Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiaczek831

Praca kosmetyczki a ciąża - zwolnienie czy nie???

Polecane posty

Witam!!! pracuję jako kosmetyczka, chcę zajść w ciążę, chciałabym wiedzieć czy będąc w ciąży można pracować w tym zawodzie??? Wykonuje akryle, pracuję na ultradźwiękach, jak wiadomo przy robieniu akryli są strasznie śmierdzące opary, a ultradźwięki nie są wskazane dla kobiet w ciąży. Czy będąc w ciąży powinnam od razu iść na zwolnienie???

moja znajoma pracowała do samego końca. Tipsów nie robiła, ale wszystkie zabiegi na maszynach - łącznie z laserem. Dziecko duże, zdrowe. Ona nawet słuchać nie chciała ze mogłaby iść na L4.

ja chciałabym iść na zwolnienie ponieważ atmosfera w naszym gabinecie jest stresująca, mam na myśli szefa, tylko nie mam pojęcia jak zareaguje gdy dowie się o ciąży, boję się tego gderania i wysłuchiwania głupich komentaży,mój szef jest bardzo trudnym człowiekiem. Jak to sie robi z tymi zwolnieniami, najpierw trzeba dać jakieś zaświadczenie o ciąży czy od razu na zwolnienie. A akryl śmierdzi i to bardzo po 3 klientkach jestem pijana, boli mnie głowa a poza tym mam alergie na pył od akrylu, ale robie to bo lubię. Tylko nie wiem co z tym zwolnieniem :-(

Akryli w żadnym wypadku nie można wykonywać w ciąży, szczególnie w początkowym okresie kiedy wszystko się kształtuje. Boisz się szefa, ale pomyśl urodzisz dzidziusia i szefa możesz już nigdy w życiu nie spotkać. A jakby dzidzi coś się stało to na całe życie. Dziewczyno więcej odwagi i myśl głównie o dziecku szef i bez Ciebie sobie poradzi.

Gość kasiakasiakasiakaisa
na zwolnieniu literka B mówi o ciąży, zaswiadczenie jest niepotrzebne, wyślij kogoś, aby zaniósł za Ciebie to zwolnienie, a Ty wypoczywaj w domu i nie stresuj się, zdrowie dziecka najważniejsze,idź do gina prywatnie to dostaniesz to zwolnienie, bo państwowi nieraz marudzą,ale w Twoim przypadku nikt nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialności, więc na bank dostaniesz

Gość kasiakasiakasiakaisa
to czy w ciązy pracujesz, czy jesteś na zwolnieniu nie ma znaczenia, jeśli byłaś dobrym pracownikiem, to po macierzyńskim cię nie wywalą po miesiącu, pozatym jest dużo pracy w tym kraju

Gość zaaaabaaaaa
Witam, pracuję w gabinecie w którym wykonuje gównie zabiegi z wykorzystaniem światła IPL i fali fadiowej RF, często także ultradźwięki i peeling kawitacyjny. Planuję niebawem dzidziusia i chciałabym od początku iść na zwolnienie, gdyż nie chcę ryzykować swojego zdrowia oraz dziecka. Czy lekarz bez problemu wypisze zwolnienie na całą ciążę? Czy praca którą wykonuje będzie dostatecznym powodem do wystawienia zwolnienia? I czy takie zwolnienie może wystawić prywatny ginekolog? Bardzo proszę o opinię.

Gość basinnalla38
Moja kosmetyczka jak była w ciąży to zainwestowała w odciąg z filtrem Bofa do swojego salonu. Wyciągał wszelkie opary i pyły na zewnątrz, dzięki temu dużo bezpieczniej jej się pracowało. Moim zdaniem dobry pomysł.

Gość janolkarr
Zgadzam się że nie powinno się pracować przy tych wszystkich związkach chemicznych z którymi ma się u kosmetyczki do czynienia na co dzień. A w dobrych salonach są właśnie montowane odciągi z filtrami, żeby pozbyć się tych trujących oparów. Bofa ma dość dobre, u mojej kosmetycznie właśnie taki jest.