Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła żona

Nauki przedmałżeńskie - opinie

Polecane posty

Katowiczanka :) Bo to bzdury są ;) niech by mi coś takiego powiedzieli na naukach :P

Jeżeli partner od początku nie będzie zajmował się dzieckiem to trudno liczyc na to że nagle, np. w wieku 2 lat, zacznie i będzie wzorowym ojcem :o

Sevia - z ciekawostek, których się uczyłam - mężczyźni, którzy zajmują się noworodkiem od samego początku, a najlepiej - tacy, którzy są obecni przy porodzie, mają później o wiele lepszy kontakt i mniej kłopotów wychowawczych z dzieckiem, które wejdzie w okres dojrzewania:) Były takie badania:)

Hejkakohejka mam wrażenie że chodziłyśmy w to samo miejsce na nauki, albo wykładajacy ten sam:-)))))) u nie też preferowano tradycyjny podział ról kobiety i mężczyzny, zajeżdzajacy średniowieczem juz prawie, a partnerstwo ble.

makaronika - hejka jest jeszcze przed;) Ale i "moi' właśnie na podstawie swojego źródła mądrości z psychologii oraz tego, że mężczyźni myślą tylko połową mózgu gładko wyprowadzili wniosek, że w związku z tym to kobiety powinny gotować, bo facet nie pojmie takiej wielozadaniowości :D Nie wytrzymałam wtedy, ryknęłam :D

aha, ale serio u nas takie teksty były. Ludzie czasem ryczeli ze śmiechu, najbardziej prz kwestii ze żona powinna łagodnie namawiac męża na mycie sie w pewnym miejscu, bo "wiadomo, ze mężczyźni nie myją sie przed".

żona powinna łagodnie namawiac męża na mycie sie w pewnym miejscu, bo "wiadomo, ze mężczyźni nie myją sie przed". teraz ja ryczę ze śmiechu, aż oplułam się pierogiem :D:D:D

ogólnie mówić, to pośmialiśmy się trochę, a własciwie niczego się nie dowiedzieliśmy, czego byśmy nie wiedzieli. W poradni także poziom biologii z liceum. Ale trzeba było zaliczyć, wiec chodziliśmy.

katowiczanka ===> podobno kobiety przychodzące do poradni małżeńskiej maja serio takie problemy, zapalenia pochwy i takie tam bo mąż sie nie myje. Ja tez ryczałam że smiechu:-)

O mamo!!! :D:D:D Makaronika, daj namiary, żeby ludzi przestrzec :classic_cool:

Makaronika, ale z plemnikami nie rozumiem..? Chodzi o niezbyt fortunną nazwę, tak?

musisz powiedzieć delikatnie, zeby się mąż nie obraził albo nie zdenerwował. No własnie wszystko co facet mówił o mężczyźnie to kobieta powinna delikatnie, nie pod włos:-)))

makaronika, ale terminologia "plemniki męskie" i "plemniki żeńskie" to jest, że tak powiem, oficjalne właściwie nazewnictwo.

wiesz co zabulina, ja tez do dziś nie rozumiem, ale tak było. Zreszta od poczatku było powiedziane, ze on mówi, to co kościół a nasze opinie mamy zachowac dla siebie.

zabulinka, hejka, no właśnie dla mnie to jest oczywiste! Ja nie wiem jak myślą ludzie wygadujący takie bzdury :o No, chyba że chodzi po prostu o to, żeby facet takich rzeczy po prostu w życiu nie robił, a kobieta zajęła \"swoje\"(?) miejsce :o

nie, nie, źle mnie zrozumiałaś - ja się pytam, dlaczego to był "hit nauk" :) bo na plemniki z chromosomem Y mówi się "męskie", a na te z X - żeńskie :) Może to śmiesznie brzmi (jakby kobiety produkowały plemniki), ale tak się po prostu utarło:)

nikomu nie odradzam broń Boże nauk, jest to tez pewne doświadczenie w życiu.

zabulina, przepraszam za literówkę ;)

Makaronika, no to mamy jasność :classic_cool: Sevia - na moich naukach takie głupoty zajęły mże z 5% czasu, reszta była bardzo fajna:) Więc myślę sobie, że trzeba - jak ze wszystkiego- po prostu postarać się wyciągnąć dla siebie coś dobrego, a resztę olać. Chyba, że się ma moją wredną naturę, wówczas należy wkroczyć ze sprostowaniami i najwyżej się ładnie pokłócić :P

tak zabulina, ale jesli ktoś nie miał genetyki w ogólniaku to skąd ma wiedziec takie rzeczy? Poz tym jest to nazewnictwo niemedyczne i raczej pwinno sie unikac takich uogólnień.

myślałam, ze tutaj jest duże pole do popisu dla koscioła, zeby tych facetów, którzy np. nie sa nauczeni w domu pomagać, albo są nastawieni na małzeństwo jak na przedłużenie życia u mamusi - aby ich ukierunkowac na szacunek do czasu wolnego żony, własnie na partnerstwo, odpowiedzialnośc za rodzine itd. Nic z tego bo gros czasu to powielanie schematów typu on zarabia (no bo musi zarabiać), ona całą reszte.

Myślę że prowadzący te nauki mają tak "ugruntowaną" opinię w pewnych sprawach, że próby sprostowywania byłyby jak walka z wiatrakami i narażenie się na ekskomunikę ;) Ja mam zdecydowanie buntowniczą naturę, dlatego nie wyobrażam sobie jak siedzę i słucham tych bzdur kiwając ze zrozumieniem głową. Generalnie uważam że kościół ma niezłego hopla na punkcie seksualności, roli kobiety w małżeństwie. Brakuje mi w tym wszystkim skupienia się nad stroną duchową, psychologiczną. Bo wszystko się kręci wokół wyżej wymienionych. I za żadne skarby nie przyniosę rozpiski swoich płodnych dni na kartce na tę okazję. Finito :P

makaronika - w kwestii plemników - widzisz, więc jednak czegoś nowego na tych naukach się dowiedziałaś;) Co do zaprzepaszczonej możliwości wpłynięcia na ludzi podczas takich nauk, to masz oczywiście rację:( Ja niestety uważam, że generalnie księża nie zdają sobie sprawy z tego, jak wiele mogliby zyskać, mając dobre podejście do narzeczonych. Przecież często ludzie wracają do kościoła po latach właśnie z tej okazji. Niestety, trafiają czasem na księży, których zachowanie umacnia ich w przekonaniu, że nie warto mieć z kościołem do czynienia na co dzień. Kiepski PR :P No ale to już temat na dłuższą rozmowę.

dokładnie sevia, ja tez sądziłam, ze bedzie o miłosci, jej istocie, psychologii związku i takch tam, niestety było o tym, ze kobieta rzadza hormony a biedny facet musi to wytrzymywać...

zabulina niestety tych nauk nie prowadzili księża, tylko osoby, których wyznacznikiem kompetencji był staz małżeński, były to osby świeckie. Nie wiem, jak funkcjonuja zatem ich małżeństwa...ja takiego nie chciałabym.

Sevia, to zależy od osoby i od kalibru argumentów;) gdy skończyliśmy nasze nauki, M mi powiedział, że odniósł wrażenie, że prowadzący pod koniec się mnie bali :P Co do samoobserwacji, to jak kiedyś przedstawiłam swoje zdanie na ten temat- metody NPR są nie dla mnie, nie będę ich stosować jako metody regulacji narodzin, ale moim zdaniem trzeba je znać. Dla siebie. Mój ginekolog powiedział mi kiedyś, że większość par, które przychodzą od niego z "bezpłodnością" po prostu nie potrafi rozpoznać odpowiedniej fazy cyklu. Mój gin nie jest katolikiem, więc nie sądzę, aby mówił to z racji "światopoglądowych".

makaronika - na moich też byli świeccy, ale mimo wszystko to księża często decydują o ich wyborze, więc są poniekąd odpowiedzialni za "kadry". Pozdrawiam, muszę kończyć!