Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamalea

PLASTIKOWE BUTELKI SZKODLIWE DLA DZIECI

Polecane posty

Gość mamalea

Czy w Polsce tez jest glosno na temat plastikowych butelek? W Ameryce slyszy sie o tym codziennie, ze jest szkodliwy dla zdrowia Plastikowe butelki dla dzieci zawieraja BPA bisphenol A, toksyczny skladnik plastiku. SZklane butelki dla dzieci znikaja z polek jak cieple buleczki. Podobno BPA zle wplywa na rozwoj mozgu i organow reprodukcyjnych. Dzisiaj kupilam szklane butelki dla mojego dzidziusia a plastikowe wyladowaly w smietniku. Czy w Polsce sie mowi na ten temat?

Gość mamalea
Ja dzisiaj kupilam evenflo i Dr. Brown, tez malemu nie jest latwo bo byl do tel pory na Avencie. A ja jeszcze podgrzewalam mleko w podgrzewaczu parowym to jeszcze bardziej wydzielalo BPA. Mam nadzieje ze moj synek bedzie zdrowy.

Gość mamalea
Ty jestes z Toronto, nie? Ja sie synus chowa, rosnie?

Ty Lea, ale dr.Browns, Evenflo, Avent to jedno i to samo :( Tylko "Born Free" albo "Think Baby" nie zawieraja Bisphenolu. Albo szklane...

Gość mamalea
Ale kupilam szklane. Najtrudniej mi bylo dopasowac smoczek bo moj maly pil z fast flow a w Babiesrus byly tylko slowflow. A najlepsze jest to ze do dr. Brown i Evenflo pasuje ten sam smoczek.Ale jaka roznica w cenie Dr. Brown 2 butelki 16$ a evenflo 3.50

Hym, afera z Nonylofenolem i Bisfenolem A była już dawno, na 1. roku studiów magisterskich mnie o tym uczono, czyli jakieś 7 lat temu. Jakoś mi się wierzyć nie chce, że mimo wiedzy na ten temat dalej produkowano butelki z tymi syfami. Ja mam plastikowe Avent do odciągania (inne nie są kompatybilne z laktatorem - choćbym na łbie stanęła to bym innych nie zdobyła), do karmienia przelewam do szklanych NUKa. Bo ogólnie lepiej się w nich podgrzewa i lepiej w ręce trzyma. Zresztą ja jestem wielką przeciwniczką plastików, w moim domu oprócz miejsc gdzie plastik musi być (np. obudowa telewizora) to go nie ma. Żadnych plastikowych krzesełek do karmienia itd. A już na pewno w życiu nie założę okien z PCV. Za dużo wiem na temat polimerów - to trochę skrzywia :P

Gość mamalea
Podtrzymuje temat

mialam szklane butelki (nie rysują sie) ale odpryskują i latwo o stluczke (moj synek lubi sobie nosic butelke z piciem):O nie wierze ze butelki dobrych firm moga byc szkodliwe dla dzieci..hmm czy to znaczy ze nie mozna tez pic wody mineralnej i napojow z plastikow????

Gość mamalea
Generalnie plastik jest szkodliwy dla zdrowia a zwlaszcza jak sie nagrzeje. Napoje w plastikowych butelkach to nic dobrego ale co jest teraz zdrowe. W Ameryce codziennie trabia zeby nie karmic dzieci z plastikowych butelek. Szklane butelki znikaja w blyskawicznym tempie z polek sklepow.

Można się oczywiście obawiać, ale nie chce mi się tak do końca w to wierzyć. Myślę, że po 1: wszystkie produkty dla dzieci, szczególnie dobrych firm (np. Avent, Canpol, BabyOno) muszą przejść testy żeby zostać dopuszczone do sprzedaży. A po 2: konkurencja jest bezlitosna. Kiedyś były tylko szklane butelki, ale ponieważ były ciężkie i tłukące to producenci wyszli na przeciw matkom i wymyślili butelki plastikowe, które wyparły butelki szklane. I teraz te szklane chcą zarobić to bojkotują plastiki:) Amerykanie mają skłonności do przesady. Jeśli w Polsce o tym nie mówią to znaczy, że tego niema:)

Powtórnie napiszę to, co napisałam powyżej: mnie o szkodliwości bisfenolu A i nonylofenolu uczono już z 7 lat temu. I pewnie wiedziano o tym jeszcze wcześniej, bo bez tego plastiki takie jakie znamy nie mają prawa bytu. To że to wyłazi teraz w Ameryce, to nie znaczy że w Ameryce jakaś nie wiadomo jaka wiedza jest. U nich ten fakt przed opinią publiczną ukrywali załóżmy kilkadziesiąt lat. U nas próbują ukrywać nadal i ktoś za to zapewne płaci grubą kasę. Tak samo jak płaci się grubą kasę za to, by leki przeciwnowotworowe nie weszły do obiegu. Bo rynek leków przeciwbólowych przynosi zbyt wielkie zyski. Szczerze mówiąc, wiedząc o szkodliwości tych substancji i mając w pamięci słowa pani profesor która o tym mówiła, a mówiła niewesołe rzeczy, byłam pewna że oni już dawno to wycofali. Dziś to sprawdziłam - bisfenol nadal w butelkach jest. Niektóre kraje, na przykład Kanada, chcą ustawowo zakazać produkcji i importu plastikowych butelek dla niemowląt. Druga sprawa, że u nas szklanych butelek teraz ze świecą szukać, ja kupiłam NUKi, ale one za nic mi się do laktatora Aventu nie chcą podłączyć. No trudno. Ważne, by tego szmelcu nie podgrzewać. No i sprawa wszechobecnej teraz melaminy. Również szkodliwa. Niedługo się wrócimy do tego co sprawdzone: do szkła, drewna, metalu, bawełny. Od razu zmniejszy się problem otyłości i nowotworów. Póki co to zbyt wielkiego pola do manewru nie mamy, niestety.

Gość mamalea
Chemical ma racje,ja mieszkam w Kanadzie i wlasnie tu beda wycofywac plastikowe butelki i musze Cie zaskoczyc bo okazuje sie ze Avent ma najwiecej szkodliwej sybstancji. Nie chce nikogo straszyc i bron Boze mowic co ma robic. Tylko sama jestem tymprzerazona ze tak dlugo bo az 5 miesiecy szkodzilam swemu dziecku i chce przestrzec.

CYTAT Z SANEPIDU - Bisfenyl A, czyli polikarbonat, jest stosowany do produkcji materiałów i wyrobów z poliwęglanów dopuszczonych do kontaktu z żywnością - przyznaje Dorota Gibała, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. - Stosowany jest jako utwardzacz. Górna granica zawartości bisfenylu A w przedmiocie dopuszczonym do kontaktu z żywnością wynosi 0,6 mg/kg. Ford Standards Agency wielokrotnie oceniała ryzyko przy stosowaniu tego związku. Ostatnio w ubiegłym roku. Badania potwierdziły zasadność limitu 0,6 mg/kg oraz to, że przy zachowaniu tego limitu nie ma znaczenia działanie wysokiej temperatury na tworzywo. Wszystkie tworzywa poliwęglanowe zawierające bisfenyl A na poziomie 0,6 mg/kg są bezpieczne i znajdują się one w obrocie w Unii Europejskiej - uspokaja rzeczniczka.

No właśnie. Może i butelki plastikowe zawierają jakieś tam substancje uznawane za szkodliwe ALE każda substancja uznawana za szkodliwą, swe szkodliwe działanie wywołuje w określonych stężeniach. Jedne w minimalnych inne po przekroczeniu jakiejś tam granicy. I nie sądzę by były dopuszczone do użytkowania butelki dla dzieci, które faktycznie wywoływałyby jakieś negatywne skutki zdrowotne. Przecież to wszystko jest badane. Poza tym myślę, że informację o zawartości ww. składnika w butelkach plastikowych zostały wykorzystane przez producentów butelek szklanych (te jednak mają mniejsze powodzenie niż plastikowe), z tym że nie ma w tej informacji słowa o dopuszczalnych normach zawarości tego składnika w składzie masy używanej do produkcji butelek, ani informacji, że w butelkach plastikowych te normy są przekraczane co powoduje określone skutki zdrowotne. Dlatego dla mnie to informacja czysto marketingowa.

Można się w ostateczności pokusić o kupienie butelek szklanych do ciepłych/gorących napojów - jak mleko czy herbatka na ciepło. Natomiast reszta posiłków może z powodzeniem być w plastiku. Nie wyobrażam sobie bowiem, żeby moje np. 10-miesięczne dziecko które uczy się samodzielnie jeść, uczyło się jeść z talerza szklanego, czy szklanego kubka - bo przecież potłucze (sami wiemy co się dzieje, jak dziecko pierwszy raz dostanie do ręki łyżeczkę:) ) Poza tym WSZYSTKO JEST W PLASTIKU! Woda mineralna ta dla dzieci (np. Gerber), niby bezpieczna, a też jest w plastiku. Można mnożyć i mnożyć przykłady... tylko po co.

Gość mamalea
Troche mnie pocieszylyscie bo ja dosc dlugo uzywalam butelki Aventu i to podgrzewalam moje mleko w podgrzewaczu co dodatkowo nagrzewalo plastik. Widze,ze w Europie nie ma takiej paniki jak w Ameryce. Codziennie slysze jak przestrzegaja przed plastikowymi butelkami. Dzwonilam do poradni laktacyjnej bo mialam kilka pytan a jedno z pierwszych pytan bylo czy czasami nie uzywam plastikowych butelek. Na wiadomosciach tez o butelkach, pediatra rowniez przestrzega. Ale firmy ktore wprowadzaja szklane butelki wczesniej robily plastikowe wiec nie mysle ze jest to chwyt marketingowy. Sama nie wiem, w kazdym razie kupilam szklane butelki i mam spokojne sumienie.

Gość pochrzanione jestescie
z plastikowego nie zje ale pozniej w wieku dwoch trzech lat bedzie wpieprzac chipsy..rzygac sie chce:o

Napisalam juz wczoraj, ze jezeli ktos nie chce uzywac butelek szklanych, moze sobie zakupic plastikowe nie zawierajace bisphenolu - z \"Born Free\" albo \"Think baby\". Lea ma racje, a poza tym niemowimy tutaj o calej Ameryce Polnocnej tylko o Kanadzie, a raczej Ci nie maja takich sklonnosci do przesady jak mieszkancy USA. I prawda jest, ze rzad kanadyjski bedzie najprawdopodobniej wycofywac ze sprzedazy wszystkie butloe zawierajace ten zwiazek chemiczny - na pierwszy ogien idzie Avent, zaraz po tym wszytkie Gerbery, dr. Brownsy itp itd. Sluchalam wypowiedzi kogos z rodzaju polskiego sanepidu i oni kategorycznie odradzaja uzywania tych butelek ze wzgledu na szkodliwosc bisphenolu. Z takimi informacjami trudno byloby mi podac mleko mojemu synkowi. Dlatego juz w styczniu wszystkie butle powymienialam na \"bezpieczne\" plastiki.

Gość mamalea
Zanim dojdzie ta afera do Polski to bedziesz zalowac ze moglas wycofac plastikowe butelki duzo wczesniej

Gość hub
teraz wszytko szkodzi.........

Gość mamalea
Ale czy nie jest to straszne jezeli malutkiej dzidzi ktora ma pierwszy kontakt ze wszystkim podajesz mleczko z toksycznej butelki? Wiem,ze wszystko w dzisiejszych czasach jest skazone, szkodliwe...., ale jezeli moge cos zrobic dobrego dla swojego dziecka to czemu nie

Gość kamyczek_1
Ja juz dawno przezucilam sie na szklane butelki. Jezeli mam wybor i moge kupic cos co jest bezpieczne dla zdrowia to dlaczego nie. Slyszalam tez, ze miekki plastik jest mnie szkodliwy niz ten twardy typu Avent. Powoli wracamy do natury i slusznie. Pozdrowienia

Gość do Dee
patrzylam na alegro i nigdzie nei ma tych butelek o któych mówisz....:( czyli co pozostaje mi kupic szklane ale w sumie moj syn ma juz prawie rok wiec moze dawac mu pic w czyms innym tylko w czym zeby nie było z plastiku....?

Gość do do Dee
Podobno butelki Medela nie sa najgorsze jesli chodzi o plastiki.

wlasnie..wszystkie kubeczki i bidoniki sa plastikowe..ale przeciez w nich nie gotujemy, wiec ...?

Gość mamalea
Ale ja do tej pory podgrzewalam mleko w podgrzewaczu i to w dodatku w butelce Aventu. W Kanadzie bardzo dbaja o dobro niemowlat np:chodziki sa zabronione bo nie sa bezpieczne, no iteraz wyszlo z tymi butelkami.

Tez slyszalam, ze butelki Medeli nie zawieraja tego bisphenolu. To chyba tylko to w Pl pozostaje albo szklane bo rzeczywiscie te dwie firmy, ktore podalam to jak do tej pory tylko sprzedawane sa na rynku polnocnoamerykanskim.