Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

spryciara20

za? mloda mama

Polecane posty

witam wszystkich;) dzis dowiedzialam sie, ze moja mlodsza siostra jest w ciazy. W tym oku konczy 18 lat (dokladnie w sierpniu), jej narzeczony 21. I tu zaczynaja sie schody.. Oczywiscie nie ma wyksztalcenia (podobnie jak ojciec dziecka - on skonczyl zawodowke). Nigdy nie pracowala. Nie wiem jak teraz sobie poradzimy - szczegolnie boje sie kwestii finansowych. Moja mama jest samotna matka, obecnie niepracujaca, ja studiuje, a siostra jest w technikum 100 km od domu rodzinnego (w internacie). Czy ktos z Was orientuje sie jakie zasilki przysluguja siostrze? Czy warto brac w tej sytuacji slub i czy to cos zmieni? Czy bez ewentualnego slubu dziecko moze miec nazwisko ojca? Czytalam, ze moznaby zameldowac sie w domu rodzinnym tam, gdzie sytuacja materialna jest gorsza, aby uzyskac jakies pieniazki od panstwa. Czy to prawda? Gdzie moge sie zglosic o jakas pomoc, czy tym zajmuje sie pomoc spoleczna?

Gość milo ze chcesz pomóc siostrze

na początek gratuluję mądrej siostry po pierwsze becikowe normalka ślubu się nie opłaca brać więcej pomocy dostanie jako samotna matka w ośrodku pomocy społecznej musi się dowiedzieć jak się sprawy mają na pewno w gminie jest coś takiego jak wydział do spraw społeczych i socjalnych

Gość no to już wiem na co idą
moje podatki :-( Muszę cię namierzyć i zobaczyć gdzie takie oszustki mieszkają

Gość jolandalll
wiec tak slubu nie brac bedzie samotna matka i nalezy jej sie zasiłek od 6mc ciazy z mopsu jak skonczy szkołe bedzie miała zasiłek dla samotnych matek przez 3 lata o ile nie podejmie pracy. Moze byc zameldowana u mamy jak mops bedzie sie burzył ze mama pomaga niech napisze pismo ze prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe. Co do nazwiska wystarczy ze ojciec uda sie do usc i zaspisze dziecko na siebie.

Gość jolandalll
ty tam wyzej to napewno płacisz zajebiste podatki :P buhahaha a tak po za tym to jak była w akademiku to była pod opieka jakis osob mieli sie nia zajmowac opiekunowie wiec mozna ich pozwac o alimenty. Nie dopilnowali beda płacic :P serio takie mamy prawo jak dziecko zajdzie w ciaze np. na koloni opiekun wtedy za to odpowiada :)

jolandalll, tylko ze ona jest dopiero w 2giej klasie technikum... czyli jeszcze dwa lata bedzie robic szkole..

Gość jolandalll
w takim razie nie wiem jak to z tym 3 letnim zasiłkiem ja zaraz po szkole byłam na zasiłku dla bezrob a potem z mopsu 3 lata taki zastepczy wychowawczy dla samotnych matek, musicie sie dowiedziec jak to teraz bedzie najlepiej w mopsie.

jakie zasiłki o czym ty piszesz kobieto? Nie ma dzis juz zadnych zasilkow ani w ciąży ani po urodzeniu. Jedynie co to moze pisac do opieki o jakis zasiłek okresowy czy docelowy. Z miejscem zameldowania jest tak ze gdzie jest zameldowana matka tam i dziecko - matka moze byc zameldowana wszedzie a wystarczy ze bedzie pisac do opieki i napisze ze jest na osobnym gospodarstwi domowym jesli juz. Kwestia nazwiska dziecka oczywiscie ze bez ślubu moze dac dziecku nazwisko ojca wystarczy ze pojda razem do urzedu stanu cywilnego i juz. Co do samotnej matki to faktycznie wiecej pomocy dostanie ale pod warunkiem ze ma albo zasądzone alimenty, albo ojciec nn albo nie zyje. Chodzi tu o zaliczke alimentacyjną oczywiscie. I to jest wszystko co państwo moze dac. A zaliczka nie wieksza niz 300zł mc

Boże Ty widzisz a nie grzmisz :O po zawodówce... żałosne... nawet sie uczyć nie chciało i teraz pewnie usłyszymy historyjkę o porzuceniu szkoły przez siostrzyczkę :O

Ja tam nie znam sie na zasiłkach to na ten temat sie nie wypowiem ale.... Sex uprawiają ludzie i po podstawówce i po zawodówce baaa nawet po studiach. Nie służy on widać ludziom tylko do produkcji dzieci, ale dla przyjemności...więc nie wiem czemu takie oburzenie?? Popatrzcie na społeczeństwo...przecież nie jest jednolite. A przypomne czy po zawodówce czy po studiach- ludzie mają uczucia....

Tylko, że żeby została uznana za samotną matkę, dziecko musi mieć jej nazwisko.

Tylko, że żeby została uznana za samotną matkę, dziecko musi mieć jej nazwisko.

ja 24 co ty wypisujesz hę??????????? Dziecko ma miec jej nazwisko jak w papierach pisze ojciec nieznany a dziecko moze miec nazwisko ojca i matka rownie dobrze jest matką samotną a za to odpowiada wyrok sądowy o alimentach. Wiem z doswiadczenia wiec sie nie sprzeczaj 🖐️

Gość pracowniksocjalny...prawie
sprawy mają się tak jeśli dochód na osobę w rodzinie wynosi mniej jak 508 zł to 1. matka po urodzeniu otrzymuje 1000zł becikowego+1000zł zasiłku z tytułu urodzenia dziecka 2. zasiłek rodzinny na 1 dziecko wynosi 48 zł 3. w USC twoja siostra powinna podać że ojciec jest nieznany w tym wypadku będzi otrzymywać 170 zł dodatku dla samotnej matki 250 jeśli dziecko jest niepełnosprawne zaliczka alimentacyjna przyznawana jest w przypadku braku wyegzekwowania należności od ojca prościej jest podać że ojciec jest nieznany -------------------------------------------------------------------------------- Kwoty na zasiłki z Pomocy społecznej nie są pokrywane z podatków

najprawdopodobniej to twoja mama będzie uprawniona do otrzymywania tych zasiłków bo twoja siostra jest niepełnoletnia Wasz mama może wziąść dziecko na siebie ale potrzebny będzie wyrok sądu o ograniczeniu praw rodzicielskich (rodzina zastępcza ) pieniądze- ok 1000zł miesięczmie

dokładnie tak z tym ojcem nn to dobra sprawa bo nawet jakby cos zlego sie dzialo to nigdy chlop juz jej nie bedzie potrzebny wszystkie formalnosci bedzie zalatwiac sama np paszport itd ale nikt nie bierze pod uwage tego ze oni moze będą chcieli byc razem albo zeby dziecko mialo nazwisko ojca.

do 18 roku życia można zmienić dziecku nazwisko(wpisać ojca) a młoda mama będzie miała czas aby zobaczyć czy ojciec nadaje się na męża i ojca bo różnie może w życiu być pozatym jak okaże się że ten chłopak nie nadaje się to ominie ją stres związany ze sprawą sądową itd

ej pracownik a ty czytac nie umiesz dziewczyna w tym roku kończy 18 lat a poza tym nie tak latwo teraz w sądzie o rodzine zastępczą w postaci matki. Poza tym ograniczenie władzy rodzicielskiej polega tylko wyłącznie na tym że kurator sądowy lub społeczny ma prawo kontrolowac rodzine. A to o czym piszesz to matka dziewczyny musialaby byc jej prawnym opiekunem czyli sprawa w sądzie o całkowite pozbawienie władzy do momentu osiągnięcia pełnoletnosci matki dziecka.

ta mozesz zmienic nazwisko jak juz do 13 roku i to sadownie a wczesniej musialaby ciagnac sie długa rozprawa o ustalenie ojcostwa itd. po 13 r ż dziecko moze zadecydowac również w sądzie samo o tym czy chce czy nie doucz sie jeszcze troszke 🖐️

właśnie o tym mam na myśli teraz bardzo dużo osób tak robi nie mając zupełnie podstaw fakt jest taki że idą za tym duuuże pieniądze

ojciec ma 18 lat do uznania dziecka w wyjątkowych przypadkach do ukończenia 21 lat sprawa sądowa w tym wypadku może się odbyć tylko w celach alimentacyjnych albo na wyraźne życzenie ojca

na taaa tylko po pierwsze piszesz o ograniczeniu wladzy co sie ma nijak do zostania rodziną zastępczą a po drugie nie masz raczej zbyt duzej wiedzy o prawie w kwestiach rodzinnych i nieletnich. Ale nie tylko Ty - dodam ze mnóstwo pracowników socjalnych tak naprawde albo gówno wie albo wie i nie powie bo po co.

a co mnie ojciec jak tu chodzi o matke. Człowieku piszesz tak ladnie a to w rzeczywistosci tak nie wygląda - jak juz wczesniej wspomnialam wiem duzo z doświadczenia wiec nie wprowadzaj tutaj nikogo w błąd bo ojciec moze uznac ojcostwo i owszem aln np matka nie musi zgodzic sie na nazwisko.

teraz to ja ciebie nie rozumiem o co ci chodzi

Tylko po co jakieś wyroki sądowe. Idzie do Urzędu rejestruje dziecko na swoje nazwisko, podaje imię ojca (bez nazwiska). W tym momencie ojciec nie jest nieznany tylko tak jakby nie uznał dziecka (ale ona wie z kim je ma). A potem żadnych sądów nie potrzeba, bo wystarczy, że pójdzie z ojcem do Urzędu Stanu Cywilnego i ojciec się podpiszę, że (jednak) uznaje.