Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alergiczka na wszystko

ALERGIA - wstrząs anafilaktyczny?

Polecane posty

up?

Gość jesdt raczej rzadki
a przyczyną najczęściej jest jakiś lek lub jad pszczoły lub osy

pytam o konkretne przypadki (chce dowiedziec sie jak jest u innych), poniewaz podejrzewam, ze u mnie wystepuja dwa z wymienionych w zrodlach alergenow: wysilek fizyczny (pot) i stres. sa one dosc rzadkie, dlatego chcialabym dowiedziec sie, jak to przebiega u innych osob.

Gość ja mam alergie ale nigdy
nie miała problemu jesli chodzi o wysiłek fizyczny i stres i nigdy nie słyszałam o jakichkolwiek problemach z tym związanych

to, ze jestem skrajnym przepadkiem, to juz niestety wiem...

Gość ja mam alergie ale nigdy
więc zapytaj lekarza najlepiej, musisz być w takim razie pod jego opieką. Ja spotkałam się z wstrząsem tylko w przypadku leków, jadu owadów, lub orzechów które to czynniki bardzo mocno uczulają, Ale stres i wysiłek fizyczny? Byłabym sceptyczna co do tego co jest na wiki

Gość Yolka1983
Ja mam alergię pokarmową ( drożdże i mleko) i niestety w moim przypadku wysiłek fizyczny i zimno ma istotny wpływ na pojawienie się pokrzywki czy obrzęku. Raz miałam nawet wstrząs anafilaktyczny. Moja lekarka lekceważyła częste występowanie u mnie pokrzywki i obrzęku ale przepisywała mi tabletki na alergię. Dopiero jak wylądowałam w szpitalu kazali mi zrobić badania odnośnie alergii. Teraz po jedzeniu odczekuje co najmniej pół godziny jak mam gdzieś iść lub coś zrobić ( przy czym nie rezygnuje z produktów, które mają mleko czy drożdże). I już od kilku miesięcy nie miałam nawet pokrzywek, oczywiście biorę tabletki na alergię! Więc to jest mój sprawdzony sposób na alergię.

"w moim przypadku wysiłek fizyczny i zimno ma istotny wpływ na pojawienie się pokrzywki czy obrzęku" tzn, ze wspomaga pojawianie sie tych objawow bedac dodatkowym czynnikiem oprocz tych rzeczy, ktore zjesz? czy od samego wysilku fizycznego masz pokrzywke i obrzek? w moim przypadku nie bylo zadnych innych czynnikow, a mialam duzo obrzek, pokrzywke, pieczenie skory na calym ciele, niemilosierne swedzenie, cala bylam az czerwona, tak pielko, przez oczy ledwo co widzialam, tak byly napuchniete, prawie nie moglam oddychac, nos caly zapchany, jeszcze przyspieszoneszone tetno... obawiam sie, ze nic innego nie moglo tego spowodowac, tylko jedynie duza ilosc potu i stres.

Ja mam wstrząs po lekach, głównie sulfonamidach. A co do alergii - mam poważne uszkodzenia dróg moczowych (z taką neuropatią, że nie można mnie znieczulić i nie działa na mnie nawet morfina). Mój pęcherz nie toleruje laktozy. Ale większość lekarzy twierdzi, że to niemożliwe, choć jeden urolog polecił sprawdzić ewentualne zaburzenia metaboliczne. Tak że jeżeli jesteś pewna, walcz o swoje. Lekarskie \"niemożliwe\" zwykle kończy się kalectwem :O.

Yolka, a Ty nie masz problemów naczyniowych, np. skazy naczyniowej, zwężenia naczyń, może jakieś kłopoty z ciśnieniem? Też mogą pojawiać się wtedy takie objawy.

uszkodzenie drog moczowych na tle alergicznym? straszne. :o nie wiedzialam, ze w ogole cos takiego istnieje. sama mialam jakis czas temu problemy z ukladem moczowym, ale wszystko wrocilo do normy. mam nadzieje, ze alergia nie zacznie mi wyniszczac organow wewnetrznych...

Gość alergiczka76
Kilka lat temu zrobiłam testy alergiczne i byłam uczulona na roztocze kurzu domowego, pyłki drzew, traw i zbóż. Brałam leki p/alergiczne i było coraz gorzej, dostałam astmę. W ubiegłym roku w kwietniu było ze mną bardzo źle miałam zapalenie płuc, inhalacje z nebulizatora 4x dziennie. Dowiedziałam się o leczniczym działaniu diety oczyszczającej warzywno-owocowej, którą przeprowadziłam w maju, już po 4 dniach diety ustąpiła mi alergia i astma. Po 2 tygodniach czułam się rewelacyjnie, gdy poszłam do kontroli lek. pulmonolog był bardzo zaskoczony tak kolosalną poprawą mojego stanu zdrowia.

Gość gzryfdxcgvhujbikhngbfd
to jakas specjalna, rygorystyczna dieta, czy wystarczy jest duzo owocow i warzyw?

up

Gość gghiuyie
uptyytyjk

Gość lun1
Ja teżjestem uczulony ale nie wiem na co ciągle kicham. Biore aleric często pomaga ale nie zawsze. Da sie z tym żyć chociaż mam jakieś często załzawione oczy i rano to kichanie 10-20 razy zanim znajdę sięw świecie \"żywych\" . Napdało mnie to ze dwa lata temu chciaż miałem zawsze tendencje. Może kiedyś odpuści.

Gość niestety tak
samo nie odpusci. alergia nigdy sama nie odpuszcza...

Gość TiliN
Super informacje są na www.odetchnijspokojnie.pl/o-anafilaksji/ wystarczy przeczytać i można komuś uratować życie. Teraz przez całe lato jest świetna kampania "Przygotuj się na wstrząs" informująca co może wywoływać anafilaksję i jak udzielić pierwszą pomoc.

Gość gość
widziałam stronkę, fajna i można sie skontaktować z ekspertem i zadać pytania. Wiadomo, że najlepiej zrobić testy potwierdzające alergię ale to zawsze coś...od czegoś można zacząć.

jeśli macie wrażliwą skórę, skłonną właśnie do alergii, to przede wszystkim odstawcie kosmetyki, które zawierają silikony, parabeny, slsy, czyli wszystko to co podrażnia skórę, postawcie na naturalne dermokosmetyki, słyszałam, że jedna z firm takowe produkuje, i ma świetne opinie: https://pl910659.atw.com.pl/shop.html

Gość gość
ja się nawet nie spodziewałam jak wiele rzeczy może wywołać wstrząs anafilaktyczny, począwszy od jedzenia po szczepienia i wysiłek fizyczny. Moje dziecko jest alergikiem i muszę uważać na to co je i na reakcje krzyżowe. Dobrze, że jest coraz więcej informacji w internecie i że można się dokształcać. Ja się nawet zastanawiam nad ukończeniem kursu pierwszej pomocy.

Gość tussia
Wstrząs (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas Will Smith w poruszającym dramacie z elementami thrillera. Film oparty na prawdziwych wydarzeniach. Historia imigranta dr. Benneta Omalu, błyskotliwego neuropatologa, autora wstrząsającego medycznego odkrycia, które sprawiło, że musiał stanąć naprzeciw jednej z najbardziej wpływowych organizacji świata, NFL (National Football League). Dr Omalu odkrył powiązania miedzy brutalnymi treningami sportowymi futbolistów, które narażają ich mózgi na urazy, a późniejszymi depresjami i skłonnościami samobójczymi. Futbol to amerykański sport narodowy; prawda, jaką ujawnił, sprawiła, że stał się czarną owcą amerykańskiego społeczeństwa. On, imigrant, który chciał jedynie być dobrym obywatelem Stanów Zjednoczonych... Powstanie filmu zainspirował artykuł Jeanne Marie Laskas dla magazynu "GQ". W filmie, oprócz Willa Smitha, zobaczymy m.in. Aleca Baldwina i Luke'a Wilsona. Za rolę dr. Benneta Omalu Will Smith został wyróżniony prestiżową nagrodą afroamerykańskich krytyków filmowych (African American Film Critics). Jest również nominowany do Złotego Globu w kategorii najlepszy aktor.

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Jeśli dolegliwości ma małe dziecko, oznacza to że rodzic powinien popracować nad sobą. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Gość gość
Także na Odetchnijspokojnie.pl eksperci poruszyli problem wstrząsów anafilaktycznych. Strona poświęcona właśnie tego typu problemom, może ktoś zechce z niej skorzystać.

Gość gość
Ja dostałam wstrząsu po zjedzeniu ślimaków. Po około dwóch godzinach po zjedzeniu wyszlam na spacer i nagle zaczęłam mieć dusznosci, bezdech, serce kolatalo, mroczki pod oczami, nudnosci, oczy mnie swedzily. Ogólnie jestem astmetyczka ale nie byly to typowo astmetyczne a inhalatora nie wzielam ze sobą. Całe szczęście ze moj chlopak byl ze mna i zadzwonil na pogotwie bo stracilam szybko świadomość... radzę porobić testy alergiczne i pokarmowe...