Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zoeii

Kwiatki balkonowe jakie najlepsze, nawozy, kiedy posadzić, jak uprawiać itp.

Polecane posty

ja mam ogromny balkon na strone pludniową, wale tam wszystko co sie da, ostatnio kupilam małą tuję i do skrzynek powsadzalam żonkile, konwalie i cyprysy, ciekawe co z tego bedzie, oczywiscie maciejka musi byc, to jest podstawa, ten zapach letnimi wieczorami :) ale na zaciemniony balkon nie wiem co mozna hodowac, za bardzo sie nie znam, zaczynam od tego roku dopiero :)

na pełne słońce przypomniały mi sie jeszcze gazanie - teraz są we wszystkich kolorach, od białych, przez kremowe, żółte, pomarańczowe, czerwone, bordowe, fioletowe aż do brązowych - jedno i dwubarwne

Wróciałam dosłownie prze chwileczką, zmęczona jestem bo się mojej córy w wózku otargałam po schodach, i miałam z nią przygode. Poszałam na ten bazarek, stoje oglądam kwiatki, a ona grzecznie siedzi w wózku, zachwile patrze a ona w rączce trzyma, wyrwany kwiatek, no i musiałam za małą rozrabiaczkę zapłacić ;) Ale przejdxmy do konkretów kupiłam sobie niecierpki czerwone znalazłam w internecie zdjęcie: http://www.primaflora.com.pl/kwiatki/celebrette_red.jpg i skrętnika fioletowego, tez znalazłam sobie zdjęcie w necie, zobaczcie, i powiedzcie, czy ladnie będą sie ze sobą komponować (tzn. rosnąć obok siebie) http://fotosztambuch.blox.pl/resource/skretnik.jpg Kupiłam bym coś jeszcze ale nie mogłam się zdecydowac, podpytałam trochę sprzedawczynie i mówiła, że powinny te odmiany dobrze się rozwija w moim zacienionym balkoniku :)

niecierpek będzie ładnie rósł, pięknie wygląda, jak jest kilka odmian kolorystycznych w jednej skrzynce, ale jeden kolor też będzie ładny, trzeba podlewać i nawozić :) acha, uwaga na przędziorki, bo go lubią (a nie lubią wilgoci, ale znowu kwiatów nie można moczyć, więc...) strona ze skrętnikiem nie chce mi sie otworzyć, jest ich kilka rodzajów i nie wiem, jaki kupiłaś jeśli taki z listkami owłosionymi, trochę jak fiołkowe, to on mocno sie rozkrzewia i zwisa, więc lepiej nie wsadzać go razem z niecierpkiem, tylko gdzieś, gdzie będzie miał luz dookoła, to ładnie sie rozrośnie dookoła

dzięki za radę Ewa 33. Moze później ci sie wyświetli to sobie zobaczysz, bo ja to nie umiem opisywać, zreztą nie wiem czy bedzie identyczny jak na zdjęciu, mam nadzieje, że nie będzie większych problemów ze szkodnikami... Jakiego nawozu używacie? (jak juz wspominałam, zależy mi na mało chemicznym)

dzwoniłam do koleżanki ma mi przynieść popołudniu fuksję, podobno tez lubi zacienione miejsca, to sobie posadze, ale nie wiem w doniczce, czy w skrzynce. Mój balkon nie jest zbyt mały, a już na pewno nie trzymam na nim rupieci, wlecie, jadamy tu kolację, czasem śniadanie, a widok normalny, mam troszkę parku a dalej centrum handlowe :)

ja używam nawozu naturalnego Biohumus z dżdżownic jakiś tam - nie wiem, czy one są tam zmiksowane czy one coś tam robią i z tego jest ten nawóz, wolę nie wnikać, a producent nie opisuje szczegółów ;) Zauważyłam, ze już są różne rodzaje biohumusa - do zielonych, do kwitnących i uniwersalny a fuksja - nie lubi ostrego słońca, ale w cieniu całkowitym będzie Ci słabo kwitła, no i trzeba ją osłonić od wiatru, bo ma delikatne gałazki

porzynajmnij rano bedzie w nia grzało, u mnie nie ma dość dużych wiatrów, bo jak juz mwiałam park jest koło domciu, i troche osłabia te silne letnie podmuchy. A ile kosztuje ten nawóż z dżdżownic:)?

nie pamiętam, są butle litrowe i półlitrowe, może ta duża ok. 10 zł, tak mi świta dl;a mnie to ważne, ze nie da sie tego przedawkować, można lać na oko i jest w płynie, czyli odpada jakieś tam miareczkowanie, mieszanie itp. wlewam \"na oko\" dwie zakrętki do butelki 1,5 litra i już

dziękuje wam dziewczyny, wybiore sie jutro na zakupki i kupię to i owo. Możecie mi jeszcze powiedzieć, ile razy w tygodniu sosujecie ten nawozik?

ja też raz na tydzień, chyba, że coś mocno kwitnie, to częsciej, żeby głodu nie cierpiało :)

Dosadziłam wczorajsze nabytki do skalniaczka, wygląda cudnie :), jest w nim iglaczek mały, "kapustka" drobna czerwona i duża zielona, kwiatuszki różowe i żółte, macierzanka złota i kilka kamolków, ledwo sie wcisnęły... Dzisiaj było zimno w nocy, mam nadzieję, że strelicja nie ucierpiała, bo dalie rano stały jak druciki :)

Ja nie mam balkonu, mieszkam w domku i obsadzam kwiatkami i innymi roślinkami ogród i parapety. Póki co na parapetach mam bratki :) Parapety na których mam doniczki są od strony wschodniej i proszę o rady co mogę tam posadzić i co będzie mi ładnie rosło? bo pelargonie pnące nie chcą mi rosnąć W lipcu przeprowadzam się do nowego mieszkania, całe jest od strony południowej i mam zamiar jakoś ten balkon \"przystroić\", czy w lipcu nie będzie za późno na sadzenie tam kwiatków? czy posadzić je teraz i potem zabrać już podrośnięte?

w lipcu trudno Ci będzie kupic jakieś balkonowe rośliny... Lepiej chyba zrobić teraz skrzynki, poustawiaćc je od południowej strony w ogrodzie (tak jak będą stały na balkonie) i potem przewieźć do nowego mieszkania, to będziesz już miała gotowe i rozrośnięte rośliny

Witam Panie ! Bardzo ciekawy temat :) Właśnie patrzyłam na fotki niecierpka w necie i cudnie wygląda !!! chyba się skuscze nia niego bo co roku mam pelargonie więc odmina mile widziana :) Acha też jestem jesczze młoda i mam wszędzie mase kwiatów! Mama i teściowa się dziwią, że mi się chce ;) acha u mnie na balkonie też jest prawie cały czas słońce.

u mnie w bloku sami młodzi ludzie, młode małzeństwa a na balkonach albo pustki, albo składzik z mopami, dlatego tak mi się powiedziało/napisało przepraszam wszystkich młodych, którym się chce :)

hehe, spoko Ewka czytam, że te niecierpki to na balkone cieniste a gdzie indzieje na słoneczne więc jak w końcu ??

bo one całkiem cienia nie lubią - przestają kwitnąć, a ostre południowe słońce pali im liście najlepiej, żeby miały słońce przez część dnia, np. rano albo popołudniu nie nadają sie na pełne słońce na południowym balkonie (chyba, że masz balustrady, które przez część dnia dają cień)

Gość młoda ogrodniczka
Przepraszam, że nie na temat, ale mam pytanie, czy są roślinki, które mają nasionka łudząco podobne do groszku pachnącego, ale groszkiem nie są.,..dostałam kilka nasion o nieznanych nazwach, ale tej byłam pewna, że to groszek...posadziłam, ładnie wzeszły, mają już po 5-6 cm nad ziemie, ale nie wypuściły najpierw listków ...tylko takie jakby igły po trzy w gnieździe, na razie po 2-3 gniazda na roślinkę. Zastanawiam się czy to jakaś odmiana groszku, której nie znam czy jakieś inne pnącze...i stąd moje pytanie.

Gość młoda ogrodniczka
To, że te igły są po trzy w gnieżdzie mogłoby sugerować pnącze...2 listki, 1 wąs czepny, ale to za nic nie przypomina liści tylko właśnie igiełki.Nie bardzo wiem co mam robić, bo dla groszku już miałam zaplanowaną kompozycję w kształcie kuli...teraz pozostaje czekać. Ale mimo wszysko dziękuję Ewo za dobre chęci.

Gość basiurka7
a ja mam balkon w cieniu ,ani grama słońca przez cały dzien,co mam posadzić żeby było ładnie ?

A ja mam jeszcze takie pytanie czy kwiaty które mam w ogrodzie, typu niezapominajki, malwy, rumianek oraz zioła mogę sobie teraz powsadzać do doniczek a potem zabrać na balkon? tzn czy one mi w tych doniczkach przeżyją?

Witam :) Ornella sama nie wiem bo wydaje mi się, że niektóre z tych kwiatów puszczają dość duże korzenie i moze im byc troszke ciasno, ale na próbe zawsze cos tam mozna pokombinować. Moje roślinki jak narzaie ładnie sobie, rosną kupiłam wczoraj ten nawóz, i podlałam je narazie, ale tylko troszeczkę, jak myślicie, może powinnam poczekac z tym dźdżownicowatym az troche bardziej rozkwitną. Poszukuje doniczek, w sklepach ale nigdzie nie ma takich jak ja chce, wszędzie to tylko takie beznadziejnanckie. Koleżanka przyniosła mi tę fuskę, więc jak narazie mój zacieniony północny balkonik posiada: 1) CZERWONE NIECIERPKI 2) SKRĘTNIK FIOLETOWY 3) FUKSJA jak myslicie, ładnie się to razem komponuje, moze proponujecie mi coś zmienić, czekam na kazdą radę! zdjęcia ich juz zamieszczałam;) Pozdrawiam...

Gość pelargonia..........
jaką polecacie odżywkę do pelargoni, żeby pięknie kwitły