Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczynka_perdue

badanie krzywa cukrowa

Polecane posty

Gość dziewczynka_perdue

Witam. chcialam sie dowiedziec, czy takie badanie mozna zrobic prywatnie, bez skierowania od lekarza..chcialabym je sobie zrobic, ale nie wiem, czy wystarczy ,ze zaplace i mi zrobia..bo wim, ze trzeba w aptece wykupic jakas glukoze czy cos takiego, i ze to jest na recepte : / wiec wynikaloby z tego, ze prywatnie tego sama nie zalatwie? I jeszcze drugie pytanie..czy takie badanie jest w stanie stwierdzic i wykluczyc jAKIES problemu z cukrem, sklonnosci do cukrzycy, itd? bo wiem ,ze badania na cukier miala, wyszlo w porzadku. A zdarzaja mi sie ataki, zaczynam sie trzasc, serce bije mocno, ciezko mi sie na nogach utrzymac, rece mi drza i wtedy jak najszybxciej musze cos zjesc, najlepiej slodkiego. Jestem wtedy w stanie cala czekolade wpieprzyc.. a pozniej mi niedobrze..wiec dlatego pytam, czy to badanie jest dokladniejsze? Moze ktos, kto robil badanie to wypowie sie? Bede wdzieczna. pozdrawiam serdecznie.

Gość nie wiem jak ze skierowaniem
itd, ale badanie widziałam jak wygląda. Przychodzisz i pobierasz krew, po czym musisz w ciągu kilku minut wypić kubek wody z glukozą i siedzieć w poczekalni przez najlbliższe dwie godziny.Żadnego chodzenia po schodach, wstawania itd, bo to badanie pokazuje w jaki sposób pracuje trzustka. Jesli byś w tym czasie chodziła to byś spalała cukier i wynik nie byłby wiarygodny.

Gość nie wiem jak ze skierowaniem
a i po tych dwóch godzinach znów pobierają Ci krew na oznaczenie

Gość dziewczynka_perdue
dziekuje za odpowiedz.. no wlasnie interesuje mnie to, czy mozliwe jest to badanie bez skierowania.

Gość tak prywatnie bez skierowania
mozna

Gość dziewczynka_perdue
dziekuje. jeszcze sie pewnie pjde dowiedziec. .ale fajnie by bylo jakby sie dalo:) Pozdrawiam wszystkich

Gość laborantka
badanie to mozesz zrobić całkowicie prywatnie, ale jezeli chodzi o czas jego wykonania to trwa ok 3 h. Przychodzisz z rana zupełnie na czczo. nakłuwa się palec i wykonuje pomiar cukru we krwi, następnie pobiera się krew do specjalnej kapilary. Kolejnym etapem jest wypicie roztworu glukozy który otrzymujesz na miejscu. moze w zależności od laboratorium glukoze trzeba samemu sobie przyniesc, ale nie u nas, gdyz porcja musi byc dokladnie odmierzona. Po wypiciu napoju przychodzisz za pol godziny, znow kluje się palec i pobiera w kapilarkę i tak łącznie 6 razy. (krzywa 6-cio punktowa) Badanie to potwierdza lub wyklucza cukrzycę. aha, na glukoze nie trzeba miec recepty!! ale dowiedz sie w swoim laboratorium do ktorego chcesz isc czy masz przyniesc swoją czy dostaniesz.

Gość dziewczynka_perdue
dziekuje laborantko za odpowiedz:) a wiesz moze, ile takie badanie kosztuje?

Gość laborantka
nie pamiętam, ale chyba coś okolo 36 zl( 6 oznaczeń glukozy+glukoza)

Gość laborantka
a jezeli moge ci polecić to wez z sobą cytrynę. nie pamietam czy dostaje sie do wypica 50g czy 75 g glukozy ale tak czy siak jest to bardzo slodkie wiec cytryna ulatwi wypice. no i idz jak najwczesniej, im wczesniej zaczniesz badanie tym wczesniej skonczysz, to jednak troche trwa.no i wez sobie cos do poczytania;)

Gość dziewczynka_perdue
aha..czyli mozna cytryne dodac? Nie zafalszuje to wynikow? Bede pamietac jakby co..:)Dziekuje za rady..jeszcze sie zastanawiam, czy isc i zrobic te badanie..Mama zauwsze uwaza, ze nie warto sie tak wsluchiwac w cialo i chorob sobie wynajdowac..no ale troche mnie to martwi, te takie ataki..mimo,ze nie zdarzaja mi sie ciezko..ale jak mnie dopadnie, to skozda slow..trzesawki dostaje i szybko musze cos zjesc:)

Gość dziewczynka_perdue
nie zdarzaja mi sie czesto * mialo byc:) pozdrawiam wszystkich:) i dziekuje jeszcze raz za rady.

Gość laborantka
cytryna nie zafalszuje wyników, wiadomo nie nalezy przesadzac z jej iloscią, ale dla poprawy smaku jak najbardziej. no i potem nic nie jesc i nic nie pic smakowego, tylko ewentualnie sama woda, niesmakowa. Jesli objawy cie nie pokoją to pewnie ze się przepadaj. Ale nawet zdrowemu czlowiekowi moze spasc cukier bardzo nisko. Jednak jesli powtarza to się czesciej to warto sie przebadac.