz poza tym uwazam ze zdjecie moglby jej dac on stwierdzil ze nic nie widac czy cos tego typu a robil tylko przez brzuch prosze doswiadczone kobiety o ustosunkowanie sie do tego co tu napisalam bo szczerze to jestem zbulwersowana z lekka tym

bardzo rposze o jakies odpowiedzi

U jakich po 35 roku ja mialam 30 lat jak zaszlam w ciaze i mialam robione badania a znam mlodsze dziewczyny ktore rowniez to badanie mialy wiec dziwny ten lekarz no a w 13 tyg to juz cos widac ja swoja fasolke dostalam na zdjeciu juz w 8 tyg fakt ze tylko mala fasolinka to byla ale widac

Jesli jest to lekarz państwowy, to nie musi robić tego badania. Jeśli prywatny też nie. Prywatnie za badanie przezierności się płaci dodatkowo a mało który robi to sam z siebie. Państwowo owszem robi się u kobiet po 35 roku życia i nie kto chce, tylko muszą być wskazania. Jesli mimo wszystko lekarz was denerwuje, to niech zostanie zmieniony. Ona ma prowadzić ciąże i trzeba czuć do niego zaufanie

Poza tym zdjęcia mogły faktycznie nie wyjść, ale lekarz też mógł kręcić. Mi prawie do 13 tygodnia robiono przezpochwowe i wtedy maluszka było widać. Badanie przezierności to jest bezpłatne z tego co wiem połówkowe około 20 tygodnia ciąży.

byl to lekarz prywatny pracuje tez na porodowce ale ona byla u niego prywatnie wiec sama nie wiem czego mialby tego nie zrobic moze jesszcze ktos cos napisze

Ja płaciłam za to badanie, nie robił go mój ginekolog, tylko ginekolog w tym kierunku wykształcony. Nazywało się to USG NT i trzeba było za to zapłacić. :P Prywatny wyciągnie kasy ile się da. :D

Przezierność z tego co wiem robi się u wszystkich, niezależnie od wieku. Mój lekarz mówił, że 80% dzieci z wadami genetycznymi rodzą kobiety do 35 r.ż., więc takie badanie to powinien byćstandard. A to, że nic nie było widać to tylko świadczy o kompetencjach tego lekarza. Ja w 14 tc znałam już płeć, więc to bzdura, że nic nie widać.

Gość badanie przezierności karku
robione ma KAŻDA ciężarna i nic się a takie badanie nie płaci, a każdy lekarz, który prowadzi ciążę ma obowiązek je przeprowadzić

no wlasnie wiec musze jej powiedziec o tym co wyczytalam tu bo w sumie to tez sie zdziwilam ona jest w 13 tyg do kiedy ma to zrobic obawiam sie ze niedlugo bedzie za pozno bo bedzie to juz niewidoczne

Jeśli wizyta Twojej koleżanki wygladała tak jak opisujesz, to ja bym zmieniła lekarza. 13 tydzień to chyba za wczesnie, żeby robic usg przez brzuch. On zrobił i rzeczywiście mógł zbyt wiele nie widzieć... A badanie przezierności karkowej jest tzw. markerem zespołu Downa i z tego co wiem robi sie je standardowo już teraz w każdym szanującym sie gabinecie. Lekarz zaznacza dwa punkty i mierzy odległość między nimi. Jeśli jest nieprawidłowa, to jest podstawa do dalszych, bardziej wnikliwych badań. Nie wymaga ono żadnych specjalnych narzędzi i nie trzeba za nie dodatkowo płącić. Dopiero te specjalistyczne badania są płatne.

Popieram to, że badanie na przeźierność karkową ma robione STANDARDOWO każda kobieta nie zależnie od wieku! no i w 13 tc usg przez brzuch można robic jedynie na baaaaaaaardzo dobrym sprzęcie! więc nic dziwnego, że lekarz nic nie widział! Dobra rada dla koleżanki jest taka, żeby zmieniła lekarza! Chodzi do niego prywatnie, płaci, a więc oczekuje zrozumienia, wyjasnienia, a przede wszystkim żetelnych badań! takie jest moje zdanie!

Ja badanie przezierności miałam robione w 14 tc. - wedle mojego gina robi się je między 10 a 14 tc. Fakt - trzeba do tego mieć bardzo dobry sprzęt. Jednak ja zaszłam w ciążę w wieku 29 lat tak więc bzdurą jest, że wykonuje się to badanie po 35 roku życia! Dodatkowo mam zdjęcia Maluszków od 6 tc., aż do 25 tc. (wówczas miałam robione ostatnie USG - początkowo co 3 później co 2 tygodnie, bo urodziłam niestety wcześniej niż było to planowe - bo w 27 tc.) Powiem więcej..........ja nie miałam pojęcia o tym, że takie badanie się wykonuje.......... Mnie wykonano je w prywatnym gabinecie w ramach standartowej wizyty.

bardzo wam dziekuje lekarz jest fajny tlumaczy wyjasnia, kulturalny moja przyjaciolka mowi ze ok ale no troche to zbagatelizowal choc on jej mowil ze on nie wierzy tak na 100% badaniom bo co jakby sie okazalo cos nie tak to przeciez urodzi to dizecko , poza tym ze badania myla sie czesto itp. nie wiem mam watpliwosci poza tym wydaje mi sie ze on jest z tych co raczej preferuja mala ingterencje w organizm kobiety w czasie ciazy w sensie ze nie ma co za czesto robic usg np dopochwowego to w ogole n9ie zrobil a serduszko bylo slychac przez brzuch przez chwile