Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dodaaaaaaaaaa

W którym tyg. obciążenie glukozą, i dlaczego??????

Polecane posty

Gość dodaaaaaaaaaa

czu ktos wie , w którym tygodniu sie obciąża glukozą oraz dla czego akurat w tym? i co jeżeli obciażenie glukozą będzie w 29-30 tygodniu>??????

Test obciążenia glukozą najczęściej wykonuje się między 24 a 28 tc. Teraz to rutynowo wykonywane badanie, niezależnie od tego czy w rodzinie jest wywiad obciążony cukrzycą.

Gość dodaaaaaaaaaa
hmmmm....ja miałam robione trochy pózniej....tzn 30 tyg? nie za pozno?

Ja wiem, skoro lekarz tak zalecił. Ale im szybciej wykryje sie cukrzycę ciążową tym lepiej. A takie ma zadanie to badania (rymuje :D)

dzis mialam obciazenie glukoza 75g i ledwie nie zwymiotowalam przez te dwie godziny a i teraz mam mdlosci jak tylko o tym sobie przypomne :( jutro ide po wyniki i wszystko sie okaze czy mam te cukrzyce czy nie :(

Gość dodaaaaaaaaaa
dzienki dziewczyny , trochy poszperałam w gooogle, i znalazłam co nieco. Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy. czyli czeka mnie obciażenie 75gr glukozy...beeeeeeee bo wynik mam 165 :( po 50 gr tej glukozy. oraz ograniczam słodycze:)

Nie wystarczy ograniczenie słodyczy, zauważyłam, że jest dużo więcej rzeczy które podnosza cukier :). Flamasterka uszy do góry, może to tylko nietolerancja glukozy, może nie cukrzyca :). Poza tym w większości przypadków wystarczy sama dieta :) A o tej już wiesz, że nie ma dramatu. A dużo łatwiej jest jak się ma glukometr :D

Gość dodaaaaaaaaaa
ja tez ide z cytrynka nastepnym razem......:) tylko, bo to cholerstwo a fujjjjjj, i tak smiesznie dzidzia potem fika i fika:)

Gość dodaaaaaaaaaa
gdzies też czytałam przed chwilą , żeby była insulinka musi być mocno pod 200, naprawde u nas ciężarnych wystarczy dieta, zreszta ja codzienie musze jesc na sniadanie pączki, pic cole, jesc czekolade, ziemniaki(weglowodany) dużo ziemniaków:) przed tym nigdy nie wcinałam tyle słodyczy.

a mnie jak robilam obciazenie 50g powiedzieli w przychodni, ze musze byc na czczo, wiec niepotrzebnie sie meczylam :( dzis przy obciazeniu 75g zrobili mi te glukoze w takiej samej ilosci wody jak 50g wiec bylo duzo slodsze, koszmar, i w dodatku ta woda byla ciepla :( ledwie ja zmeczylam, potem pol dnia mialam mdlosci:( pobrali mi krew przed wypiciem, godzine po wypiciu, i dwie godziny po wypiciu czyli w sumie trzy razy. wiecie moze jakie powinny byc prawidlowe wyniki po godzinie i po dwoch?

Powinny być poniżej 180-200, jeszcze nie ma takiego dramatu. Ja miałam po godzinnie 179 po dwóch 173 :). Nie uznali tego za cukrzycę, dietę cukrzycową mam mieć, mierzyć cukier i jest ok :).

Gość dodaaaaaaaaaa
flamasterka to ty juz miałas 50gr.....i teraz po raz drugi 75?????? bo zazwyczaj 75 robi sie jak te pierwsze sa do kitu:) też jestem dzis po glukozie z ciepła woda, ciekawe czy mozna z zimna???? bo ciepla woda masakra.

Gość dodaaaaaaaaaa
okokooko----------po godz 179???? to po 50 czy 75???? glukozy

okokokokokokoko- tak, o diecie wiem duzo, bo dzieki Tobie :) od razu przestalam slodzic, co jak obliczylam daje mi ok. 10 lyzeczek cukru dziennie mniej (normalnie slodzilam po 2 lyzeczki) wiec chyba duzo mniej. ale zastanawia mnie jedno, czy jesli pozwole sobie raz na jakis czas na zachcianke np. drozdzowke czy lody to znacznie mi sie podniesie ten poziom glukozy? i jeszcze jedno pytanie - czy jest jakis sposob (oprocz pomiaru glukometrem), zeby stwierdzic, ze ten poziom podskoczyl np. zle samopoczucie czy cos w tym stylu?

flamasterka ----Głowa do góry!!!!! Napewno wystarczy dieta! Ja również po glukozie musiałam przejść na dietę po paru dniach ograniczenia cukrów naprawdę wynik się poprawił .I wcale nie trzeba było siebie katować. A co do badania ja musiałam być na czczo - wydaje mi się że tak powinno być ,ze wynik będzie wiarygodny .Bo przecież jak coś zjemy to stężenie pójdzie w góre.

Po 75g :) Już ci mówiłam, spokojnie możesz sobie pozwolić na zachciankę, ale najlepiej, żeby to było do południa :) Wtedy łatwiej spalić to w ciągu dnia. Wieczorem już raczej siedzisz w domu, więc lepiej coś lekkostrawnego. Czy ja wiem czy da się wyczuć, jak cukier skakał mi powyżej 150 to już zaczynałam mieć uczucie suchości w ustach, takie coś dziwnego, nie umiem tego określić :). Co do słodyczy, to np mniej podnosi mi się poziom glukozy po lodzie, np po magnum mam około 100 ale za to po płatkach kukurydzianych z mlekiem mam 120 :). Ale to wszystko nadal jest w normie, także nie głodząc się, jedząc raczej to co sie lubi można spokojnie trzymać dietę :). Wszystko z umiarem :) Principolo a jakie miałaś wyniki?

dodaaaaaaaaa - to moze robilas w tej samej przychodni co ja? bo byla jeszcze za mna babeczka w ciazy i po pobraniu pierwszy raz krwi (przed wypiciem) zapomniala sobie o tej glukozie i poszla na miasto, pielegniarka az pobiegla jej szukac, moze to bylas Ty? ;) w ogole mialam dzis feralny dzien, bo przy pierwszym pobraniu pielegniarka przebila mi zyle na wylot, krew trysnela jak z potoka i wygladalo to prawie jak w rzezni, w efekcie mam "siniaka" na pol reki :( a przy drugim pekla w trakcie strzykawka i musieli mnie kluc ponownie :(

Gość dodaaaaaaaaaa
flamasterka.......:) ha ha ha nie to nie byłam ja, ja grzecznie czytałam FAKTA:) chciałam pojechać na myjnie ale bałam sie że nie zdaze:) własnie wrócił mój mąż i mnie pociesza , że nie mam sie przyjmować bo skoro ja jestem malutka, 150 wzrostu, 53 waga ha ha ha i skoro na mnie działa dwa łyki piwa i juz mam lufe, to powinnam dostać tej glukozy wedłóg wzrostu i wagi ha ha jakies 25 gram:D :D :D bo niby logiczne, dla czego kobieta o wzroscie 170wzrostu o wadze 80 kg dostaje taka sama ilosc glukozy co kobieta 150 wzrostu waga 53kg??????ale mnie rozbawił:D

Gość dodaaaaaaaaaa
i że tu dodac tu odjąć ....wynik wyjdzie prawidłowy:) kochamy jest nie??? jutro ide do ginekologa ciekawe co mi powie, ale ciesze sie ze inne wyniki mam dobre, i żelazo mi wzrosło:)

Gość tatekkkaax
glukoza? kiedys tego nie było:( ja nic takiego nie mialam

Gość dodaaaaaaa
no i tak jak mówiłam wysłali mnie na 75 gr glukozy, wczoraj byłam u ginekologa , fuj...znów mam to świństwo pić, ale tym razem ide napewno z cytryną

Gość dodaaaaaaa
i oczywiscie odstawiłam słodycze, jedzenie pączków, czekolady, placószków, batoników, wczesniej nigdy tak duzo słodkiego nie wcinałam, jedzenie ziemniaczków w każdym wydaniu co dzienie na sniadanie, obiad kolacjie, wszystko byle by z ziemniaków, placki ziemniaczane , kluski, pierogi.....zostawiłam sobie ser zówty, ciemne pieczywo, szyneczke, warzywa....mleko.mam nadzieje że wyniki sie poprawia:)

Gość dodaaaaaaa
dziewczyny czy wy czujecie minimum 1 ruch na godz?????? gin mi powiedział że od 28 tyg liczyny 1 kopniaka na 3 godz....bo tak mam spać dzidzia co 3 godz, jak nie to obudzić...jak sie nie dobudzimy to ktg.

Gość dodaaaaaaa
jeszcze zamiast coca coli, oranżady woda:D

Moje wyniki po obciazeniu glukoza 50g (22 tydz. ciazy) 1. przed podaniem glukozy 54 mg/dl (10 tyg. wczesniej 84) 2. po podaniu glukozy 39 mg/dl (zemdlałam) Co sadzicie o tych wynikach.. Teraz lekarz zalecił drugie badanie 75g glukoza. Jakie zagrozenie moze stanowic tak niski poziom glukozy dla dziecka?

Ja miałam dziś i po pół godzinie zwymiotowałam, mimo to pielęgniarka pobrała mi krew po 2 godzinach,ale wyniki będą chyba nie ważne no nie?

zuzia-> jescze raz bedzxiesz musiała to badanie zrobić a powiedzialas o tym pielegniarce ze zwymiotowałaś?