Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zoa

jak to jest być wartościowym człowiekiem?

Polecane posty

co innego zadufanie, zarozuiałośc, a co innego poczuciw własnej wartości - to dwie różne sprawy a co do tego egozimu - mnie tam nic do niczego nie skłania i nie skłoni. Jestem egoistyczna wtedy, kiedy sama tego chcę, jesli nie chcę, to świat może mnie pocałować w tyłek - i tak zrobię po swojemu (przynjamniej jeśli o egoizm chodzi) :D

klaudka 27 podejście masz jak większość ludzi, ale żeby być tym wartościowym to najpierw trzeba spojrzeć na innych a potem podejmować decyzje. Czyli taki altruizm. Ja tam też nie jestem Matką Teresą.

Gnomisko, bo "miłośc" sama w sobie, z natury rzeczy jest wartścią - czy to do ludzi, czy do czegoś innego. To jest coś dobrego i już ;) Oczywiście skoro nie kochasz ludzi (w ogólnym rozumieniu, bo wiadomo, że są osoby jednostkowe, które kochasz, są takie, które lubisz, na przykład ja ;), są takie, z którymi się świetnie bawisz ... - to naturalne) nie znaczy, ze nie jestes wartościowy, ale gdybyś kochał, na pewno nie umniejszyłoby to Twojej wartości :)

klaudka a znajdź mi jedną osobę która może powiedzieć że kocha ludzi tylko jedną

jestem wartościowa -skończyłam studia -pracuję -uprawiam rzodkiewkę, dzisiaj ją zerwałąm i jem...teraz....poezja!!!!! własna rzodkiewka, nie z marketu, nie z bazaru...

Gnom, ale to zależy, co się rozumie pod pojęciem "kochać ludzi" (ustosunkuje się, choc nie ja to napisałam) - wiadomo, że to nie jest takie samo "kochanie", jak "kochanie" żony, dziecka, przyjaciela ... To rodzaj przenośni, coś bardziej ogólnego, co ja porównałabym może do "pozytywnego nastawiania" wobec świata, życia, a tym samym własnie do ludzi, bo oni nas otaczają i, chcą nie chcąc, są jego częścią :) W tym sensie można chyba "kochać ludzi" ;)

a dlaczego nie znajdź mi jeden powód dla którego miałbym nie nienawidzieć ludzi nie ma takiego bo ludzie w większości przypadków żyją w myśl zasady kto nie z nami tem przeciw nam

chodzi o własny system wartości, o jakies zasady, ktorymi kierujemy się w zyciu i dzięki temu wytwarzamy sobie kręgosłup moralny, który sie nie łamie pod chwilową słabościa czy presją

klaudka to ja podziwiam twoje pozytywne nastawienie bo ja z dnia na dzień przekonuję sięże ludzie to banda skurwysynów i jak chcesz przeżyć musisz być większym skurwysynem niż oni

gnom- mozna kochac ludzi-wystarczy postarać się ich zrozumieć i bardziej skoncentrować się na ich dobrych cechach:) dziewczyny- macie rację:)-oby tak dalej marzenna-dawno cię nie widziałam:)

sowa jakoś nie widzę ani jednego powodu większość to układy a reszta to wyścig szczurów

zołza nie skrzywdzony a raczej doświadczony i nie popadający w euforie bo ktoś coś dla mnie zrobił itp bo wiem że za mmoment będzie się domagał rewanżu w ten czy inny sposób

Gnom, sama nie wiem :) Jak sie tak przez chwilę zastanowiłam, to właściwie doszłam do wniosku, że bezpośrednio nie ma obecnie blisko mnie chyba żadnego skurwysyna (nie to, że jestem jakąś tam krzywioną optymistką - nie jestm, poważnie). Nie wiem, może kurwysynem jest sąsiad z siódmego albo z dziesiątego :D, może facet sprzedający w sklepie spożywczym, w którym robię codziennie zakupy, ale ja tego nie odczuwam, bo do mnie taki nie jest - nie ma okazij :) Może to zleży, jakimi ludzmi się otaczamy

niby racja ale w moim otoczeniu byli są i prawdopodobnie będą sami tacy a jak to się mówie jeśli wejdziesz....

ja moge powiedzieć to samo, co Klaudka w ostatnim poście :-) ludzie tak ogólnie wcale nie są tacy źli

gnom- postrzeganie ludzi zależy od twojego punktu widzenia. jeżeli będziesz kierował się wyobrażeniem ludzi poprzez ich status materialny ito. - to takimi ich będziesz widział. spróbuj szczerze porozmawiać choćby z sąsiadami, a może zauwazysz w nich i miłe steony.Wystarczy samemu być otwartym:)

sowa kiedyś próbowałem i dziękuję ale wybieram opcję zimy skurwiel nawet kosztem tego co mi umknie przynajmniej wiem że nie dam się zgnoić

gnom-takie podejście wywoła u ciebie jeszcze większą frustrację:(. czy nie lepiej, gdybys sam wiedział, że nie jesteś podłym człowiekiem?. wierzę w to, że dobroć wywołuje u ludzi ten sam odruch. warto czasem się przełamać i nie poddawać się wygodniejszemu obrażaniu się na wszystkich ludzi:)

Gnom, kiedy trzeba być skurwysynem to trzeba, ale są sytuacje, w których nie ma do tego powodu - nie wierzę, że wtedy taki jesteś, ot tak, dla zasady, asekuracyjnie, bo a nuż ktoś nagle wyskoczy znienacka ze swym "skurwysyństwem". Przecież tak to nie działa :D

sowa to nie wywoła u mnie frustracji bo dzieki temu złapałem dystans a ze jestem osobą dość znenawidzoną płakał nie będę wręcz przeciwnie niech sięboją :P