Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomozcie szybko

Jakiego języka się uczyć?

Polecane posty

Gość pomaranczowa stonka
fre nie pisz glupot. Francuski i hiszpanski wywodza sie z laciny. Jak mozna sie nauczyc tych jezykow na bazie angielskiego???

Gość fre
nie mowie ze calych,ale uzycie czasow jes praktycznie takie same,zdania warunkowe, nie mowie ze wszystko ale jest bardzo duzo opdobiensrtw mimo wszystko... pozatym wiem co mwie mam magisterke z angielskiego i ibero-romanistkyki , jestm po 2 kierunkach. Moiedzy jezykami jest wiele podobienstw trzeba je umiec zaobserwowac...

Gość pomaranczowa stonka
Ja jestem po filologii romanskiej i jakos nie widze az takich podobienstw. Oczywiscie jesli ktos spotka sie z rodzajnikami, to potem jest mu potem latwiej je zrozumiec

Gość inverno
Angielski i jezyki romanskie to niebo i ziemia, chyba slabo sie uczylas:D Jezyki romanskie maja znacznie obszerniejsza gramatyke i to, ze maja pare podobnych czasow nie znaczy, ze sa do siebie podobne. Co do francuskiego, to nie zaczynaj nauki tego jezyka, jesli Ci sie on nie podoba i nie chcesz naprawde sie go nauczyc.

Gość inverno
Pomaranczowa stonko. Mozesz polecic mi jakas ksiazke, w ktorej obszernie i doglebnie omowione jest uzycie rodzajnikow?

Gość fre
jezu ja nie mowie ze jezyki romanskie sie z angielskiego wywodza ,ale ze znajac angielki moga szybciej wejsc reguly grmtyczne jezykow ronanskich, czasy, zadania warunkowe, strona bierna, mowa zalezna... u mnie na uczelni tak wlasnie wykladowcy tlumaczyli na zasadzie podoboienstw.wiem ze na polskich uczelniach sie tego nie praktykuje wiec moze dlatego tego nie widziasz

Gość inverno
Znajomosc kazdego jezyka ulatwia nauke nastepnych.

Gość fre
dla poczatkujacych jest dobra gramatyka Bescherelle Junior

Gość pomaranczowa stonka
Inverno Jakiego jezyka?

Gość inverno
Jeszcze jedno. Widze doskonale roznice i podobienstwa angielskiego, i jezykow romanskich, i roznic jest znacznie wiecej:D

Gość fre
inverno - dkoladnie! im wiecej jezykow znasz tym latwiej przychodza kolejne...

Gość inverno
Francuskiego oczywiscie:)

Gość fre
20:40 fre dla poczatkujacych jest dobra gramatyka Bescherelle Junior

Gość fre
ogólnie wszsytji ksiazki typu Bescherelle to biblia romanisty

Gość pomaranczowa stonka
No to lipa. Francuski znam slabo. Wloski to tez jezyk romanski:)

Gość inverno
Myslalam, ze wloski to italianistyka;) A co polecasz do nauki wloskiego?

Gość fre
* języki romańskie (ok. 750 mln) * języki południoworomańskie (ok. 1,5 mln) * korsykański (ok. 340 tys.) * sardyński (ok. 1,5 mln) * gallurski (północnowschodniosardyński) * kampidański (południowosardyński) * logudorski (środkowosardyński) * sassarski (północnozachodniosardyński) * języki wschodnioromańskie (ok. 26,2 mln) * arumuński (macedorumuński) (ok. 150 tys.) * istrorumuński (ok. 0,5 tys.) * meglenorumuński (ok. 12 tys.) * rumuński (dakorumuński) (ok. 26 mln) * języki zachodnioromańskie (ok. 720 mln) * dalmatyński † * istriocki (ok. 0,1 tys.) * włoski (liczne i zróżnicowane dialekty) (ok. 62 mln) * emilijski (ok 3,5 mln) * judeo-włoski (ok. 4 tys) * liguryjski (ok. 1.9 mln) * monegaski (ok. 5 tys) * lombardzki (ok. 9 mln) * neapolitański (ok. 4 mln) * piemoncki (ok. 3 mln) * sycylijski (ok. 4,8 mln) * wenecki (ok. 2,2 mln) * języki retoromańskie (ok. 630 tys.) * friulski (furlański) (ok. 530 tys.) * ladyński (ok. 50 tys.) * romansz (ok. 50 tys.) * langues d'oïl: * francuski (liczne i zróżnicowane dialekty) (ok. 80 mln) * angevin * burginioński * szampański * franc-comtois * gallo * lotaryński * normandzki * auregnais * guernésiais * jèrriais * sercquiais * pikardyjski * poitevin-saintongeais * waloński * zarfatit † * franko-prowansalski * langues d'oc: * oksytański (ok. 1,2 mln) * gaskoński * aranese * aupenc * béarnais * gavot * langwedocki * limuzyński * owerniacki * prowansalski * nicejski * szuadit † * kataloński (ok. 7 mln) * balearski * walencki * hiszpański (liczne i zróżnicowane dialekty) (ok. 360 mln) * aragoński * judeo-hiszpański (ladino) * rioplatense * asturyjski (ok. 125 tys.) * galicyjski (ok. 3 mln) * portugalski (ok. 200 mln) * judeo-portugalski †*

Gość inverno
Po co to wkleilas?

Gość fre
zebys sie dowiedzial jakie jezyki naleza do romanskich :p

Gość inverno
A ja wiem jakie jezyki naleza do romaskich. Napisalam tylko, ze w Polsce, jak ktos studiuje wloski, to jest to italianistyka, a nie romanistyka

Gość fre
no to przepraszam... ja nie studiowalm w polsce to nie wiem

Gość inverno
Tak, wiemy, ze nie studiowalas w Polandzie:D

Gość pomaranczowa stonka
Inverno Polecam stare podreczniki

Gość inverno
Mam Zawadzka. A co robisz po italianistyce, uczysz?

Gość pomaranczowa stonka
Znam podrecznik zawadzkiej. Bardzo dobry. Do gramatyki polecam podreczniki Bruno Storni. Na razie nie ucze. Wole tlumaczyc, chociaz to pierwsze i tak mnie czeka, bo zapotrzebowanie na wloski jest jeszcze male

Gość inverno
A mieszkalas we Wloszech? Mam jedna ksiazke Bruno Storni, taka zielona, ale ona jest dla zaawansowanych, a ja jestem sredniozaawansowana. Co do wloskiego, to chyba teraz bardziej na topie jest hiszpanski.

Gość pomaranczowa stonka
Poradzisz sobie, jesli juz znasz francuski. Potem Storni bardzo jest pomocny. No i koniecznie slownik wlosko-wloski. To jest podstawa. I telewizja wloska. Dluzej niz 3 miesiace nigdy nie bylam we Wloszech

Gość ja myslę ze
wybierz niemiecki bo jak ktoś zna francuski to i zna angielski więc z murzynami dogadasz się po angielsku. Niemcy natomiast to Niemcy i z nimi tylko po niemiecku. A najlepiej uczy się niemieckiego i też jednocześnie francuskiego, a potem po czasie zrezygnuj z tego który ci nie odpowiada.