Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oburzony zachowaniem dziewczyn

Dlaczego dziewczyny maja opory przed zawieraniem intrecyzy przedmalzenskiej ?

Polecane posty

mowia ze faceci im nie ufaja skoro tak chca robic... dzis dowiedzialem sie ze mojego kolege zona zostawia, zabiera ze soba dziecko i kaze mu placic 700 zl alimentow. malo tego, w malzenstwo nic nie wniosla a chce polowy kasy za mieszkanie jedno i drugie ktore tez jest zapisane mojemu koledze jak mozna byc taka suka ? a pozniej dziwicie sie ze faceci chca intercyzy i jeszcze was to oburza :-(

I właśnie z powyższych powodów, niektóre z nas intercyzy nie chą:-P

jak kobieta nie pracuje i nic nie wnosi, to co sie dziwic, ze nie chce intercyzy - dla niej malzenstwo jest rodzajem inwestycji finansowej, a przy intercyzie mogloby to sie stac zbyt ryzykowne :P

a przeciez dla kobiet liczy sie zaradnosc mezczyzny milosc i partnerstwo a nie materializm ? oburzacie sie jak mowimy o was materialistki a jak to mozna nazwac?

Gość Galinka
Po pierwsze, alimenty nie są dla niej, tylko dla dziecka. Po drugie - co znaczy nie wniosła nic do małżeństwa ? Czy facet mógłby mieć dziecko, opiekunke do niego, sprzataczke i kucharkę na darmo ? Ona , jak była w domu, to tez wykonywała prace,. Niezbyt prestiżową, ale cieżką

"a przeciez dla kobiet liczy sie zaradnosc mezczyzny milosc i partnerstwo a nie materializm" Bardzo śmieszne...I o czym tu dyskutować...

Gość fddgdgfd
zamiast intercyzy lepiej sie nie wiazac z babkami które nic nie maja i pracowac nie lubią🖐️

"opiekunke do niego, sprzataczke i kucharkę na darmo ? Ona , jak była w domu, to tez wykonywała prace,. " a skąd to wzięłaś? nic tam takiego nie pisało :O może on pierze, zmywa i opiekuje się dzeckiem a ona siedzi tylko u kosmetyczki :classic_cool: albo facet jest bogaty i stać go na pomoc domową :P a wy już stereotypem :O

Gość Galinka
Nigdzie nie pisało. Pisalo, że nic nie wniosła do małżeństwa. Wiec zinterpretowałam to po swojemu. Jak nic nie napisał, to skąd mam wiedzieć ? Tylko napisał, ze suka i że kaze płacic alimenty. A to suka

A to, o czym pisze autor topicu, to może nie stereotyp?

Gość Galinka
otóż to

A swoja drogą mądra ta żona twojego kumpla... myśli....bo musi zabezpieczyc byt swój i swoich dzieci....chciało sie facetowi pieprzyc to niech płaci na dzieciaki....chcialo sie miec zonke to niech jej da godne zycie;)

no dobra, alimenty sa dla dziecka, ale on nie chcial rozwodu, nadal ja kocha a za dzieckiem przepada. ona zas znalazla sobie goscia z wieksza kasa i jeszcze bezczelnie zeruje na tym co nie jest jej. te mieszkanie to ciezko wypracowane pieniadze jego i jego mamy. ona nie pracowala bo zajmowala sie w domu dzieckiem i niby gotowala choc trudno to nazwac gotowaniem:-o i teraz jeszcze bezczelnie rzada polowy kasy za mieszkanie - jak tak mozna ? wlasnie ja mam sie zenic i mi dziewczyna mowi ze z intercyza to ona nie wyjdzie za mnie za maz. ona nie ma nic ja mam mieszkanie i pracuje, ona nie pracuje bo niby szuka ale tak wlasciwie to siedzi w domu i oglada tv a popoludniami jezdzi z kolezankami na zakupy:-o kocham ja, jest sexowna i bardzo atrakcyjna ale jak widzicie intercuzy ona nie chce :-( dlaczego laski sa takie ?

Gość nicola76
alez przeciez nie moze zadac mieszkania, ktore nalezy tylko do jej meza i zostalo wniesione przez niego do malzenstwa przed slubem.Wszystko co zostalo zakupione przed slubem nie nalezy do wspolnoty majatkowej. A alimenty sie jej naleza tak czy inaczej na wychowanie dziecka czy to z intercyza czy bez..

Gość hdh
he mojemu bratu jego ex żona też zabrała połowe jego pracy. Przed ślubem kupił nowy samochód, mieszkanie a także je całkowicie wyposażył także krótko mówiąc przyszła na gotowe. I ani nie pracowała ani nic. Po 3 latach się roześli a ona zabrała mu połowe tego wszystkiego na co pracował.

Gość nicola76
do oburzony...to mieszkanie to jest twoje bez wzgledu na wspolnote, bo dorobiles sie tego przed slubem..moze tak poczytaj troche prawo a nie bzdury tutaj piszesz..

Gość Galinka
a co, jadałeś tam obiady, ze wiesz, ze tego nie mozna nazwac gotowaniem ? jest takie powiedzienie - jakie szukał, takie zdybał od tego sa sądy, żeby takie rzeczy rozstrzygać tak czy siak - dziecko zrobił, to to zadna łaska, że bedzie na nie płacił - to psi obowiazek co do reszty - nie wiem, nie znam, nie mogę miec zdania

Gość nicola76
Zgodnie z obowiązującym kodeksem rodzinnym i opiekuńczym z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa obejmująca ich dorobek (wspólność ustawowa tj. łączna), tj. przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności ustawowej przez oboje małżonków lub przez jednego z nich. W szczególności stanowią dorobek małżonków: 1) pobrane wynagrodzenie za pracę oraz za inne usługi świadczone osobiście przez któregokolwiek z małżonków; 2) dochody z majątku wspólnego, jak również z odrębnego majątku każdego z małżonków. Zasadą jest więc, że wspólność ustawowa powstaje z mocy samego prawa z chwilą zawarcia małżeństwa i trwa przez cały czas jego trwania. Wcześniejsze ustanie wspólności ustawowej może nastąpić w razie: 1) zawarcia przez małżonków umowy, którą wspólność ustawową rozszerzą, ograniczą lub wyłączą 2) zniesienia przez sąd wspólności ustawowej 3) ubezwłasnowolnienia jednego z małżonków 4) orzeczenia separacji. Oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku. Spadkobiercy małżonka mogą wystąpić z takim żądaniem tylko w wypadku, gdy ich spadkodawca wytoczył powództwo o unieważnienie małżeństwa albo o rozwód. Przy ocenie, w jakim stopniu każdy z małżonków przyczynił się do powstania majątku wspólnego, uwzględnia się także nakład osobistej pracy przy wychowaniu dzieci i we wspólnym gospodarstwie domowym. Zniesienie wspólności majątkowej może nastąpić tylko w czasie trwania małżeństwa, gdy istnieje między małżonkami wspólność majątkowa. Jedyną przesłanką zniesienia wspólności majątkowej przez sąd jest istnienie „ważnych powodów”. Z żądaniem zniesienia wspólności majątkowej może wystąpić każde z małżonków.

Gość tak se myslę
A nie pomyślałaś o tym że niektóre kobiety dla swojego mężczyzny oddały całe swoje życie? , urodziły mu dzieci , nie pracowały ponieważ mąż wolał żeby żona zajmowała się domem ( a wiadomo ze praca w domu jest niedoprzerobienia ) Poświęciły swoje ambicje i plany zawodowe aby być dobrymi matkami i nagle okazuje się że mąż ma kochankę . I co wtedy ta biedna matka z 2 dzieci ma isć na bruk ? Najlepiej!!! oddać mężczyźnie całą siebie nie mając nawet w sytuacji kryzysowej dachu nad głową . Ot rozumowanie .

Biedni mężczyźni;)....Biedactwa....tak was kobietki wykorzystują...i własnie od tego mamy facetów...od zabierania im calego dorobku zycia...żerujemy na was....a potem was zostawiamy z torbami...jakie to smutne...no cóż ktoś w związku musi myslec za dwoje;)

Gość intercyza to jedyny
ratunek aby Urząd Skarbowy albo komornik nie puścił was torbami zakładając pętle na szyję, abyście się powiesili!!!!!!!!

to dotyczy nie mnie gdzie ja mam mieszkanie i wnioslbym je do malzenstwa. to wiem ze ona nie moze mi zabrac, ale chodzilo mi o kolege. on kupil to mieszkanie w trakcie jego trwania. oczywiscie ona ani jej rodzice nie dolozyli ani grosza, za wszystko placil on i jego rodzice a ta zdzira chce odebrac polowe czegos czego nie kupowala !!1 to rozboj w bialy dzien !! ona taka jak ty - mam nadzieje ze to co napisala to prowokacja bo wiekszej idiotki nie widzialem. bronisz tej materialistycznej kuurwy jakim prawem ? mowisz ze ona chce zabezpieczyc byt - a czy od siebie cos dala ? NIC !!!!!! wiec nie pieerrdol glupot bo mi podnosisz cisnienie :-o

I bardzo dobrze! Może faceci naucza sie wreszcie, że w małżeństwie nie ma być moje, twoje, tylko nasze, wspólne, razem urządzone... A nie, czekam na mojego, bo on musi samochód lepszy, bo wstyd, remont mieszkania, bo już nieładne.A jak mu mówię, najpierw poważny związek (czyt. małżeństwo) a potem na wszystko razem zapracujemy i wspólnie, po naszemu wszystko urządzimy, to nie. No i tak będzie po "jemu" a nie po naszemu. Ja sie wprowadzę, zacznę wprowadzać zmiany, on sie będzie wkurzał, że tyle JEGO kasy i JEGO pracy poszło, a teraz trzeba zniszczyć, dojdzie do rozwodu i będzie się rzucał, że chcę zabrać połowę JEGO majątku. I kto tutaj jest materialistą?

oburzony zachowaniem dziewczyn ....palancie myslisz ze jak masz mieszkanie to już jestes bogaczem ktory moze żądac intercyzy i bronić honoru ucieśnionych dupków ktorzy najcześciej w małżeństwie zawiniają...i gówno przy tobie laska powinna zrobić.... bo takiego huja za faceta w życiu bym nie wzieła;)....to mozesz nazwac prowokacja;)

Oporów przed intercyzą nie wykazują przedsiebiorcze kobiety o odpowiednim statusie, które uległy czarowi przystojnego gołodupca. Czasem zakładają rtemat - dlaczego on nie chce intercyzy :) A potem dochodzą do wniosku, że ślub to jednak głupi pomysł i wystarczy układ partnerski. Mądrość kobiet nie jest zaskakująca w obu przypadkach.