Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uciekająca panna młoda

To karygodne!

Polecane posty

Wymarzyłam sobie ślub w plenerze, zarówno cywilny jak kościelny, to przecież nie uwłacza powadze tej ceremonii, więc nie wiem czemu urzędnicy i księża są tak bardzo na "nie". Nie wyobrażam sobie innej możliwości zawarcia sakramentu małżeństwa jak właśnie tak jak mi się wymarzyło. Może i to głupie, ale czemu niby mam rezygnować z własnych marzeń w szczególności, że jestem osobą poważną, katoliczką i nie widzę nic złego w ceremonii np. w parku czy ogrodzie.

mam takie pytanie: Czy np. pastor protestancki ma moc udzielenia takiego ślubu katolikowi? bo wiem, że oni udzielają.

jak nie będę miała wyjścia, to też się pewnie poddam, bo nie w tym żeby spełniać moje widzimisie, ale muszę probować. Bardzo mi się taki ślub marzył i mam nadzieję, że dojdzie do skutku.

A nie masz jakiegos zaprzyjaznionego ksiedza? Poza tym moze pomysl o wynajeciu weeding-planera wiem ze oni maja latwiej przy zalatwianiu takich spraw :)

zastanawiałam się właśnie, ale nie mam pewności, że mi załatwią a pieniądze wydać trzeba.

No ale skoro jesteś katoliczką, co złego widzisz w ślubie w kościele? Przynajmniej nie będzie tam padał deszcz:)

no a co to za różnica czy chce w kościele czy w plenerze? bóg jest wszędzie. księża są tradycjanolistami i dlatego robią problemy, ale jak już wspominałam nie widzę w tym nic złego.

Gość ślub to nie wszystko
kobitki, dopiero to co po nim jest ważniejsze a mianowicie: prawdziwe życie a wy w te śluby jak z bajki wierzycie, ech, niedojrzałe jeszcze jesteście i infantylne

to co jest później to szarzyzna życia, więc chcę zapamiętać ten dzień jako jeden z cudowniejszych w moim życiu.

Gość do slub to nie wszystko
jak sie tyle kasy wywala na jeden dzien, jakim jest slub, to mozna chyba wymagac, zeby bylo tak jak sie chce. i nie sadze, zeby to było infantylne.

właściwie prawda, płacę wymagam :)

Gość kloii
uciekajaca a nie boisz sie ze pogoda nie dopisze, troche strach tak pod golym niebem...

Gość prowokatorka etatowa
:classic_cool: 🖐️

ja tez bym chciala w ogrodzie. Myslalam nawet o ogrodzie botanicznym!! :) tam by nie padalo! hehe ale nie mam pieniedzy na takie widzimisię i nie chce mi sie uzerac z urzednikami, wiec jakos to przezyje ze bede miec w USC :)

no strasznie duzych to nie, ale mimo wszystko wiekszych niz ja teraz przeznaczam. w ogrodzie slub to jest to!! naprawde dziewczyny skoro tak sobie wymarzylyscie to dazcie do tego!! trzeba poszukac ksiedza ktory nie jest taki sztywniacki :) nie musi w koncu byc z waszej parafi!!

Gość zośka samośka
Cześć. Też mi się właśnie taki ślub w plenerze wymarzył. Jestem w trakcie załatwiania (z księdzem jest gorzej), ale znajoma podpowiedziała mi, że warto pojeździć po parafiach a nóż się jakiś znajdzie. Z Urzędnikiem też nie obyło się bez wykłócania i pism, ale poszedł na ugodę z zastrzeżeniem, że znajdę również księdza, bo jak nie to muszę stawić się normalnie w urzędzie, dlatego wypruwam sobie flaki a znajdę.

A co Ci konkretnie ksiądz powiedział? Dlaczego nie? Może to chodzi o tabernakulum...?

Gość zośka samośka
jeżeli chodzi o mnie to jeszcze nic konkretnego, przy ustalaniu daty zagaiłam, to odburknął, że wykluczone, że to nie jest nawet godne dyskusji :-o ogólnie jakiś maniak. mam nadzieję, że trafi się jakiś normalny, który chociaż w miarę rozsądnie odpowie mi na pytanie a dlaczego nie? przecież sami z ambony trąbią, że Bóg jest wszędzie, więc jestem zdania, że nie ma większego znaczenia, w którym miejscu przyjmiesz sakrament małżeński. Przecież zarówno w kościele jak i w ogrodzie można godnie i z szacunkiem przeprowadzić ceremonię.

A msze polowe to co?Boże Ciało? Różne uroczystości. Wszystko jest na zewnątrz i wtedy jakoś nie ma problemu...Chyba są uprzedzeni, bo to moda z zachodu...

Gość zośka samośka
no widzisz to co innego, to tradycja głęboko zakorzeniona i to jest dopuszczalne a takie widzimisie młodej pary, która naoglądała się amerykańskich filmów już nie jest normalne. gdyby polscy księża byli bardziej otwarci na nowości, gdyby zaprzestali się tak bulwersować przy każdym odchyleniu, to i wiernych więcej by było a tak? tak tylko odstraszają.

ja tam lubie łamać to, co można złamać.... a sądzę, że problem autorki można złamać

Gość Janooooo
Zośka samośka , zazdroszczę że Ci się udało "załatwić" z urzędnikami ślub w plenerze. ja nie miałam takiego szczęścia ;/ obdzwoniłam ponad 10 urzędów ale wszędzie dostawałam tą samą odpowiedz-że według naszego cudownego prawa każdy urzędnik ma swoja sale i to właśnie w niej może się odbyć ślub ;/ ech w moim przypadku wchodzi w rachubę tylko cywilny ale z konkordatowym nie powinno być tak dużych problemów. musisz znaleźć tylko jakiegoś młodego (normalnego) księdza :) i na pewno się uda :) trzymam kciuki :)

prawo polskie nie nakazuje zawierania malzenstw w sali slubow! CZY CI URZEDNICY SIE NIGDY W NASZYM KRAJU NIE ZMIENIA?? sztywniacy

to nie jest tak, że się zgodzili, oni mi po prostu zagwarantowali przychylność jak znajdę chętnego księdza (cwaniaki), wiedzą, że w Polsce albo muszę się naszukać albo darować. Jak to jest z tymi protestanckimi pastorami, czy oni udzielają ślubów katolikom?

Gość fghfjjy
Ja też chcę w plenerze, ale tylko cywilny. Myślę, że problemów nie będzie, raczej kwestia odpowiedniej zapłaty wchodzi w grę i to wszystko. Poza tym nie bardzo rozumiem wypowiedzi wyżej, na Ci i urzędnik i ksiądz? Przecież jeśli robisz konkordatowy to papiery idą przez parafię do urzędu. Coś chyba ściemniasz, albo do końca nie wiesz jak to wygląda. A co do księży, to jak ostatnio byłam na ślubie, to ksiądz takie kazanie walnął, że momentami miałam ochotę wyjść. Mówił coś w stylu "teraz to młodzi biorą ślub wszędzie, pod drzewem, na drzewie, pod księżycem, na księżycu..." albo coś o kupowaniu tanich samochodów mówił (w kontekście, że lepszy droższy, bo się psuł nie będzie), używał słów w stylu "fajnie", "farmazony" itd. A młodzi zadowoleni, że taki postępowy, sami go zaprosili, bo to był "występ" gościnny...