Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

spryciara20

za? mloda mama

Polecane posty

Gość pracowniksocjalny...prawie
1. dziecko może isc do rodziny zastępczej wtedy gdy matka lub ojciec(albo obydwoje) nie są w stanie na chwile dzisiejsza zajmować się dziećmi o tym decyduje sad (sa tez takie sytuacje że rodzina zajmuje się kurator wtedy ) ale jest mozliwosc umieszczenia dzieci w takowej rodzinie gdy sa do tego przesłanki (małoletnia matka np)

ja24 No właśnie tylko nie wiem czego przybywam z daleka się czepia podałam tylko różne alternatywy znam dużo biednych rodzin które korzystają ze statusu rodziny zastepczej

Z tego co zauważyłam to "przybywam z daleka" na każdym forum chce być najmądrzejsza :P

no chodzi o to ze wypowiadasz sie jako prawie pracownik socjalny ale chyba zbyt duzej wiedzy nie masz piszesz np o ograniczeniu władzy i że mama wtedy bedzie mogła zostac rodziną zastępczą a to nieprawda piszesz tez ze ojciec moze byc nn i wtedy matka ma 170 zł ale jak dla mnie to lepiej podac dane ojca w akcie urodzenia ale swoje nazwisko a tak mozna i ewentualnie o alimenty zakladając ze facet ich nie placi to placi je państwo a wtedy zamiast 170 zl wyplaci tyle ile ma zasądzone to znaczy nie wiecej niz 300 Wpisac ojca mozna do 18 roku ok tylko zeby po takim czasie to zrobic nalezy najpierw podac o ustalenie ojcostwa do sądu potem badania dna jesli ktoras ze stron sobie życzy a potem dopiero jest uznanie i dopiero póżniej jest kwestia nazwiska. Dziewczyna zanim urodzi skonczy 18 lat wiec matka do niczego nie bedzie uprawniona.

ja 24 nie chodzi o to ze jestem mądra ale o to ze sama to przerabialam i to co napisalas jest nieprawdą rozumiesz? A pracownnik i owszem moze podała alternatywne wyjscia ale z bledami ktore skorygowalam poniewaz ową wiedze na ten temat nie znam z książki a z praktyki

kochana ja wiem ze ludzie tak robią i ze są rodziną zastępczą ale ta procedura nie polega na ograniczeniu wladzy rodzicielskiej maloletniej a na calkowitym jej pozbawieniu do czasu osiągnięcia pełnoletnosci juz rozumiesz?

Ale po co badania DNA jeśli facet bez problemu idzie do Urzędu i się podpisuje, że to jego dziecko i, że chce je uznać. Wynika z tego, że każdemu dziecku powinni robić takie badania. Jeśli facet ma opory z uznaniem dziecka, a matka za wszelką cenę chce żeby dziecko miało ojca i, to wtedy może wystąpić do Sądu o takie badania (jeśli facet nie godzi się na nie dobrowolnie).

przybywam z daleka praktyke kochana to ja mam ... sama jestem, samotną matką pomijając już to że nasza szkoła uważana jest za lepszą od UMCS jeśli chodzi o przygotowanie do zawodu i to ty nie wprowadzaj ludzi w błąd mam pod nosem sąsiadke 18 letnią dziewczynę ktorej matka wzieła dziecko bez problemu w rodzinę zastępczą tylko ze względu na jej młody wiek

Nie musi, ale tak jest najprościej. Bo jeśli dostanie nazwisko ojca to znaczy, że ten ojciec jest i potrzeba więcej papierków i więcej procedur, żeby dostać jakąś kasę:)

ja 24 gdyby to bylo takie proste z tym uznaniem ojcostwa to kazdy nawet swiezo napotkany facet moglby pojsc z dowodem do usc i podac ze jest ojcem. Niestety do pół roku zycia dziecka tak mozna a potem juz przez sąd.

nawet jezeli opcja rodzina zastepcza .... to mama autorki chyba potrzebuje wykształc.wyzszego pedagogicznedgo ....

sęk w tym kochana że uznanie dziecka ojciec robi idac razem z matką do usc

ta i co z tego skoro jezeli mamie zalezy na jakimkolwiek nazwisku to mogla by tak zrobic wziąść obcego faceta i po sprawie tak? pozza tym dziewczyny ja z tymi sprawami biegalam od sądu do usc i opieki przez dwa i pół roku wiec nie wiem czy u was prawo wygląda inaczej czy jak? Bo chyba wszyscy zyjemy w Polsce?

w rodzinę zastępczą teoretycznie można wziąść każde dziecko których rodzic zachowuje sie nieopowiedzialnie i nie ma tu znaczenia wiek matki

matka z córka mogą sie dogadać i zrobić lipną rodzinę zastępczą

A tak naprawdę co to kogo obchodzi czyje nazwisko ma moje dziecko jeśli ja się na nie zgadzam. Jeśli idę do USC z facetem i dowodem i mówię "to jest ojciec mojego dziecka, on się podpisze, chcę żeby miało jego nazwisko" to po co robić jakieś dziwne problemy. Pytam teraz z ciekawości czy faktycznie tak jest, że jest tylko pół roku, żeby uznać dziecko bez Sądu? To jest bez sensu. W końcu jaka matka dałaby własnemu dziecku nazwisko byle jakiego faceta:o ?

napisze tak wszystkie informacje jakie posiadam byly mi niezbedne aby zaltwic kilkanascie waznych rzeczy a pomagali mi a tym kuratorzy socjalni i sądowi oraz dwoch dobrych prawnikow i sedzina prowadząca szereg tych rozpraw takze wiem z doswiadczenia jak wyglada babranie sie w tym gównie i nikomu tego nie życze. A teraz juz ide spac 🖐️

kłade się spać nie sądze że potem uznanie ojcostwa to jakiś problem bo skoro ojciec jest ojcem? ja tu nie widze problemu widocznie skoro latałaś tak długo od sądu do usc (2 lata ponad) to może miałaś problem kto jest ojcem?moze sama nie wiedziłas i sad ci musiał pomóc?

ja 24 jeszcze bys sie zdziwila co potrafia robic dziewczyny, np bo jakby to wygladalo ze ojciec nieznany, co by gadalo otoczenie, rodzina, albo spojrzenia ludzi wszedzie tam gdzie skladasz akt urodzenia. Wiele jest kobiet ktore zrobia wszystko by tylko dziecko nazywalo sie chocby kowalski

pracownik problem w tym ze ja wlasnie zrobilam tak jak piszecie ojciec zaraz po porodzie poszedl ze mna uznal dzievko itd a potem niestety nie okazal sie dobrymm tatuziem i wiele rzeczy musialam odkrecac wlącznie ze zmianą nazwiska dziecka na rodowe nazwisko matki a z takimi textami to ty goń sie ode mnie bo ja ci jeszcze nie ublizam:D

Szczerze powiem, że tego nie rozumiem, bo gdyby mnie facet zostawił to nie wyobrażam sobie innej możliwości, jak taka, że dziecko ma moje nazwisko:D Nawet teraz nie obraziłabym się gdyby miał moje:P

i właśnie tu wyszła twoja głuputa... w metryce nie jest napisane"ojciec nieznany" tylko nazwisko matki i mie które matka wybierze

widzisz ja 24 myslimy podobnie ja tez zmienilam nazwisko dziecka itd ale wiele dziewczyn zwlaszcza z wiosek albo takich bardziej zachukanych przez rodzine ucieka sie do wielu klamst.

Kurde przybywam, ale Ty mówisz o zupełnie odmiennej sytuacji. Dziecko miało nazwisko ojca, a chciałaś je go pozbawić. To się ma nijak do sytuacji gdy matka z ojcem przychodzi i mówi, że z panieńskiego matki zmieniamy na nazwisko ojca - tak mi się wydaje. W tej sytuacji kobieta ma przewagę:P

no koorwa pracowniku ale to chyba jest jednoznaczne z tym ze matka nie wie kto jest ojcem --- idz juz spac bo pierdzielisz. Co ty myslisz ze tylko ty wiesz jak wyglada akt urodzenia???? Idz idz juz 🖐️