Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja.25.

JAK NAJPÓNIEJ ZDARZYŁO WAM SIĘ WYKĄPAĆ DZIDZIĘ?

Polecane posty

Co tu więcej pytać:) Pytanie jak w temacie. I nie założyłam tego tematu dlatego żeby założyć tylko poważnie pytam bo mnie to interesuje.

Gość crazy nut
ale ważne pytanie :O:O:O

Nie ma co się śmiać:) Ja pytam poważnie bo mam pewien problem i może mądre mamy mi doradzą. Oczywiście staram się tak kąpać dziecko, żeby zaraz po kąpieli wypadało karmienie (a, że karmię mlekiem modyfikowanym to musi być minimum co 3 godziny). Mój problem polega na tym, że jak nakarmię moją dzidzię o godz. np. 15 to potrafi dospać do godz. 22.00! (a potem jeszcze przesypia noce:D ) i nie rzadko muszę go budzić żeby go wykąpać. I teraz: lepiej przed 15 kąpać dziecko czy po tej 22 (nierzadko 23)?

crazy nut: dla kogoś nieważne, a dla mnie problemowe:) i chcę się poradzić:D

Gość LEiLA__35
czemu budzisz dzieciaczka zeby wykapac??? Przesada,nic sie nie stanie jak spi bez kapieli.

No właśnie przestałam go budzić, bo gdzieś przeczytałam, że tak nie bardzo można. Ale on ta codziennie i musiałby być w ogóle nie kąpany, albo rano:) A jak tu go kąpać rano jeśli np. chcę wyjść na spacer, a po kąpieli to nie bardzo.

No i mi nie doradzą no:) Czekać aż sie obudzi i kąpać tak późno czy do południa (:o)

Gość a jo
wtedy wykap kiedy masz czas i przed karmieniem.

A o której kładziesz ostatecznie spac dziecko na noc? Czy dobrze zrozumiałam,że śpi ciurem od 15 do 22? a potem jeszcze całą noc - o której się rano budzi?

nie wiem czy to madre ale u mnie jest tak ze ja sama sie boje kapac i czekam na meza a on jak ma na rano to kapiemy ok 20 a jak popoludniu to wraca ok 23.30 i wtedy kapalismy kolo 1 w nocy ale teraz kapiemy rano kolo 9-10 i jest ok, a ta 1 w nocy byla najpozniej :)

doris26: rano budzi się najwcześniej o 5, a najpóźniej obudził się o 8:) Tzn. być może obudził się wcześniej, ale ja zauważyłam o 8, że już nie śpi bo wtedy ja się obudziłam (bo on jak się obudzi to nie płacze:) ). No właśnie z tym ostatecznym kładzeniem jest różnie, bo ja już do 23 się nie obudzi no to go budzę bo muszę go przecież wykąpać, a zawsze wydawało mi się, że dwunasta czy pierwsza w nocy to już przegięcie:) Ale widzę, że myszsza i o tej kąpała:) Co do kąpania rano to mam pewne obiekcje, bo ja wspomniałam wcześniej, zwykle wychodzi się do południa na spacer i tak po kąpieli to nie bardzo:o

Moim zdaniem budzic na kąpiel to nie ma sensu, bo kąpiel ma byc dla maluszka czyms przyjemnym, a chyba nikt obudzony nie bedzie zadowolony z zamoczenia w wodzie:) no chyba,że długo czekasz az się rozbudzi, ale wtedy to juz srodek nocy się robi- ale to i tak rozregulowywanie dziecka. Jesli dobrze spi calą noc to znaczy,ze budzenie w dzien tez nie jest konieczne - widocznie masz malego spioszka i musisz sie do tego dostosowac. Moze dobrym rozwiązaniem bylaby kapiel przed jedzeniem o tej 15, potem karmienie i sen. Twoje dziecko jest jeszcze malutkie i lada moment bedzie potrzebowac mniej snu w ciagu dnia i bedziesz mogla tą kąpiel blizej wieczora przesuwac. Wazne,zeby w miare o stalej porze kąpac - bo maluszki lubia rutyne.

On uwielbia wodę i czy rozbudzony czy nie zawsze się w niej cieszy:) A śpi jak mu głowę myję hehe. No właśnie ja się tego rozregulowania boję, ale w sumie jak go codziennie będę budzić to będzie to rutyna hihi.

kurczę tak długo śpi 4-miesięczne dziecko,?! Od 15 do 22 to 7 godzin! I potem jeszcze całą noc, troszkę to dziwne dla mnie, mówiłaś o tym lekarzowi?

Gość daisijias
a po co je kąpac codziennie? nie czaje:O

Mówiłam Pani doktor:) Powiedziała, że tylko się cieszyć:D Nie zawsze śpi od 15 do 22, czasem uśnie o 17 do 22:), a potem ta cała noc to jest raptem 6 czy 7 godzin. Tylko, że w dzień śpi po 20 minut.

dokładnie tylko się cieszyć ale kompanie dziecka o 22 to przesada my kąpaliśmy około 19 zawsze a dzień mieli tak ustalony ze nie było potrzeby budzić na kąpiel

Gość serek wiejski
20-20.30 max

Gość tezmama
nigdy o takich godzinach snu nie slyszlam......przesypia popoludnia hmmm...a moze by go tak troszke "nagiac"do rytmu dzien ,noc ,drzemki?przesuwaj drzemke o 15 codziennie o kilka minut az do ok 18 (do tego czasu niech drzemie po te 20 minut)pewnie zajmie ci to troche czasu ale zlapiecie rytm kapiel ok.18 karmienie i sen nocny.jesli juz masz go budzic to rob to miedzy15 a 18 potem to juz daj mu spac.kurde dziwnie dlugo spi maly ...

Ale czemu to takie dziwne? Nie powinno tak być czy po prostu nikt nie ma takiej "śpiącej" dzidzi:)

Gość do_____autorki
Ja kąpię mojego malucha ok. 22:00. Jak kąpałam wcześniej, to zanim kładłam się spać - on się wyspał i był gotów do zabawy. Jak go wykąpię o 22:00 przesypia całą noc do 7 rano. Stosuję tą porę regularnie niemalże od początku:) Mała ma 3,5 miesiąca:)

Gość do_____autorki
ups. miało być "mały" ;)

No właśnie to jest też to, że jak go tak późno wykąpię to nie obudzi mi się w środku nocy:)

Gość do_____autorki
a potem rano jedzonko i dosypiamy do 10-11:) Dopiero potem zaczynamy dzień;) Jak kąpałam go szybciej - w nocy był istny cyrk!

No to podobnie mamy:) Choć cyrków w nocy to on mi nigdy nie robił:D

Gość cytologusia
Mi to wygląda na anemię :o Jak mały śpi tyle godziny od 15 i potem jeszcze całą noc. Dziwne. Robiłas mu morfologię? Bo to normalne nie jest, on ma już kilka m-cy i że nie czuje głodu po 3-4 h?

Morfologia oczywiście zrobiona po skończeniu trzech miesięcy (ja naprawdę dbam o dziecko i trzymam się terminów itd. - jestem wręcz nadopiekuńcza). Maleńki ma lekką anemię, ale to jak każde dziecko w jego wieku bo kończą mu się zapasy zgromadzone podczas bycia w brzuszku:) Podaję mu żelazo i kwas foliowy wedle zaleceń Pani doktor. PS:ale on tak od zawsze śpi:) A poza tym ja napisałam, że kilka razy zdarzyło się tak, że od 15 spał tak długo; bo zwykle to gdzieś od 17-18 do takiego późna śpi. Teraz też np. czekam żeby się obudził:)