Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ONKA

pomocy niemiecki

Polecane posty

wer will heute langes wochenende beginnen ? jak to będzie w imperfekcie i perfekcie dziękuje

wer begann heute langes wochenende wollen? imper. wer hat heute langes wochenende begonnen wollen? perf.

Niemiecki znam raczej biegle ale juz nie pamietam ktore to bylo imperfekt a ktore perfekt :D Daj mi jakis przyklad obu czasow to moze pomoge :P

jasne a Ty nam następne podrzucisz:O sama nie umiesz? to prosze: Imperfekt: podmiot+czasownik w II formie z tabelki+r.zdania odmiana: ich - du st er,sie,es t wir en ihr t sie, Sie en Perfekt: podmiot+ habe/sein odmieniony(w zalezności od tego co w tabelce jest podane)+ r. zdania+ czasownik w II formie z tabelki odmiana haben/sein ich habe, bin du hast, bist er,sie,es hat, ist wir haben, sind ihr habt, seid sie, Sie haben, sind powodzenia!!!

o dzięki wielkie przecier a pomidorów :)

ONKA podpowiem ci jeszcze ze w pytaniu jest szyk pzrestawny :] mam nadzieje ze sobie poradzisz :D

a to co napisła nie różowa to jest chyba źle ?

Wer wollte heute das lange wohenende beginnen? to niby ten imperfekt A to niby perfekt aczkolwiek dziwniejszego zdania dawno nie widziałam(moze jest bledne, ehm): Wer hat heute das lange wohenende beginnen gewolt? A sensowniej: Wer hat heute das lange wohenende begonnen? (tylko ze tu nie ma juz nic z wollen)

ehh może i dobrze bo nic takiego nie miałam wcześniej :) dziękuje nie różowa

To co napisala nie rozowa jest na pewno źle, za to recze glowa akurat :D

Gość niemiecc
wer wollte heute... - Imperfekt Wer hat heute... beginnen wollen? Na pewno dobrze!!!

No, beginnen wollen, tak powinno byc, hehe, brawo Juz dawno sie przeprowadzilam do polski jednak :D

No rozumiem, ze twoja spadnie a nie moja :P Bez kitu, żle to napisałaś ;) moje bylo ok oprocz pierwszego perfektu - beginnen wollen , a nie beginnen gewolt. Ale tak cudacznych zdan w realu i tak nikt nie buduje - to moje usprawiedliwienie :P

wollte.... beginnen hat .... beginnen wollen

uwierzcie budują takie zdania i nawet jeszcze gorsze :/

Gość niemiecc
jestem pewna, że jest dobrze - uczę niemieckiego :P tak właśnie tworzy się Perfekt z modalnymi- dwa bezokoliczniki na końcu zdania, w tej właśnie kolejności i odmienione 'haben' w miejscu orzeczenia

o właśnie tak jak mówi niemiecc mi też tak mówił nauczyciel :)