Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnajknajaa

Kupiłam herbatke ekologiczna z liścia pokrzywy....

Polecane posty

Gość mnajknajaa

nie w saszetkach tylko takąsypana, w sklepie ze zdrowa zywnoscią, ale nie pisze na niej jak przyrzadzac, i nie wiem czy te fusy zalac wrzatkiem i parzyc pod przykryciem czy gotowac, moze ktos mi podpowie? dziekuje:)

Gość Zalać i parzyć
Zalać wrzątkiem i parzyć 15 min. pod przykryciem.

Gość mnajknajaa
nie gotowac?

Gość sibi
pokrzywe sie gotuje ok 5 min .mój tata wciaz ja pije to wiem.wez spytaj sie w aptece.a pozatym mam ziele pokrzywy w domu i pisze zeby gotowac

Gość mnajknajaa

Gość do wyboru
Napar pokrzywowy – Infusum Urticae: 2 łyżki ziela lub korzenia z kłączami zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 40 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100-200 ml. Stosować doustnie 2 tygodnie. Między kuracjami dwutygodniowymi robić przerwy 1-3-tygodniowe. Nie stosować częściej niż 3 razy na kwartał. Naparem przepłukiwać można włosy po umyciu w celu ich odżywienia i wzmocnienia. Napar używać również do celów kosmetycznych i dermatologicznych (okłady, przemywanie). Odwar pokrzywowy – Decoctum Urticae: 2 łyżki korzeni z kłączami lub ziela zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut. Odstawić na 30 minut, przecedzić. Odwar zawiera więcej soli mineralnych (krzemionki) i fitosteroli niż napar. Pić 2-4 razy dziennie po 100-200 ml. Stosować doustnie 2 tygodnie. Między kuracjami dwutygodniowymi robić przerwy 1-3-tygodniowe. Nie stosować częściej niż 3 razy na kwartał. Zewnętrznie można używać jak napar. http://www.luskiewnik.pl/urtica/preparaty.htm