Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anielica3105

Nabycie spadku

Polecane posty

Witam. Mam pytanie czy należy przeprowadzić sprawę o nabycie spadku po obojgu rodzicach jeżeli za życia jeszcze oboje ojcowiznę cała zapisali siostrze mej, a 2 braci nic nie otrzymało. Później zmarł tata i zostawił swój odrębny majątek.Nie zostawił testamentu.Czy trzeba tylko wystąpić o nabycie spadku po ojcu czy tez po mamie .? żadnej sprawy spadkowej jeszcze nie było.Proszę Was o jakaś podpowiedz ...

Gość jeżeli rodzice za swojego
życia przeisali majątek dla jednego dziecka, to jest to nie do ruszenia. Odrębny majątek ojca, jeżeli nie ma testamentu dziedziczą wszystkie dzieci po równo

Gość ellisima
nie zgadzam się, jeżeli majątek przepisany za życia na jedno dziecko to reszta ma prawo do zachowku, do 3 latv od śmierci spadkodawcy

prawo do zachowku mieliby, gdyby rodzice nie przepisali wcześniej domu, tylko zostawili testament a tak po herbacie. No ale upewnij się u jakiegoś adwokata

Gość ellisima
mylisz się, nie wiesz na czym polega zachowek, ja wiem niestety bo jestem w sytuacji w której ktoś ode mnie domaga sie zachowku

fajnie by było gdybym się myliła, bo ja jestem w odwrotnej sytuacji. Rodzice 8 lat temu przepisali cały majątek na syna mojej siostry. Rodzice jeszcze żyją, czy po ich smierci ja albo moje dzieci będą miały prawo do zachowku? Nawiasem mówiąc siostra i jej syn od jakiegoś czasu bardzo "umilają" rodzicom życie. Rodzice chcą odwołać darowiznę, ale nie jest to takie proste i szkoda ich zdrowia. Z tego co ja się dowiedziałam, to takie prawo przysługuje tylko w przypadku gdybym była pominięta w testamencie.

Gość anielca3105
od śmierci mamy mineło juz 3 lata, zadnej sprawy nie było i nie mamy pojecia czy dom został przepisany czy nie i niewiemy jak to sprawdzic ale jesli mineło 3 lata to nawet jak nie przepisali to i tak pewnie po tym terminie nic nam sie nie nalezy. niewiemy czy teraz zakładac sprawe o nabycie spadku tylko po ojcu czy mamie tez...? co to da jesli bylo za zycia przepisane siostrze za rente ale o domu nic mi nie wiadomo.

możesz sprawdzić w księdze wieczystej kto jest teraz właścicielem domu no i myślę, że najlepiej poradzić się prawnika

Gość no ciekawe