Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość forum_

nie szczepimy

Polecane posty

nie chcecie nie szczepcie, wasz wybor... zastanawiam sie tylko czy wiecie ile dzieci w krajach trzeciego swiata umiera z powodu ciezkich powiklan rozyczki, odry czy swinki? sama znam chlopca ktory zmarl z powodu zapalenia mozgu w przebiegu swinki, no ale to przeciez taka niewinna choroba... a znacie dzieci , ktore choruja na polio? bo ja nie... a w Afryce gdzie nie szczepi sie regularnie DTP ciagle sa kalekie dzieci po przechorowaniu polio... a tezec? choroba praktycznie smiertelna, zbiera zniwo tam gdzie nie ma szczepien, szczegolnie wsrod noworodkow... nie twierdze ze szczepienia nie daja powiklan, ale choroby tez je daja, i to czesciej, wiec moze by tak poczytac na temat tych chorob? kiedy w mojej okolicy pojawilo sie kilka przypadkow smiertelnych sepsy meningokokowej wszystkie szczepionki zostaly wykupione, a do Czech jezdzily cale autobusy bo tam byla dostepna szczepionka... i jakos nikt wtedy szczepien nie krytykowal...

Gość niech ktoś odpowie
co to jest MMR ??????????

Gość niech ktoś odpowie
uup

MMR to szczepionka przeciw odrze, rozyczce i nagminnemu zapaleniu przyusznic (swince)

Gość niech ktoś odpowie
ale to jest jej określony rodzaj,nazwa,firma???? Coś jak infarix ???

Gość paula234567890
Zgadzam się ludzie nie rozumiem was , w Afryce oddali by wszystko by szczepić tylko tam nie ma pieniędzy na to a u nas?? czemu narażacie dzieci?? powikłanie występuje 1 na 10 000 przypadków !!! a tak wogóle to kazdy lek ma skutki uboczne czytacie ulotki??????? nawet apap moze z waszej pociechy zrobic kalelke czy zabic wiec wniosek jesli dziecko jest chore nie DWAC MU ZADNYCH LEKOW!!!bo przeciez naja skutki uboczne nie..?? najlepiej pozwolic chorowac , zarazac i umierac bo przeciez nie trzeba szczepic tylko jesli wybuch nie kiedys epiedemia sepsy przez meningokoki jak w UK i umrze w ciagu 3 tyg 150 dzieci .........albo swinki wsrod mlodziezy nie placzcie .....nie obwiniajcie innych jestescie sami sobie winni.....wesmy przyklad sepsy mnie to smieszy czasem oczywiscie szkoda dzieci lecz gdy dziecko umarlo na chorobe rodzic mogl zapobiec a potem oskarza wszyyystkich od lekarzy po rzad ....tylko nie siebie . I zastanowcie sie czy jesli wasze dziecko umrze na sepse wywolanom meningokokami czy wybaczycie to sobie? bo ja bym nie mogla.....zapytajce ludzi ktorzy stracili dzieci czy jak by mogli wrocic czas czy by nie zaszczepili i przejmowali sie skutkami jak goraczka bole glowy itp.....

Gość wróżka Hermenegilda
paula --> Wybacz, ale z tego co piszesz jasno wynika że nie masz pojęcia o czym w ogóle mowa. Może jakbyś poświęciła trochę czasu i uwagi, to nie robiłabyś np. takich (wybacz) głupich porównań do apapu. Wierz mi - temat jest bardziej złożony. Jak Ci się nie chce go zgłębiać, to ok - Twoja sprawa, ale nie udzielaj się w dyskusji jeśli nie jesteś w ogóle przygotowana. oliwia --> Piszesz o AZS. Moje dziecko też ma. Właśnie dzięki szczepieniom. Tyle powiem.

Gość Paula2345678
Uwierz mi jestem w temacie jestem na drugim roku medycyny i wierz lub nie wierz kazdy lek moze wywoalc powazne skutki uboczne , moj brat po wzieciu ibupromu byl w spiaczce przez 2 tygodnie i nie byl uczulony po prostu taka reakcja poczytaj ulotki zobacz ile leki ktore bierzemy na codzien maja skutkow , apap byl tylko przykladem

Gość Za szczepieniami
Rodzice przecież szczepienia sa potrzebne jak mozna naraza dzieci? zagadza sie z paula wszystkie leki daja skutek uboczny , przeciez to lek nigdy nie wiadomo jak sie zareguje . Moj syn po podaniu parecetamolu stracil przytomnsoc musialam go reanimowac na szczescie wszystko bylo ok ale lekarz wyjasnil mi , iz czesto maja powiklania po lekach jeden dzieciaczek naet zmarl:( ale to nie znaczy gdy syn jest chory nie daje mu lekow , lecz go obserwuje teraz jestem strasznie wyczulona gdy daje mu nawet jak to bylo w poprzednich pstach "apap" siedze przy nim godzinke i go obserwuje . Szczepienia sa wazne i ratuja nasze zycie , zatrzymuja epidemie czy teraz ktos slyszy o polio? krztuscu? gruzlicy? a gdyby nie szczepienia moglo by nas teraz nie byc

tjjaaa i nie dawjacie jeszcze witaminy c bo jakieś tam dziecko zareagowalo choroba czy zgonem (wszystko tylko zasłyszane skadś...) Idąc tym tokiem myslenia karmcie tylko piersią i ekologicznym pozywieniem, sprawdzonym, bo od innego pewnie Wam umrze albo autyzmu dostanie... Po prostu szkoda mi czasu na polemikę w takich tematach. Histeryczki, tyle.

gdyby kazda matka byla taka nawidzona jak te nawolujace do nieszczepienia dzieci, to wybuchlaby epidemia. Nie szczepcie swoich dzieci, choc one niczemu niewinne ze taki odchyl ma ich matka,ale nie rozpowszechniajacie glupot!!

Gość Zgadzam sie z iza
MYSLIMY TAK SAMO;) biedne dzieci prawda? ah i jeszcze zapomnialas zeby z domu nie wypuszczaly bo przeciez cos im sie stac moze;p albo do afryki jedzcie tam nie ma szczepien wasz raj bo w Polsce tylko epidemie wywolacie

Gość Dr Marzena
http://stopsepsie.blog.onet.pl/ oto mój blog na temat sepsy , proszę wejść i poczytać znajdują się tam informacje o szczepieniach ich zalety i wady widziane oczami lekarza . Przykro mi iż ludzie tak bardzo nie ufają szczepienią i się ich boją , wywołuje to bardzo złe skutki. Dużo jest przykładów jakie to szczepienia wywołały komplikację (zdarza się to rzadko) ale nikt nie piszę ile dzieci jest przyjmowanych dziennie do szpiatli i ile umiera ponieważ nie byli szczepieni , nie macie państwo pojęcia jakie to są liczby.

Gość dO Dr Marzena
Dzieńdobry mam pytanie, z niepokojem obserwuje kilkudniową córeczke kuzynki. Po podaniu jej wit ,K w zastrzyku wymiotowała krwią, a na twarzy na policzkach ma drobne wybroczyny podskórne jakby małe siniaczki. Czy problem jest dotyczący krwi? czy to może być coś poważnego?

Gość re..dO Dr Marzena
jak najszybciej do szpitala!! z tak malutkim dzieckiem nie ma na co czekać przyczyn może być wiele od uczulenia po przedawkowanie aż do powarznych chorób

Gość Jak można nie szczepić eh....
Jedno zdanie na ten temat : wasze dzieci wasza sprawa one zachoruja wy bedzecie winni...koniec

Gość roberta345678
Dzieci zdecydowanie należy szczepić. Nie wynika to z mojej wiary ani przekonań, ale poparte jest wiedzą. Wydłużenie naszego życia zawdzięczamy głównie kanalizacji, dostępowi do czystej wody i właśnie szczepieniom. Jeśli ktoś świadomie chce rezygnować ze szczepień, to w tym powrocie do natury powinien być całkiem konsekwentny i nie oczekiwać od medycyny pomocy (kosztownej i wysoko specjalistycznej), jeżeli potem dziecko zachoruje na jedną z chorób zakaźnych. Nie powinien także oczekiwać od społeczeństwa wsparcia, jeśli w konsekwencji takiej choroby dojdzie do trwałego kalectwa - powinien heroicznie znieść cierpienia do końca. Czy przeciwników szczepień rzeczywiście na to stać?

13:09 [zgłoś do usunięcia] iza--- gdyby kazda matka byla taka nawidzona jak te nawolujace do nieszczepienia dzieci, to wybuchlaby epidemia. Nie szczepcie swoich dzieci, choc one niczemu niewinne ze taki odchyl ma ich matka,ale nie rozpowszechniajacie glupot!! cos ci sie chyba kobieto poprzekrecalo:o histeryczki to te ktore szczepia dzieci na kazda nawet nie grozna chorobe...wlozcie wy dzieci do woreczka i szczelnie zamknijcie

Gość 88884567
a mi po szczepieniu wlosy sie zle ukladaja , NIE SZCZEPCIE DZIECI:P beda miec to samo masakra po prostu:P

Gość DO88884567
ahahhahhahha dobre:P ale coś w tym jest mi też , to napewno przez tą rtęć ;))))) i jak ja teraz chodzić będę:P? ach te okropne szczepienia;)

Gość 88884567
AJĆ wiem wiem ;) a tak serio , mam 15 lat i nawet ja wiem ,że trzeba szczepić wystarczy zwykła kalkulacja , masz 1% szansy na poważne skutki po szczepieniu a 50% ,że zachorujesz na daną chorobę i umrzesz. A autyzm nie może być od szczepienia , bardzo zainteresowało mnie to i zapytałam znajomego rodziców i on powiedział ,że autyzm jest WRODZONY dziecko ma je od urodzenia a ujawnia się w wieku kiedy są podawane szczepienia i to przypadek

Gość 88884567
Zapomniałam dodać iż znajomy rodziców to neurolog , z dużym doświadczeniem a nie osoba pisząca w necie która na codzień może być mechanikiem , sprzedawcą a wypowiada się w sprawie medycyny . Dziwi mnie to...czemu nie idziecie do lekarza się zapytać? porozmawiać .... on się po to uczył na tym się zna . A wy pytacie czy szczepić w internecie gdzie 10 podający się za kogoś da wam odpowiedz.....

Gość do kafelek
ale skąd to przypuszczenie ze maly synek znajomych zachorowal przez szczepionkę??? to stanowcza przesada, dzieci chorują, choroby objawiaja sie w roznym wieku, ale nawet ostatnio odwolali te niby rewelacje o zwiazku szczepien skojarzonych z autyzmem, po co straszyc matki? ta teoria o szkodliwosci szczepien jest mocno naciagana a umrzec mozna nawet po przedawkowaniu ibuprofenu - rozwala watrobę

Gość .....................ppp
Dla mnie ludzie są nie poważni , jak napisała ta 15latka , jest bardziej dojrzała niż nie jeden dorosły, idzcie do lekarza porozmawiajcie , i zdecydujcie ale nie rozgłaszajcie nie prawdziwych informacji w internecie dużo osób może nie dać dziecku szczepienia i jeśli zachoruje i umrze nie daj boże?? będzie kogo wina? nie rozgłaszajcie i nie straszcie .........bo internet jest anonimowy....ale nie można mówić wszystkiego bo są jakieś granice

Gość ajajjaja
Ja też byłam przeciwna szczepieniom i się bałam po nowinkach z netu i z tv ale poszłam do mojej pediatry porozmawiałam powiedziałam jej moje obawy ona mi wytłumaczyła i zaszczepiłan MMR , na pneumokoki i za 2 dni szczepie na meningokoki ufam jej w końcu to lekarz , a nie NICK z internatu albo jakiś naukowiec który swych racji nie umie dowieść. Co do MMR córcia biała lekki odczyn na rączce po 2 dnich zszedł , jadła super, 0 gorączki czy osłabienia :D

Gość DO AJAJAJ
Ja myślałam identycznie ale mąż mi dosłownie powiedział: Nie wiesz,że media tylko szukają sensacji? a co do internetu to przecież napisze Ci jakiś 10-latek czy osoba bez wiedzy medycznej idz do lekarza o takie rzeczy, przecież nie idziesz pytać sprzedawcy na co choruje twoje dziecko tylko osoby wykwalifikowanej :) Poszłam I mój świetny pediatra dokładnie mnie wysłuchał (siedziałam tam ze 40 min heh) odpowiadał na moje pytania i tez zaszczepiłam i NIE ŻAŁUJE!!!!!!:) synek zdrów jak rybka jest:):)P.S po szczepieniu też miał tylko lekki odczyn

Gość IO TEZ
Jak usłyszałam o autyzmie troche się obawiałam ale poszłam do znajomego neurologa i pediatry i oboje powiedzieli ,że to nie jest udowodnione a autyzm jest wrodzony , zaszczepiłam i córunia dobrze zniosła miała tylko pierwszej nocy stan podgorączkowy 37.4 ale potem już śmigała z braciszkiem po domu:D jakiś miesiąc po szczepieniu synek znajomej miał świnke bardzo ciężko przeszedł leżał w szpitalu 2 tygodnie i miał styczność z moją mała chyba bym się zadręczyła jak bym nie zaszczepiła a ona by miała tak jak on:(

Gość wiem co masz na mysli IO TEZ
Ja szczepiłam moje dzieci na meningokoki typu C i A tak dla spokoju latem , a wiosną następnego roku były u mojego synka 2 przypadki sepsy wywołanej meningokokami typu C w szkole (u jednego jego kolegi:() umarłabym na zawał gdybym tego nie zrobiła..... a tak byłam spokojna bo gdyby coś się stało do końca życia bym sobie nie wybaczyła . Po co ryzykować i przezywać taki stres , może niektórzy mogą i ich podziwiam ale gdyby moje dzieci nie były zaszczepione to bym zwariowała ze strachu..taka już jestem może jak ktoś wcześniej napisał" histeryczne matki" ale ja chcę tylko by moje dzieci były bezpieczne nie mogę ochronić ich przed całym światem , więc robię to co mogę i co do każdej matki należy moim zdaniem

Gość Mama Oli 11
Witam was jestem mamą 16-leetniej Oli która zmarła na sepse a zaczeło się od bólu głowy ..gdybym tylko mogła cofnąć czas..:( nie wachała bym się czy szczepić , moje życie się zawaliło a najgorsze ,że mogłam temu zapobiec . Nie popełniajcie tego błędu co ja . Słyszałam od ludzi dużo rzeczy na przykład : choruje 1 osoba na 1000 więc nie jest najgorzej . Ale ta jedna osoba na 1000 może być waszym dzieckiem, nie liczą się liczby , bo nie chodzi tu o matematyke ale to są istnienia ludzkie nawet 4 dzieci która umiera w roku na sepse (choć jest więcej) jest to za dużo . Są oni czyimiś dziećmi , wnukami a nie liczbą która pokazuje ,że nie ma problemu z sepsą .Nie namawiam do szczepień , rozumiem nie szczepiących , sama tego nie robiłam np. MMR córka nie była szczepiona , ale na meningokoki warto ...........pozdrawiam wszystkich na forum Oluś na zawsze (L) :(