Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość becbecbec

czy ktos byl z Wami w pierwszych tygodniach po porodzie?

Polecane posty

Gość becbecbec

Niedlugo urodze dziecko niestety nie mam nikogo kto moglby byc ze mna w pierwszych tygodniach po porodzie i troche mi pomoc. Czy ktoras z was byla w podobnej sytuacji?

ja bylam do poludnia sama bo maz w pracy. Jak wracal to mi pomagalm przy malej. Spokojnie sobie poradzisz. poprostu rodziel rzeczy na wazne i wazniejsze i zajmij sie tylko tym co konieczne a reszte czasu poswiec na odpoczynek i na to zeby dosc do siebie.

Gość becbecbec
Pracuje od 9 do 17 plus poltorej godziny na dojazd w jedna i poltorej w druga strone do pracy. jest wiec w dom ciagu dnia wiec za bardzo mi nie pomoze a w nocy chyba bedzie chcial sie wyspac zeby wstac o szostej do pracy.

A w czym tu pomagać? Takie małe dziecko przeważnie je i śpi :) Dopiero potem jest gorzej ;) Ja na początku się nudziłam, ciągle sprzątałam, nawet kwiaty miały 3 razy dziennie myte liście :D Już nigdy potem nie miałam w domu tak czysto

hehe rafinka no chyba ze dzieciak ma kolki i placze w nocy i w dzien masz oczy na zapalkach to poxniej chce ci sie glownie spac... a tu co 3 godz trza wstac nakarmic przewinąć, na spacer zabrac :D:D:D a jeszcze do tego jak ci sie dolozy jakas anemia po poordzie, krocze cię boli, szwy ciągną... nie no tak bosko to nie ejst :) ale uwazam ze wystarczy z pewnych rzeczy zrezygnowac na korzysc innych i juz... Np mozesz sobie porobic jakies dania do sloików i pomrozic zeby poźniej tylko podgrzac i obiad gotowy...

byliśmy razem z Mężem - On na 2-tygodniowym urlopie, to były dla nas piękne i intymne chwile - pierwsze we troje, nie chcieliśmy jakiejś dodatkowej pomocy osób trzecich, nawet kochanych Babć :);) na pewno jest wtedy o wiele łatwiej, ale dla nas to akurat rozwiązanie było najlepsze :) polecam ;) pozdrowienia

mój mąż wziął 2 tyg. opieki i był z nami w domku

Gość becbecbec
dzieki za odp.troche mnie ogarnia panika ale skoro tak piszecie to jako bedzie

moja córka przez pierwszy miesiąc spała tylko 8-10 godzin na dobę, miała od 7 dnia życia kolki i w zasadzie trzeba było się nią cały czas zajmować, bo od razu zaczynała płakać. Mąż dostał ze szpitala gdzie rodziłam L4 na14 dni opieki nad żoną. Potem wziął sobie jeszcze 2 tygodnie zaległego urlopu. Nikt nam więcej nie pomagał.

heh, MaMani, moje kolek nie mialy :P a zresztą kolki nie sa od pierwszego dnia, dopiero po 2 tyg.jak już :D ale fakt, czasem trafi się płaczliwy egzemplarz :D chociaż przez pierwsze 2 tyg.większość dzieciaków tylko śpi dopiero potem się zaczyna... :D:D:D

własnie a maz nie moze wziasc urlopu albo innych dni wolnych? są chyba do wykorzystania jakieś dni opieki nad zdrowym dzieckiem i tego typu rzeczy... Nie znam sie za bardzo na tym ale jakby to podliczyc to wyjdzie tego sporo :)

Gość becbecbec
no wlasnie...najgorzej jak wszyscy pojda zamkna za soba drzwi a tu czlowiek zostaje sam, jeszcze dopoki sa sily to jakos pewnie jest ale potem zmeczenie sie akumuluje i neprzespane noce robia swoje

rafinka po 2 tyg mowisz?? :D:D:D Przekaze mlodemu zeby pamietal bo malej nie powiedzialam i kurna juz w 6 dobie dostala :D:D:D:D:D

mąż może wziąć 2 tyg opieki na żonę jak będzie po cesarce. Innej opcji wolnych dni nie ma i 1 dnień z okazji urodzenia dziecka

tak czytałam hihihi :D problem kolek znam tylko z teorii, całe szczęście :D

Becbecbec, na pewno zmęczenie robi swoje, ale jakoś trzeba się regenerować, wspierać się wzajemnie z mężem. Bądź dobrej myśli, to jest do przeżycia ;):):)

Gość ERWE
u Laska ale masz meza codziennnie aja z noworotkiem od poczatku calkiem sama w wielkim domu rodzicow nie było bo maja swoj interes letni na plazy a maz jezdzi tirami po europie byłam od poczatku całkiem sama i DAłAM RADE CZYM TY SIE MATWISZ? ze w dzien meza nie bedzie? ale w nocy i jednak troche wieczorem zawsze go masz ciekawe co bys zrobiła jak bys miała byc ciagle sama tak jak ja? ALE GłOWA DO GORY;-) NIE TAKI DIABEł STRASZNY DASZ SOBIE RADE ;-) POZDRAWIEM SERDECZNIE:-)

rafinka jak to nie ma jak sa jakies 3 dni z okazji okazji np slub swój lub najblizszych albo wląsnie urodzenie dziecka i jest opieka nad zdrowym dziekciem tez chyba 3 dni

Gość becbecbec
Rafinka te 2 tygodnie o ktorych mowisz to zwolnienie? ja bede miala cc dzieki za informacje

hej, na szczęście nikogo przy mnie nie było :) poza mężem, który po powrocie z pracy chętnie mi pomagał np. przytaszczyć wanienkę, przewinąć itp.

" 12:20 Rafinka A w czym tu pomagać? Takie małe dziecko przeważnie je i śpi Dopiero potem jest gorzej Ja na początku się nudziłam, ciągle sprzątałam, nawet kwiaty miały 3 razy dziennie myte liście Już nigdy potem nie miałam w domu tak czysto" HAHAHAHA Rafinka ŚWIĘTE SŁOWA!!!!!!!!

Gość becbecbec
:::))))

becbecbec nawet nie wiesz jak sobie doskonale poradzisz! Jestem tego pewna ;)

mamani, na ślub jest chyba 2 dni ale na urodzenie dziecka 1 dzień w ciągu roku można wziąć 14 dni zwolnienia na chorego członka rodziny lub na zdrowe dziecko do 8 chyba lat, jeśli nie ma się nim kto opiekować Na chore dziecko jest chyba 60 dni w roku.

Gość a mi nikt nie pomagal
dziecko po 1 tygodniu mialo juz kolki,spalam przez 3 miesiace 2-3 godzin na dobe ale nie w jednym ciagu tylko po 15,20,30 minut,przewracalam sie ze zmeczenia,maz wychodzil kolo 8.00 i wracal kolo 24.00 wkrecil sie w budowe domu wiec tak jakby go nie bylo ,i tak po cesarce 5-go dnia odebral nas ze szpitala, a w domu czekala na mnie szwagierka z facetem,ktorych wcale nie zapraszalismy,wiec juz nawet pierwszego dnia nie polozylam sie zeby moc odpoczywac i jeszcze musialam ich goscic tydzien bo my mieszkamy za granica wiec mielismy wizyte z polandu,dodam ze szwagierka nawet do sklepu mi nie poszla zrobic zakupow,juz minely 3 lata od tamtej pory i jak sobie to przypomne to nie wiem jak wogole funkcjonowalam trzymaj sie bedzie dobrze

Gość becbecbec
tak Ci powiem Lipenka ze zakladajac Twoj Dorobek :))) i to ze jeszcze piszesz to raczej na pewno jakos bedzie Pozdrawiam:)))

Lipieńka, też tak miałaś? :D Bo teraz na moich kwiatach jest 3 cm kurzu... a mały podlewa je sokiem jabłkowym :O

becbecbec pomysl sobie o mamach bliźniaków :D:D te to dopiero mają... :D

ze mna przez 2 tyg bedzie maz bo wezmie urlop a potem na 2tyg przyleci mama. nie mieszkam w pl wiec nie bede miala wiecej pomocy.