Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

castaya

czy zabki wychodza po kolei????

Polecane posty

no w koncu i my doczekalysmy sie pierwszego zabka :-) :-0 a w sumie to 2 :-) i w zwiazku z tym mam pytanie: jak nalezy dbac o te pierwsze zabki ?? a i jeszcze sie chcialam zapytac bo coreczce najpierw wyszla lewa jedyneczka a teraz zauwazylam ze wychodzi jej (juz jest poza dziaselkiem) prawa dwojeczka czy moga wychodzic najpierw dwojeczki zanim wyjda obie jedynki???

Gość nokia tune
Wychodzą różnie. U nas napierw jedynki, pózniej czwórki, póżniej dwójki... długooo, długooo nic... i dopiero trójki. Teraz ma 2,5 roku i wyłażą mu piątki.

czyli to nic nie normalnego ze najpierw jej wyszla 1 jedynka lewa i 1 dwojka prawa...

Zabki wychodza roznie. Najczesciej najpierw dolne jedynki, potem gorne i dwojki, ale czasem jest inaczej i nie ma w tym nic niepokojacego. Jesli chodzi o higiene pierwszych zabkow, to ja mojemu synkowi ( ma juz 2 dolne i rosna mu 2 gorne jedynki) myje codziennie wieczorem po jedzeniu pasta ELMEX (dla dzieci). Pasty nakladam odrobinke - wielkosc groszku i myje przez ok. 1,5-2min.

Gość Inaczej u roznych dzieci
rozne,u kazdego dziecka inaczej, nie musza po kolei:)

Shiva - a konsultowałaś to z jakimś stomatologiem dziecięcym? Ja się trochę boję szczotkować, bo nie wiem czy bardziej nie zaszkodzę niż pomogę.. Delikatne to szkliwo jest. Tym bardziej, że moja córka w nocy normalnie cycka ciągnie wcale nie rzadziej, niż w dzień... A czy ten Elmex jest dla takich maluszków? On nie jest od roku? Bo coś tak mi się kojarzy - ale nie jestem pewna...

no wlasnie moja corka ma 9 miesiecy wiec moge uzywac pasty dla dzieci?? a i jakiej szczoteczki uzywac?? gdzies czytalam ze powinno sie czyscic gazikiem nasaczonym przegotowana woda...

Dziewczyny mieszkam w Niemczech i dostaje info i pakiety od firm HIPP i Nestle. W takim wlasnie pakiecie byly informacje na temat pielegnacji zabkow. Bylo napisane, ze powinno sie myc pasta, od pierwszego zabka. Ja uzywam pasty ELMEX, ale z tego co pamietam, to jest jeszcze COLGATE ( rozne w zaleznosci od wieku) Stomatologa nie pytalam o konsultacje, ale mamy zamiar sie tam niedlugo wybrac. castaya z tym gazikiem nasaczonym woda, lub rumiankiem tez slyszalam, ale nie praktykowalam

U nas ząbki wychodziły różnie ,na pewno nie książkowo. A co do ząbków to czyściłam gazikiem moczonym w przegotowanej wodzie. Wszystkie pasty jakie spotkałam nas pułkach sklepowych są od roku .U nas najlepiej sprawdziła się colgate. Na pierwsze ząbki proponuje szczoteczkę silikonową która właśnie jest dla takich maluchów a z biegiem czasu kupować coraz większą z normalnym włosem.

Sprawdziłam ten Elmex. Piszą tak: Kiedy i jak często stosować pastę? Od momentu pojawienia się pierwszego ząbka mlecznego do wieku dwóch lat, zęby powinny być szczotkowane jeden raz dziennie. Po ukończeniu drugiego roku życia, należy zwiększyć częstotliwość szczotkowań do dwóch razy dziennie.

u nas najpierw wyszly dolne jedynki, pozniej gorne teraz ma 2 lata i 20 zebow od paru miesiecy naszemu jak wyszly pierwsze zeby nie kupowalam jeszcze szczoteczki - bo mial tylko 5 mies, uzywalismy najpierw takiej nakladki na palec i tym mylam mu zabki teraz nie nadazam ze zmiana szczoteczek :-D

moja córka ma już 2 zęby i myję je silikonową nakładką na palec. Z tym że trudno to nazwać myciem, bo jak poczuje tą nakładkę w buzi od razu zaciska dziąsełka i gryzie tymi 2 ząbkami ile ma sił :o

Gość zatroskana
a my mamy taka szczoteczke do pierszych zabkow i do masowania dziaselek jednoczesnie. Taka nakladana na palec z delikatnym wlosiem. super pomysl.

po co używać polskich znaków, przecież każdy zrozumiał pytanie czy żabki wychodzą po kolei ? :D

mojemu malemu dopiero teraz (po roczku) zaczęly wychodzić ząbki,wyszły pierwsze górne jedynki a teraz wychodzą dolne...a co do higieny...myje mu ząbki taką sylikonową nakladka na palec i mam pastę do pierwszych ząbkow(bez fluoru),ponoć wystarczy woda ale jak kupiłam pastę razem z tą nakladka to jej używam...