Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kozisina

Kilka wątpliwości co do pigułek antykoncepcyjnych, Doświadczone- pomożecie?

Polecane posty

Gość Kozisina

Witam na wstępie każdą, która wpadła, i zechce pomóc Otórz, przed kilkoma dniami byłam u ginekologa, i otrzymałam pigułki antykoncepcyjne o nazwie "Lamuna 30". Moje tytułowe wątpliwości nie dotyczą jednak przyjmowania tego specyfiku a jego skuteczności. To są moje pierwsze tabletki, nigdy wczesniej nie brałam antykoncepcji hormonalnej, tak więc troszkę wątpliwości mną targa. Konkretnie: 1)Czy jeśli przyjmę tabletkę w odpowiedni sposób (pierwszego dnia cyklu), i będę o tej samej porze (jak należy) je przyjmowała, to czy naprawdę po zaledwie +/- dwuch tygodniach (bo włąśnie po takim okresie czasu będę miała szansę i okazję spotkać się z moim facetem, który niestety jest daleko) będę miała pewną ochronę, czy jednak będę musiała uważać? Musze dodać, że bardzo niechętnie uzywałabym kondomów gdyż mam z nimi dość niemiłe przeżycia- pęknięcie. 2)Czy może, któraś z Was przyjmuje "Lamunę 30"? Jakie macie z nią doświadczenia, bo ja się troszkę boję skutków ubocznych. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki:*

Gość Kozisina
Nikt nic nie pomoże?:)

Ja zażywam novynette.. ale zastanawia mnie fakt, skoro wiesz, że to są tabletki atykoncepcyjne, i przepisał Ci ginekolog je.. dlaczego w gabinecie nie zadałaś tylu pytań? tylko na forum ;/ nie każdy na forum piszę prawdę, i nie każdy Ci odpowie na to, co piszesz ja kochałam się przy 9 tabletce, regularnie przyjmując je.. do żadnych bólów nie doszło jeszcze nigdy..Od 1 tabletki jesteś zabezpieczona, mnie gin powiedziała, żebym odczekała 7 dni na pełne 100% zabezpieczenie.. odczekałam i w ciąży nie byłam :] Jeśli chodzi o skurki uboczne, to zależy od organizmu, żadna nie odpowie Ci jak się Twój organizm po tych tabletkach poczuję, myślę, że sama zauważysz ( jeśli wystąpią ) jakieś skutki uboczne.. wtedy po prostu pójdziesz do ginekologa i poprosisz o zmianę tabletek.. PS: Jeżeli będziesz szła na kolejną wizytę do gina, radzę sobie karteczkę z pytaniami napisać a nie zaśmiecać forum..

Gość widzisz się z chłoakiem raz na
2 tyg i bierzesz tabsy??po co się truć?? odp a twoje pytanie, po tych 2 tyg będziesz zabezpieczona jak nalezy. każda kobieta reaguje na tabsy inaczej.

Gość Kozisina
NIe widzę się z chłopakiem na raz;P Tylko był daleko i wraca:P A co do "MyLittleOne" Chodziłomi o osoby które konkretnie zazywają ten sam preparat co ja, bo jak kobieta na tabletki reaguje- to ja wiem. Umiem czytać na innych forach. A co do zasmiecania? Nie uważam by było to zaśmiecanie- każde pytanie jest odpowiednie, dla mnie inne pytania mogą być "bezsensowne" ale nie mi je oceniać.

Gość Kozisina
Tfuj- raz na dwa tygodnie, chciałam napisać:) Poza tym- mam bolesne miesiączki- również dlatego chcę zacząc je brać.

takich tematów jest pełno na forum, wyszukiwarka nie gryzie. Poza tym fakt, wypadałoby zapytać ginekologa o to wszystko, bo to on powinien Ci wszystko wyjaśnić a nie forum internetowe. Skoro już zadałaś pytanie to odpowiem: ja kochałam się z moim facetem od drugiej tabletki i nie byłam w ciąży (brałam Microgynon), dla pewności można poczekać tydzień. Skoro spotkasz się z facetem po 2 tygodniach to będzie już ok. Nie słyszałam nigdy o \"Lamunie\", ale to nie jest tak, że dany typ tabletek wywołuje takie a nie inne skutki uboczne, i to również powinien Ci wyjaśnić ginekolog. Jedni czują się super po Harmonecie, a ja np nie mogę go brać, bo czułam ciągle strasznie kłucie w sercu, zwłaszcza przy wysiłku fizycznym. Przy pierwszym opakowaniu Cilestu moja miesiączka trwała 4 tygodnie :O dopiero Microgynon mi pasował. Każdy organizm reaguje inaczej i nie można przewidzieć jak zareaguje Twój, musisz obserwować.

Gość Kozisina
Dziękuję serdecznie. Owszem czytałam, przewertowalam setki róznych portali, i przeczytałam kilkadziesiąt tematów. Dziękuję za odpowiedzi, aczkolwiek nie rozumiem zgryźliwości.. Nie jeden raz i ja odpowiadałam po setki razy na zadane kilkakrotnie pytanie. Pozdrawiam!

to nie była złośliwość, tylko upomnienie, że o takie rzeczy powinnaś pytać ginekologa :) pozdrawiam:)

Gość Kozisina
Tak jest! Puknę się w łeb i zapamietam na przyszłość. Buźka i jeszczeraz- dziękuję:)

Już drugiego dnia jesteś zabezpieczona. A ta karteczka z pytaniami do ginekologa to naprawdę dobry pomysł. Wiadomo, w gabinecie zapomina się o wiele rzeczy zapytać. A lekarz (pomijając niechlubne wyjątki) zawsze będzie bardziej rozeznany w temacie niż my, forumianki :)

Gość nie słyszałam o tych pigułkach
ale zabezpieczona jesteś od pierwszej tabletki, jeśli przyjęłaś ją w pierwszym dniu cyklu (pierwszy dzień okresu)

mam do was pytanie czy jak bierzecie tabletki to macie mniej wiecje w polowie cyklu bol brzucha tak jakby wlasnie byl dzien owulacji?? ja wlasnie mialam tak w tym miesiacu i nie jestem pewna taraz czy to mogla byc owulacja bo tego dnia zapomnialam tabletki.