Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tatianunia

imię Marek Wam się podoba dla chłopca?

Polecane posty

a mi właśnie podobają się imiona typu Nataniel,Kevin,Vanessa...nie podobają mi się za to polskie imiona typu Katarzyna,Zofia,Maria.....a co do nazwisk to ci którzy uważają że takie nietypowe imie nie pasuje do polskiego nazwiska to myślę ze wynika to z tego że po prostu nie podoba mu się imie to obojętnie z jakim nazwiskiem i tak bedzie brzydko....bo ja nie widzę różnicy między np.Kevin Nowak czy Franciszek Nowak

yhy Ja różnicę widzę. Ty jej nie dostrzegasz, bo po prostu lubisz to imię :)

poczytaj--->wegług kościoła Natanael znaczy: dar od Boga a po przetłumaczeniu na polskie imię oznacza Bartłomiej...jest to na 100% sprawdzone i potwierdzone

panna em---> no właśnie o to chodzi...ty widzisz różnicę bo ci się takie imiona nie podobają...ja nie widzę różnicy bo mi się podobają :)

dokładnie :) ja bym tak dziecku na imię nie dała, ale jak kto woli :)

Gość poczytaj
nie można jakiegos imienia przetłumaczyc na inny język imię np niemieckie i jego znaczenie obowiązuje tak samo w polsce i ma takie samo znaczenie nie ma czegos takiego jak odpowiedniki imion to bezsensu bo po co wtedy nadawac imie nataniel skoro mozna dac bartek no nie sądzisz, Imie nataniel może znaczeniowo przypominac np teodora bozydara czy nawet bartlomieja ale tylko przypominac a nie byc takie samo z tym ze w polskim wydaniu.

Jeny.....jaka ja jestem pospolita;-) buuuuuuuuuu Ja Kasia,mąż Jaś,dzieci Kuba i Monika,ło matko czy moze byc pospoliciej...?:) Pozdrawuiam wszystkich:)Bo kazde imie jest dobre jak jest fajny "nosiciel" jego;-)

Gość Tatianunia
Kevin Kołek śmiesznie Kevin Benhacker normalnie Natanael Mucha śmiesznie Natanael Beckham normalnie Marek Kupa normalnie Marek Benhacker tez normalnie Vanessa Pączek śmiesznie Vanessa Kowalska - normalnie ale dziwnie jednak Vanessa Benhacker normalnie Jan Nowak normalnie Jan Benckhaker- normalnie ale jakos dziwnie

nie masz racji mówiąc że można dać dziecku na imię Bartek zamiast Nataniel...jakby nie patrzeć to inne imię....mi osobiście Bartek się nie podoba a Nataniel bardzo mi się podoba

Gość poczytaj
znaczenie Bartłomiej - imię męskie pochodzenia grecko-aramejskiego. Pochodzi od słów: Bar, co oznacza z aramejskiego syn i תַלְמַי (Talmai) - co jest imieniem męskim oznaczającym oracz lub (w zależności od interpretacji słowa jako wyrazu aramejskiego lub greckiego) "Ptolemeusz" ("Tolemaios = Tolmaj" czyli wojownik). Bartłomiej oznacza zatem syn Tolmaja czyli syn oracza lub syn wojownika. Jedno ze zdrobnień tego imienia - Bartosz - funkcjonuję obecnie jako osobne imię. Natanael - (hebr. dar od Boga) imię hebrajskie, znaczeniowo przypomina takie imiona, jak greckie z pochodzenia Teodor czy polskie Bożydar. Inna forma to Nataniel. W Nowym Testamencie, w Ewangelii św. Jana nosi je jeden z pierwszych dwunastu apostołów (por. Jezus ujrzał jak Natanael zbliżał się do Niego i mówi o nim: "Patrz, to prawdziwy Izraelita - bez podstępu". Mówi do Niego Natanael: "Skąd mnie znasz?"). no i wskaz mi teraz ten twój odpowiednik????? jak widzisz te imione sa rózne i nie mają ze sobą nic a nic wspolnego jesli chodzi o znaczenie.

Tatianunia postrzegam to identycznie :P też należę do pospolitych-ja Marta, mój facet-Marek, a nasze dzieci będą Tymek i Wiktoria :D

ja mówię tylko to co mi kuzynka powiedziała...ma znajomego który zajmuje się znaczeniem imion,wykładał kiedyś nawet na uniwersytecie i to on jej powiedział że Natanael to tak jakby Bartłomiej...opowiedział jej wszystko o tym imieniu....

Gość poczytaj
nataniel przetłumaczony na polski do dar od boga a nie bartlomiej

Gość poczytaj
oba te imiona są różne mają inne znaczenie i nie maja ze sobą związku, zapewne facet ktory to mówił nie mial na myśli ze oba imiona sa takie same a jedynie powiedział ze moga one znaczeniowo cos tam wspolnego przypominac.

teście mojej kuzynki mają znajomego który jest księdzem w jakiejś innej religii i biblię ma w małym palcu i też im powiedział że Natanael to Bartłomiej...opowiadał im dzieje Natanaela,pochodzenie itp

Gość żydówka z długim noskiem
dziewczyny dajcie spokój. To tak jakby powiedzieć ze lepiej dac polskie rafał niz jakies obce rafael. Znam rafaela i znam rafałów. matka dała rafael bo chciała by był oryginalny a dla mnie to nic innego jak Rafał.

nie wiem co im dokładnie ten facet powiedział...kuzynka mówiła że dowiedział się od niego że Natanael to tak jakby teraz Bartłomiej...a jak jej to dokładnie powiedział to nie wiem nie było mnie przy tym ...powtarzam tylko słowa kuzynki

Gość poczytaj
dobra nie bede dyskutywoc bo widze ze ty nie widzisz róznicy, podalam ci znaczenie obu imion i nie mają one ze sobą nic wspolnego a ty dalej swoje.

do yhy "A ze mnie Pan Bóg stworzył,a szatan opętał,będę na wieki i grzeszna,i święta" tak brzmi dokł\adnie cytat,ale nie po to pisze ze sie wymadrzam,tylko życzliwie/pozdr.

nie chcę się kłócić o to imię bo nie obchodzi mnie jakie jest po przetłumaczeniu bo przecież i tak by nikt na niego nie wołał przetłumaczonym imieniem....piszę tylko to co mi móliła kuzynka...a co do cytatu to wiem że jest inny niż w mojej stopce ale go przerobiłam bo tak mi się bardziej podoba ;)

Gość kaszka ryżowa z dodatkiem sera
Marek brzmi podobnie jak Eryk. ryk tez ładne ale rzadkie. Może powoli wejdzie na "salony" to imię?... Aleks i Feliks..tez ładne ale niestety nie dają matki tych imion. Eulalia śliczne.

Gość nie wiem gdzie mieszkacie
to znaczy wjakiej "połowie POLSKI", ale u mnie na północy bardzo mało jest dzieci o imieniu Michał. Mój synek był jedynym dzieckiem w przedszkolu o tym imieniu, teraz w szkole ze wszystkich 4 klas pierwszych również. Więcej jest Marków, choć również bardzo mało.

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin Aby moje marzenie sie spelnilo wysylam wam go ... Caluski..

Gość slepaczka
up

Gość gruszkakula
Bez wdawanie się w dyskusję, odpowiem na pytanie autorki. Podoba mi się dosyć. Tzn. swojemu dziecku bym tak nie dała, bo są imiona, które podobają mi się bardziej (Tymoteusz, Mateusz, Filip, Szymon), ale Marek brzmi prosto, bezpretensjonalnie i chyba nie jest teraz oklepane, przynajmniej w moich okolicach (Polska centralna). I dobrze mi się kojarzy - z moim bardzo dobrym kolegą, przesympatycznym i inteligentnym facetem:-)

Gość dfjsdf
mam meża Marka i znam poza nim jeszcze 2, moze to zbieg okolicznosci, ale cechuja sie wielka odpowiedzialnoscia, pouładani zyciowo, ambitni i waleczni. Poza tym bardzo mescy, w kazdym tego slowa znaczeniu przynajmniej w przypadku mojego meza :)