Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

spryciara20

za? mloda mama

Polecane posty

Gość pracowniksocjalny...prawie
przepraszam:( ale ty miałaś sytuacje odwrotną ... my mówimy o tym że odrazu trzeba podac "ojciec nieznany" bo potem są problemy z ustalaniem ojcostwa i wogóle z przywróceniem nazwiska panieńskiego matki z tym się zgodze przepraszam za gorzkie słowa troche mnie poniosło i życze dobrej nocki:)

To ja tego nie rozumiem w takim razie:o To moje dziecko i choooj do niego sądowi ech...

nazwisko matki może być po męzu:)

Na zgłoszenie dziecka jest miesiąc, ale i do trzech miesięcy Ci nic nie zrobią:) Czasem nie ma możliwości zgłosić osobiście. Ale nie ma tragedii bo szpitale przecież wysyłają (zawiadamiają) o narodzinach takiego czy takiego dziecka.

tak 14 dni ja zgłosiłam córkę 13 dnia w prawie ostatni dzień ojca nie było i do tej pory jest nienanzy w metryce jest napisane dane ojca : piotr mirosław go..... dane matki: wioleta barbara go nazwisko pańieńskie go... a co? mogło się zdarzyć że poślubiłam męża o takim samym nazwisku kowalskich ponoć dużo jest:)

A wiecie co mnie najbardziej denerwuje w Polsce? Że jest taka ogólna nieprzychylność dla kobiet, które nawet po ślubie chcą zachować swoje nazwisko. Nigdzie na świecie tak nie ma, że żona (wręcz musi) nosić nazwisko męża. Ale nie dlatego, że ktoś ją do tego faktycznie zmusza, ale dlatego, że naraża się na same problemy w Urzędach. We Włoszech jest np. tak, że kobieta nawet po ślubie nazywa się tak jak się nazywała z domu, ale na dowodzie jest zaznaczone, że np. Aneta Nowak, ale Pani Kowalska (czyli żona Pana Kowalskiego). To by było cudowne:D

tej, ale nie o to mi chodzi.. nie klocic mi sie tutaj;p ojciec jest znany i na tyle odpowiedzialny, ze chca sie pobrac. Tylko zastanawia mnie, czy to ma jakis sens, skoro z tego co sie naczytalam, to jako samotna matka moze wiecej kasy dostac. Nazwisko na pewno beda chcieli dac jego, nawet jesli nie bedzie mozliwosci uzyskania wiekszego zasilku. I w koncu jak to jest z ta \"samotna matka\"? musi byc ojciec znany?? ja wiem z doswiadczenia, ze nawet po rozwofdzie kobiecie z dzieckiem przysluguje status \"samotnej matki\", czyli na moja glowe po prostu nie biara slubu i final, tak?

To, że nie biorą ślubu teoretycznie robi finał:) Ale weź pod uwagę to, że pracownicy MOPS-u lubią sprawdzać czy rodzice faktycznie nie wychowują razem dziecka, czy matka tylko tak powiedziała, żeby dostać kasę. Jeśli będzie miało nazwisko matki to teoretycznie nie mają po co tego sprawdzać. Samotna matka dostaje 2 razy po 1000zł i w sumie 218zł na miesiąc. Jeśli jednak chcą razem wychowywać to nadal mogą dostać 2 razy po 1000zł ale żeby dostać jakieś pieniążki ich dochody nie mogą przekraczać 508zł na osobę na miesiąc. A do tego będzie potrzebne zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za 2007rok matki i ojca. A potem można się starać w ZUS-ie o jakieś zasiłki czy coś.

Gość karetinee
ja.24. dziecko drogie !! co Ty za bzdury wypisujesz? ja rozumiem, że można być laikiem ale żeby tak elementarnej wiedzy nie posiadać i jeszcze wcielając się w rolę kompetentnej osoby porad udzielać?? spać!!

Gość karetinee
spryciara20 czy ojciec uzna dziecko czy nie, to siostra może być uznana za samotną matkę, czyli samotnie wychowującą dziecko. Fakt uznania dziecka przez ojca nie przeczy temu.- Samotne wychowywanie dziecka oznacza wychowywanie dziecka przez pannę, kawalera, osobę pozostającą w separacji, orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, wdowę lub wdowca, jeżeli wspólnie nie wychowuje dziecka z ojcem lub matką dziecka.

O Jezusie słodki... Becikowe dostaje się na dziecko a nie na rodzica :o Toż to w Mopsie mają zapisne, że taki a taki dzieć otrzymał becikowe :o

Gość karetinee
poza tym jeśli ojciec dziecka żyje i jest znany, to dodatek z tytułu samotnego wychowywania należy się matce tylko w przypadku odrzucenia przez Sąd wniosku o alimenty bądź zasądzonych alimentów jeśli spełnienie roszczenia jest niemożliwe. Czyli siostra musiałaby wystąpić z wnioskiem o alimenty a ich ściągnięcie musiałoby okazać się bezskuteczne.