Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystkazettka

MATURA !!! J.POLSKI TEMET WYPRACOWANIA !!!!!!

Polecane posty

Gość maturzystkazettka

jak myslicie co bedzie? chlopi? przedwiosnie? dzuma ? to moje typy.

Co ty, \"Dżuma\"? Niby z jakiej paki? Pewnie wchrzanią Reymonta :O Jestem ciekawa, czy odważą się na coś z II wojny.

A w ogóle zestaw "Wesele" + "Chłopi", to był na pierwszej próbnej.

Gość maturzystkazettka
kolezanka tak samo mowila :) w kazdej szkole co innego mowia,ale chlopow w kazdej..wymieniaja

Gość maturzystkazettka
wlasnie,wiec watpie zeby sie powtorzylo cokolwiek co było na próbnych. moze nas zaskocza i dadza cos z XXlecia? okupacja? hm? a czemu akurat Reymonta?

coo znowu chłopi?? ja zdawałam dwa lata temu i wtedy i na próbnej i na właściwej byli chłopi... ileż można!!

Gość maturzystkazettka
ja licze powiem szczerze na fart bylabym w niebowzieta jakby były dziady cz 3 ,lalka,zbrodnia i kara ... boje sie ze bedzie taki temat ze ........

Bo miał farta i dali mu Nobla, więc teraz wszyscy dostają orgazmu jak czytają jego "Chłopów" :O Szczerze, to może być wszystko. Na tej ostatniej próbnej były "Dziady" i "Lament Świętokrzyski", ale temat był taki, że "Dziady" mogą być, chociaż były w zeszłym roku - ja bym je olała. Tak samo "Ludzie bezdomni" -raczej nie. Może "Przedwiośnie" - to mój typ, ale nie jestem pewna... Niczego nie jestem pewna. Mam nadzieję, że Szekspira sobie darują i inne starocie. "Inny świat" albo Opowiadania Borowskiego byłyby spoko. Może "Zdążyć przed Panem Bogiem" - taki ukłon w stronę powstania w getcie, bo w tym roku były obchody...

Gość maturzystkazettka
chciałabym coś w stylu Zdazyc przed panem Bogiem czy Opowiadania Borowskiego.. chcialabym bardzo,ale pewnie znajc zycie bedzie cos czego nie czytalam..

Gość maturzystkazettka
Przedwiosnie tez polubilam,Zbrodnie i Kare bardzo fajnie sie czytalo,ale z tego co sie dowiedzialam to nie obowiazuje na podstawie... ;/

Gość a ja mysle ze
beda dziady cz II

Gość 21_lat
bedzie lalka i pan tadeusz

\"Zbrodnia i kara\" jest w podstawie, \"Dżuma\" też.

Gość 21_lat
bo mi ciocia powiedziala:)

Gość siedem groszy
Bedzie "obraz wsi polskiej w literaturze '. Temat piekny, temat rzeka.

Temat piękny, ale nie ma takich na obecnej maturze. Może być np. Na podstawie podanego fragmentu \"Chłopów\" oraz \"Pana Tadeusza\" przedstaw związek człowieka z naturą.

a ja słyszałam coś o Makbecie....że do wyboru ma być wlasnie makbet a 2 temat chłopi. Oby nie przedwiośnie,bo to bedzie porażka!!!!!!!:o

Gość jjjioj
bedzie " zdążyc przed panem Bogiem" H.krall.

Gość nienormalna*
ja mysle, ze moga dac cos z wojna, bo ostatnio katyn byl w kinie i wogole zreszta co za roznica, jak sie czegos nie czytalo, to streszczenie+opracowanie i do przodu :)

ej wiecie...takie gdybanie jest bez sensu przecież może byc doslownie wszystko!!! a z kad wiecie ze będzie lektura może wlasnie tym razem jakiś wiersz,jak na próbnej?! wszystko sie moze zdarzyc....

ewelko, tylko nie napisz "z kąd" na maturze przypadkiem :D P.S. Serio mówię, że "Na jagody" nie będzie na 100% ;) 🖐️

Można na maturze korzystać ze słownika ortograficznego :)

upss porazka hehe:-p ale to wszystko z nerwów i z pośpiechu

Hehe, no można, tylko trzeba mieć wątpliwości co do poprawności. A czasem nie ma, a jest byk. Pomijając to, z tego co pamiętam (przynajmniej u mnie tak było) słowniki leżały na stole przed komisją. A to oznacza, że przy częstym chodzeniu do słownika + szperanie po ściągach :) = brak czasu na zajęcie właściwe, czyli pisanie opowiadania.

Hehehe, szperanie po ściągach. Nie opłaca się. A później tak jest, że zabrakło jednego, dwóch punktów do lepszej \"oceny\", bo poleciała punktacja za zapis albo za kompozycję

WITAM WAS!!! Wiecie na wlasciwej maturze bylo przedwiosnie, na probnej mialam przedwiosnie, a drugi temat makbet i romantycznosc ballada mickiewicza. zajrzyjcie na www.cke.edu.pl poszukajcie informator maturalny z polskiego i tam jest wykaz wszystkich obowiazujacych lektur... Boje sie tak samo jak Wy.