Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

IKSIK80

Alergia na słońce??

Polecane posty

Witam. Dziewczyny mój synek po pierwszym kontakcie ze słońcem ma czerwone rączki, tj na początku skóra była czerwona i tak jakby pokłuta igiełką, a na drugi dzień czerwona i grudkowa (coś jak pokrzywka) i to tylko w miejscach wystawionych na słońce. Czy to może być alergia na słońce? Jesli tak to co robić? Jakie kremy stosować (stosuje krem Nivea na słońce)? Jedziemy wkrótce nad morze i nie wyobrazam sobie nie wychodzić z dzieckiem w ogole na słonce :(((((

Gość hoopppp
wydaje mi sie,że to po prostu reakcja młodej skórki na tak duży upał.Musisz kupić dobry krem-bloker,np filrt 60 i będzie pewnie dobrze

moja siostra ma alergie na slonce- bez filtra dobrej firmy powyzej 50 nie moze wyjsc z domu nawet w pochmorny dzien.

Gość agivp
z ta alergia na slonce to roznie bywa mnie wyszla taka wysypka czerwona na ciele ( lokcie, stopy, kolana ) swedzialo, poszlam do lekarza a ta stwierdzila ze to alrgia na slonce . myslalam ze padne jak to uslyszalam, ale potem jakos chodzilam na plaze i czasem nic a czasem mi wyskakiwala, i zrobilam testy alergiczne , okazalo sie ze jestem uczulona na truskawki i na jkaies tam pylki co kwitna latem a nie na slonce

Myslalam tez o pylkach, ale rumien pojawia sie tylko w miejscach wystawionych na slonce ( rece, nozki), a gdyby to byla alergia na pokarm, pylki to chyba bylyby tez \"czerwone\" inne partie ciala :(

ja mam alergie na słońce - jednak jako dziecko jej nie miałam u mnie przy krótkim kontakcie ze słońcem pojawiają sie najpierw czerwone plamy, potem kropki a na koncu pęcherze kup mu wyższy filtr - w nivea jest chyba faktor 30

Gość bukaa
A może to alergia na krem do opalania? U mojego syna objawiła się tylko swędzeniem nóg, choć smarowany był cały

ja tez miała alergię na słonce. kilka lat wcale się nie opalałam. pozniej zaczęłam brac jakies kapsułki które przygotowują skóre na działanie słonca- ale dzieciom pewnie ich się nie daje. za to mozna na pewno podawac zyrtec- nie pamietam czy jest na receptę czy nie, ale spytaj lekarza czy mozesz to małemu podawac. mi bardzo pomogło ( brałam zyrtec w połączeniu z tymi kapsułkami.)

Gość izzzzzzzka
bo to nie swedzi.Powiem tak ,to neio jest alergia na słońca a raczej na jego nadmiar.a czy dzieciątko bierze/dostało jakieś leki? jakiekolwiek?ziółka? Bo wiele leków i np pospolity dziurawiec ze słoncem powoduje wysypki a nawet czarne plamy

mnie tam swędzi, ale tak dopiero na 3 dzień szczególnie na przedramionach

moja kumpela też to ma jak się razem opalamy, to potem sie razem drapiemy :D

moj synek dostał wczoraj jakies alergi oczka czerwone wysypka na brzuszku :( i zakaz dworku ma od wczoraj

Gość ja mam taka alergie
stosuje kremy z filtrem i staram sie byc w cieniu ( a dla kolorytu samoopalacz)

Najlepiej może niech to zobaczy lekarz, przecież nic się nie stanie :) A jaki faktor używasz? Może dziecko jest za mało chronione? Ja mam uczulenie na słońce ,lato to moja zmora :P Wyglądam gorzej niż potwór z horrorów .Mam od słońca na całym ciele plamy brązowe, chrosty z ropą aby zmniejszyć to biorę zastrzyki. Nawet kremy z wysokim filtrem mi nie pomagają.

Wybieram sie w weekend do lekarza. Używalam do tej pory Nivea - Krem na słońce. Ale musze kupić jakiś inny, tylko jaki? Poradzcie jaki krem.

Ja z uczuleniem walczę już kilka lat, w tym roku też mnie właśnie złapało :( Doraźnie pomaga mi epikrem, mnie swędzi i te mini krostki jakby znikały. Szkoda, że on taki tłusty, ale może dlatego pomaga. Piję jeszcze wapno, ale po nim nie zauważyłam różnicy. Tego się chyba nie da wyleczyć. Czytam różne fora i porady, ale nie ma tam nic obiecującego, a na pewno nic co jest przynajmniej w 50% skuteczne. U dermatologa byłam, ale jak mi przepisała maść to było jeszcze gorzej, zwłaszcza na buzi, więc wole się niczym nie smarować. Ta maść dopiero w tym roku, sama mi w ręce wpadła, mama ją stosowała na pękniętą skórę na palcu i też pomogła. Zobaczymy co dalej.

Gość zgzfn
kup apteczne filtry bo tylko one generalnie daja 100%pewnosc stabilnych filtrow (czyli ochorona na caly dzien) np avene albo la roche posay

Witam serdecznie, od lat zmagam się z wysypką, która pojawia się za każdym wyjściem na słońce. Wysypka ta pojawia się w okolicach pach oraz na zewnętrznej stronie obu dłoni.Są ta małe, często koloru skóry pęcherzyki, które są strasznie swędzące i za każdym razem, gdy mam kontakt z letnim słońcem pojawiają się one liczniejsze i coraz bardziej uciążliwe.Z tym problemem również zmaga się mój tata, tyle, że w moim przypadku żadne wapno ani allertec nie pomaga.Staram się smarować pęcherzyki maściami wysuszającymi czy chociażby cynkowymi, ale w ogóle nie odczuwam i nie widzę poprawy stanu mojej skóry. Wprawdzie objawy alergii na słonce bardziej uciążliwe miałam jako dziecko (chrosty, które nosiłam na łokciach i pod kolanami były nie do zniesienia, gdy zaczynało się lato).Spotkałam si,e ostatnio z opinią, że być może jest to alergia na pewnego rodzaju pyłki,które unoszą się przez całe wakacje w powietrzu, lecz problem mój nasila się tylko po styczności ze słońcem.. Proszę mi poradzić co zrobić, aby ulżyć sobie w tym "cierpieniu",bo staram się nie rozdrapywać chrostek, lecz wiadomo-nie zawsze daję rade.Czy istnieją jakieś skuteczne maści (bez recepty) do nabycia w aptekach,które mogłyby rozwiązać mój problem? pozdrawiam serdecznie Karolina ноутбуки

są specjalne kremy/maści które chronią skórę przed słońcem w przypadku takich uczuleń. Na przykład taki krem Eucerin sun do skóry z alergią na słońce. Można kupić bez recepty. Trochę kosztuje, ale jeśli ktoś ma takie problemy to warto. na stronie e-lek.pl widziałam go za coś około 50 złotych. możesz sobie sprawdzić.

Szanowni Państwo Z roku na rok liczba zmagających się z różnymi dolegliwościami alergicznymi wzrasta. W Polsce jest to obecnie ok. 25 30 % społeczeństwa. Alergenów, czyli substancji mogących wywołać reakcję alergiczną, jest bardzo wiele. Bez specjalistycznych badań trudno jest samemu ustalić co może nas uczulać. By dokonać próby prawidłowego zdiagnozowania występującej u nas alergii, warto zdobyć kilka potrzebnych informacji przed wizytą u alergologa. Ważne, abyśmy na bieżąco rejestrowali wszelkie zmiany, zarówno wewnętrzne, dotyczące naszego samopoczucia, jak i zmiany skórne oraz nasilanie się niepokojących objawów. Lekarz będzie się starał ustalić też, czy ktoś w naszej rodzinie miał lub miewał podobne problemy. Poprawnie przeprowadzony wywiad z pacjentem, umożliwi szybsze i mniej zawodne stwierdzenie, na co jesteśmy uczuleni i co nam pomoże zniwelować skutki alergii. Trzeba pamiętać, że alergia to przewlekłe schorzenie, którego nie można całkowicie i raz na zawsze wyleczyć. Skłonność do nadmiernej reakcji uczuleniowej niestety pozostaje na ogół na całe życie. Można natomiast walczyć z objawami, dzięki stosowaniu właściwych leków i unikaniu uczulających nas alergenów. Do tego niezbędna jest wizyta u lekarza i testy diagnostyczne. Zespół Szpitala Med Polonia

Gość gość
Witam,mam alergie na slonce juz 3 rok,w tym roku uzylam kremu E45 I krostki mi znikaja,uzywam dla moich corek tez, lagodzi podraznienia,polecam mi pomogl,

Gość gość
dziewczyny, mamy... gdzies na forum znalazłam link do osoby ktora zajmuje sie analizą kosmetyków... tutaj akurat ANALIZA WSZYSTKICH ZNANYCH KOSMETYKOW DO OPALANIA DLA DZIECI! stronka super, moja mloda(2,5) okazalo sie ze jest uczulona- ma plamy na buzce czerwone placki i grudki, drapie się..... zobaczcie jak dokladnie opisuje skład, dzialanie, opisuje filtry ich przenikanie! Dzieki tej osobie kupilam krem dla mlodej La Roche posay 50 .... ale jeszcze nie mialam okazji wyprobowac

Gość gość
dlaciebiewszystko- zobacz do linka do dziewczyna napisala o eucerin sun...

Gość Beatta1975
Jak najbardziej jest to możliwe, że na nią cierpisz. Ważne jest aby Twoja skóra była odpowiednio nawilżona. Proponuję Tobie abyś zapoznała się z kosmetykami firmy gal. Są to naturalne kosmetyki które nadają się w sam raz do odpowiedniego przygotowania skóry do kontaktu ze słońcem:)

Gość Anka1234500
też mam uczulenie... Pojawiło się pierwszy raz gdy byłam nastolatką, przez kilka lat spokój, po czym znowu wylazło na wycieczce w Grecji;( Oczywiście wychodziło na skórze wystawianej na słońce- u mnie ręce. Stosowałam apteczne filtry m.in. Iwostin, Bioderma a ostatnio La roche i .... filtry nawet tych firm zaostrzają u mnie reakcję alergiczną. Teraz wychodzę z domu bez żadnych filtrów i wysypka się nie pojawia. Unikam wystawiania skóry na pełne słońce. Wcześniej w życiu bym nie pomyślała że te kremy zaostrzały u mnie tylko objawy. Wypróbuję jeszcze jakiś produkt z filtrami mineralnymi i może okaże się że jestem uczulona tylko na filtry chemiczne.

Gość Lena2555
Z alergiami można się pogubić okazuje się, że słońca tez nas uczula i można miec na niego alergię. Ja się zaopatruję w kapsułki ALLERGAL z firmy Gal.