Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweet esc

kocia ruja

Polecane posty

Gość
A ja rzuciłam palenie bez pomocy jakiś tam plastrów ;D

Gość 56700000
Wiesz co, moja koteczka jak miała przeprowadzoną sterylizację to równiez była szczuplutka. Miała kilka miesięcy i była jeszcze przed pierwszą rują (chociaz wiem, że niektórzy zalecają poczekać i wykonac zabieg później). Rozumiem, że się boisz - mogą byc powikłania, poza tym nie wiadomo jak kicie zareaguja na narkozę itd. Jeśli jednak koteczki są zdrowe, to może warto się zastanowić? Rozmawiałaś o zabiegu z weterynarzem? Czy on widzi jakieś przeciwwskazania? Moim zdaniem warto to przemysleć. "Najskuteczniejszą metodą zapobiegania ropomaciczu jest sterylizacja suki (kotki) w jak najwczesniejszym etapie jej życia. Nalezy równiez pamiętać, że stosowanie antykoncepcji hormonalnej zwiększa ryzyko wystąpienia ropomacicza w późniejszym wieku zwierzęcia". Ropomacicze leczy się operacyjnie, więc jeśli nie daj Boże dopadnie kotkę, to i tak musi dojśc do operacji. Nie zozum mnie źle, ja nie chce Cię straszyć. Myślę tylko, że warto się skonsultować może nawet z kilkoma weterynarzami i wspólnie zastanowić nad zabiegiem. Moja kicia miała tylko jedno bodajże dwucentymetrowe nacięcie (z jednej strony). Szybo doszła do siebie. Ale oczywiście różnie bywa.