Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amel

CZY dwuroznośc macicy lub podwójna macica...........

Polecane posty

bo ja niedawno dowiedzialam sie ze mam dwurozna macice, nie jest to podobno jakas duza wada w moim przypadku, ale jednak jest... czy o tym wskazaniu do cc decyduje wczesniej lekarz i wystawia jakies \"pismo\" ??

amel nie wiem jak to do konca wyglada, moj porod bedzie przyjmowal lekarz ktory prowadzi moja ciaze, jest ordynatorem w szpitalu, ale napewno bedzie musial gdzies zglosic, ze jest wskazanie do cesarki. Dzis mam wizyte to sie zapytam i Ci powiem. A Ty jestes w ciazy? ja juz przed ciaza wiedzialam, ze mam macice podwojna i moze byc trudniej.

ja zanim zaszlam w ciaze, mialam robione usg, na ktorym lekarz stwierdzil, ze moja macica jest jednorozna... natomiast, gdy zaszlam w ciaze nagle okazalo sie ze jest dwurozna...nie mogli zlokalizowac fasolki i pytali czy na pewno jestem w ciazy....troche pogrzebali i sie znalazła (pod innym kątem).... ciaze niestety stracilam, ale to nie bylo powodem macicy, tylko krwiaka.

ostatnio czytalam tu na forum temat - moj porod-i przerazilam sie bardzo....jestem z łodzi i czytajac opinie o tutejszych szpitalach - ogarnia mnie mega stresssss zwiazany z porodem...Tzn. moze nie tyle z porodem, co z załaoga "medyczną : :O

Julka czy mozesz napisac wiecej o swojej wadzie macicy? Jest przedzielona sciana czy masz dwie zupelnie osobne? Ja mam dwie zupelnie osobne macice, dziecko jest w mniejszej, lewej. Lekarz stwierdzil ze szyjka macicy jest tylko jedna i jest szansa na normalny porod, co mnie bardzo zdziwilo bo od kiedy wiem o mojej wadzie nastawialam sie na cesarke.. Jestem teraz w 19 tygodniu i jak na razie nie mialam zadnych komplikacji z powodu mojej wady.

ja tez sie boje i to bardzo, ale mam nadzieje, ze bedzie dobrze bo bedzie ze mna moj lekarz. Jesli ufasz swojemu lekarzowi prowadzacemu to moze sie go zapytaj czy jest opcja czy moze on byc przy Twoim porodzie.

jak masz dwie osobne to jest to macica PODWOJNA, dwurozna to taka w ksztalcie serca, ktora ma dwa rogi u gory a przedzielona to jedna macica z przegroda. Skoro masz dwie osobne to masz podwojna, ja tez mam jedna szyjke, czasami pojawia sie tez przedzielona pochwa czy jakos tak. Ja tego nie mam. Mi lekarz mowi, ze ryzyko moze sie pojawic po 30 tyg ciazy bo macica moze przestac sie prawidlowo rozciagac... ale sa jakies leki na to. Ja teraz biore magnezu duzo bo mialam lekkie skurcze na poczatku ciazy i nospe. Generalnie moja ciaza przebiega prawidlowo, nic sie nie dzialo. a ta druga czesc macicy jest juz przygnieciona przez ta w ktorej jest dziecko i jej nie widac nawet :) Wiec jak poszlam do innego lekarza na konsultacje to juz tego nie widzial. Podobno wiele kobiet o podwojnej macicy dowiaduje sie przy cesarce bo porod naturlany jest bardzo ciezki. Tak mowi moj gin.

po prostu Julka, jesli nie zapomnisz, to dasz znac jak to jest z tymi wskazaniami do cc np. przy dwuroznosci macicy? z gory dziękuje 🌻

cos Ty sie tak na ta dwuroznosc uparla, skoro lekarz mowi, ze masz dwie macice to jest to podwojna :) Ale spokojnie, zapytam i dam znac wieczorem bo mam na 17 wizyte :) Płec znasz?

Po prostu Julka----ja pisalam ze mam dwurozna macice (w ksztalcie serca) to karro pisala, ze ma dwie osobne..... :)

amel lekarz mi powiedzial tylko, ze kazda pacjentka jest indywidualna i ze on musi zbbadac. Nie zawsze jest cc przy dwuroznej. Jak sa wskazania to jest a jak nie to nie. Ja za duzo przytylam i mam zly humor :o

E tam Julka nie przejmuj sie, schudniesz po ciazy :) ja juz tez mam duzo za duzo a to dopiero polowa.. A u ciebie ktory tydzien ?

Julka -bardzo dziekuje za info i ze pamietalas i ze poswiecilas czas 🌻 rozumiem, ze nie ma \"standardowej\" procedury co do wskazan do cc przy dwuroznosci... co do kg - to karo ma racje, zrzucisz pozniej, spokojnie :)