Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarnulka1906

Nastoletnie mamy czas na smiech i lzy

Polecane posty

Gość zmudka90
dziekuje za rade napewno bede go brala:) a co do twoich studiow to mam nadzieje ze sie dostaniesz ja zawsze chcialam isc na studia na historie sztuki:) a od kiedy sie starasz o dzidziusia? ile masz latek i skad jestes? przepraszam za pytamia ale to tylko ciekawosc:)

Gość Aurela
Ja jestem z dolnego śląska Mam 19 lat, od roku jestem szczęśliwą męzatką a o dzidziusia staram się dopiero od miesiąca Wiem że to krótko ale chciałabym już:)

Gość Aurela
A no i najważniejsze Aurela to moje imię z bierzmowania:)

witam mam na imie karolina teraz w pazdzierniku skoncze 20lat a moja corka roczek moze nie była planowana ale wpadka to tez nie była wiec mam słodka corcie fajnego faceta i mam w nosie opinie innych ze jestem za mloda i nie odpowiedzialana to jak moge sie przyłaczyc hehe

Gość kiler121
Widzicie i zmudka90 sama przyznala ze to nie czas na macierzyństwo ze nie wie kompletnie co robic... Tak to jest jak gowniary rodza dzieci

Hej dziewczyny:D Ale jestem nie wyspana:) Masakra mały w nocy się budził 3 razy a zasnął o 00 no szokkkk:)Dziewczyny nie przejmujcie się tym co mówią ludzie bo to tylko nie potrzebny stres Ludzie przychodzą odchodzą Jeżeli wy wiecie ze wcale się nie puściłyście chcecie tego dziecka itd to niema problemu No znaczy jest bo teraz przyjdą same obowiązki ale da się je pogodzić Ludzie pogadają i im przejdzie a jak sobie poradzicie to jeszcze będą zazdrościć:D Ale wiecie co wam powiem ciąża to pikuś w porównaniu z tym gdy maluch juz jest na świecie W pierwsze dno mozna się czuć zakłopotanym bo to taka kruszynka płacze a ty nie wiesz dlaczego Wogóle czasem się niema sił naprawdę Ale jak ten dzidziuś się uśmiechnie albo zacznie stroić słodkie minki to juz człowiekowi serce topnieje i ma ochotę go zjeść:D Pozdrawiam trzymajcie się nie dajcie się no i nie bójcie się:D

Gość Aurela
Kilerku drogi Przeczytaj sobie co autorka tego topicu napisała w pierwszym poście i nie wchodź tu więcej jeżeli nie potrafisz się dostosować pozdrawiam

Gość zmudka90
czesc dziewczyny melduje sie wraz z porannymi zawrotami glowy i checi wymiotowania od tych strasznych zapachow:( nie wytrzymam;/ nie wiem co robic kilerku bo nigdy m nie bylam w ciazy... nie wiem jak mam sie zachowac co robic...:P ale tak baaardzo sie ciesze:) moja ciaza to nie wpadka to swiadomy wybor moj i mojegom 30 letniego faceta:) czarnulka zazdroszcze cie ze masz juz swoje malenstwo i tych trosk;) buzik:*

Gość Aurela
hej Aniu A jak tam z kwasem foliowym Bierzesz już??:)

No na mdlosci, to jak pisza w poradnikach - trzeba jesc ;P malo a czesto. Swoja droga chcialam sie przywitac :-)

Gość zmudka90
nie mam z kad wziac bo obecnie jestem za granica i nie iwem za bardzo jka sie digadac w aptece..ale za tydzien bede w domku to na pewno pierwsze co zrobie to polece po niego:) a pisalas ze jestes po slubiue szybko wyszlas za maz.. rodzice nie mieli nic przeciwko? :) buziak:*

Gość zmudka90
rrothka jestes juz mama czy bedziesz dopiero?;) witam cie :*

Gość Aurela
Na początku byli zszokowani, jak wszyscy zresztą ale poźniej bardzo nam pomogli i teraz jest okej:) Witaj rrothka, a TY jesteś już mamusią?, powiedz coś więcej o sobie

Gość zmudka90
my na razie zostawiamy kase na dzidziusia tak zeby mu niczego nie brakowalo a jak ustatkujemy sie troszke to wtedy weselisko:) nasza dzidzia bedzie na naszym weselu..troszke to dziwne ale jakos musimy pogodzic to wszytsko..

Gość zmudka90
wiem ze na to za wczenie na planowanie i wg ale chcialabym dziewczynke;0:) baaaaaardzo XD jak bym miala dziewczynke to bedzie nela lub gabrysia a jak chlopczyk aleksander lub maxymilian :)

Gość dejzi69
czarnulka fajnie,ze jestes,gartulacje z powodu urodzenia slicznego,zdrowego maluszka.milego dnia:*pozdro.3-majcie sie.

Gość bardzo smutne
czarnulka1906 to było bardzo smutne co napisałaś o porodzie bo wynika z tego że było sporo komplikacji. Na pocieszenie oczywiście można powiedzieć że zdarzają się jeszcze gorsze porody.

Gość nie daj sie sprowokowac
Czarna teraz to hormony Ci jeszcze szwankują, nie znasz Malucha, jego zachowań, ale zobaczysz niedługo, wszystko się ułoży, unormuje się jego tryb, bo teraz jeszcze nie odróżnia dnia od nocy. Mój ma już 8 miesięcy, a ja z każdym dniem kocham go coraz mocniej. To jest niesamowite, nawet napisałam w blogu jak mi cudnie, a praktycznie zaprzestałam pisania. Ciesz się tym, że taki Maluch z niego, bo jak Ci zacznie przesypiać noc, ale wstawać o 5 rano i buszować i bawić się, krzyczeć, wiercić się to dopiero będziesz zmęczona :P póki jest taki mały to śpi 20 godzin na dobę, a z czasem będzie się ta liczba zmniejszać.060 ,0m'/ / bn m,, j h m m m mmmmmmmmm mbbbbbbbbbb bb h0cbj€€€km, a tu wyżej to wiad omość od mojego małego, 3 mnie ,pozwala mi pisać tylkom do klawiaturymi+6 heheh a jesteśmy na dywanie, bo się bawimy, przerwę chciałam sobie zrobić, a tu o widzicie nie pozwala :D witam nowe mamusie :)

Gość Mruczuś1
Oj Zmudka90, staralas się o dziecko, chcialas go a nie wiedzialas jak się przygotowac? Ja mam 20 lat i tez bym chciala mieć dziecko, chociaz na razie się nie staramy, ale o czyms takim jak kwas foliowy wiem chyba od bardzo dawna. Smutne ze jestes taka nieogarnieta, kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystapienia wad wrodzonych o 70% ale najwazniejsza role odgrywa do 12 tygodnia ciazy i trzeba go brac tez kilka miesiecy przed zajsciem w ciaze, wiec zanim wrocisz do Polski to Ci już niewiele pomoze, bo układ nerwowy już prawie rozwinal wszystko na co moglas mieć dotąd wplyw.

Gość głuia mruczus
niektore kobiety dowiaduja sie ze sa w ciazy w czwartym miesiacu moja znajoma nawet w piatym i uwazasz, ze skoro nie lykala kwasu foliiowego to dzieckoto jest glupie??? wad dziecko nie mialo rozwija sie pieknie zdrowo uczy sie bardzo dobrze jest lubiana w szkole chodzi na angielski od najmlodszych lat jest bardzo uzdolniona radosna dziewczynka ciagle usmiechnieta chociaz jej mama nie lykala kwasu foliowego czuje sie swietnie jest inteligentna nie pieprz glupot kwas foliowy odpowiada tak jak napisalas zmniejsza ryzyko wystapienia wad plodu ale nie swiadczy o tym czy dziecko bedzie glupie czy madre a o tym swiadczy twoj wpis ze uklad nerwowy bedzie slabo rozwiniety gdy sie nie bedzie lykac wszystko zalezy od wychowania od tego w jakim srodowisku sie dziecko rozwija jak sie rozwija u glupkow to bedzie najprawdopodobniej glupie a jak rodzice nie beda nierozgarnieci to dziecko bedzie sie ladnie rozwijalo mala zacznij lykac kwas i nie prezjmuj sie takimi opiniami wszystko bedzie ok dziecko zdrowe i piekne madre jak tylko zadbasz o jego rozwoj zacznij juz teraz ale nie stresuj sie bo to tylko szkodzi a glupia mruczus mysli ze wszystkie rozumy pozjadala pieprzy ze nie dbasz o dziecko wielce zdegustowana a sama cie denerwuije takim gadaniem

Kwas foliowy nie zapobiega wadom płodu, a jedynie wadzie cewy nerwowej. I jest on istotny jedynie przez pierwsze tygodnie ciąży i przed nią. Ponieważ cewa nerwowa rozwija się pomiędzy 21 a 28 dniem ciąży. Potem branie nie ma już najmniejszego sensu. Prawda jednak taka, że nasze mamy kweasu foliowego nie brały i jakoś zdrowe dzieci się rodziły. Nie ma więc co popadać w paranoję i bulwersować się. Jeśli nie brała to trudno. DO DZIEWCZYNY KTÓRA PISZE, ŻE NIE DOGADA SIĘ W APTECE W ANGLII. Poproś o ACIDUM FOLICUM. Po nazwie łacińskiej na 100 procent załapią co i jak.

Gość zmudka90
no nie wiedzialam niestety:( ale gdybym wiedziala ... spokojnie bede dzis walczyc z bariuera jezykoewa w aptece:) dziekuje za rady:)

Gość zmudka90
okokokoko dziekuje za rede:):):) a czy moge jeszcze go brac bedac w 6 tygodniu???/ ;)

Gość zmudka90
glupia mruczus_ dobre to co napisalas i zgadzam sie z tym w 100 % nasze mamy nie braly tego kwasu i co?jestesmy zdrowe i piekne:):):) pozdrawiam:)

Gość glupia mruczus
a moze w przyszlosci naukowcy stwierdza, ze kwas foliowy jest potrzebny przez cala ciaze? Bierz i nie patrz na nic, bo nigdy nic nie wiadomo do konca. teraz mowia tak, a pozniej powiedza inaczej. nie zaszkodzi, a moze pomoze :) zreszta nie jestes jeszcze w zaawansowanej ciazy, wiec bierz :) a tu cos, co moze sie przydac Wady cewy nerwowej, nazywane też wadami dysraficznymi, powstają w 1 miesiącu życia płodowego, gdy kobieta najczęściej nie wie, że jest w ciąży. O ich pojawieniu się decyduje wpływ środowiska i czynniki genetyczne. W Europie najwięcej dzieci z wadami cewy nerwowej rodzi się w Wielkiej Brytanii, a w Polsce w regionach: białostockim, bielsko - podlaskim, łomżyńskim, siedleckim. W Polsce co roku na 1000 żywych porodów 2 - 3 dzieci ma wady układu nerwowego. Wadom tkanki nerwowej zawsze towarzyszą ubytki tkanek pokrywających: rozszczepy kręgosłupa, brak pokrywających rdzeń kręgowy opony twardej, mięśni i skóry. Szczególnie duże ryzyko powstania wad cewy nerwowej u płodu istnieje w rodzinach, gdzie wady układu nerwowego pojawiały się do IV pokolenia wstecz, u matek z podwyższonymi poziomami płodowego białka (alfafetoproteiny - AFP) w surowicy, przyjmującymi leki p-padaczkowe, chorymi na cukrzycę. Kobietom ciężarnym zaleca się przyjmowanie 0,4 mg � 1,0 mg kwasu foliowego dziennie do końca trzeciego miesiąca ciąży!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pobieranie kwasu foliowego w odpowiedniej dawce zmniejsza ryzyko powstania wady cewy nerwowej w rodzinach o dużym ryzyku o 70%. Następstwa i choroby towarzyszące wadom cewy nerwowej Uszkodzenie rdzenia kręgowego w miejscu i poniżej wady powoduje, że wrażenia czuciowe ze skóry i narządów wewnętrznych są odbierane słabiej, a mięśnie szkieletowe i mięśnie gładkie pęcherza moczowego i odbytnicy są w różnym stopniu porażone. Następstwami przepukliny rdzeniowej umiejscowionej w dolnym odcinku piersiowym, lędźwiowym i krzyżowym są: neurogenny pęcherz moczowy Ośrodek oddawania moczu jest uszkodzony. Osłabiony mięsień wypieracz nie opróżnia pęcherza moczowego w pełni. Zwieracz cewki moczowej jest albo wiotki i mocz wypływa stale, albo obkurczony, co powoduje zaleganie moczu w pęcherzu. Zalegania moczu w pęcherzu, jego przepełnienie powoduje poszerzenia moczowodów i miedniczek nerkowych i w efekcie uszkodzenia nerek. neurogenny kanał odbytowo � odbytniczego Mięśnie odbytu i odbytnicy są osłabione lub porażone. Odbytnica nie opróżnia się całkowicie ze stolca, czego efektem są zaparcia i tworzenie kamieni kałowych, deformacje stawów kończyn dolnych i kręgosłupa Porażenie mięśni szkieletowych i zaburzenia równowagi mięśniowej przeciwstawnych grup mięśniowych (np. prostowniki � zginacze) powoduje nieprawidłowe ustawienie kości w stawach i ich deformację, ogranicza samodzielne poruszanie się. zaburzenia czucia skórnego Dziecko nie odczuwa bólu, jeżeli jakiś fragment skóry jest dłużej niedokrwiony z powodu ucisku, co sprzyja powstawaniu odleżyn. Wodogłowie Płyn mózgowo - rdzeniowy jest wytwarzany i krąży w wewnątrzmózgowych przestrzeniach nazywanych układem komorowym. Przez otwory w ich końcowym odcinku płyn mózgowo - rdzeniowy wydostaje się do przestrzeni na zewnątrz mózgu, gdzie jest wchłaniany. Przeszkoda na tej drodze powoduje jego gromadzenie się pod ciśnieniem, "rozpieranie" układu komorowego i ucisk na tkanki mózgowia, które zanikają. Efektem narastającego wodogłowia jest więc zaniku mózg. Przyczynami wodogłowia u dzieci z wadami cewy nerwowej mogą być: współistniejące wady mózgowia: niedrożnością wodociągu mózgu, zespół zapalenie opon mózgowo � rdzeniowych, jako powikłanie zakażenia przez otwartą przepuklinę rdzeniową tak wiec okookkkokokoko wada cewy nerwowej to jest wada plodu, ale nie ze skutkiem poronienia, ale dziecko z wada cewy moze urodzic sie chore, miec wodoglowie, byc kaleka, albo umrzec. czy uwazasz, ze to nie jest wada plodu?

\"Kobietom ciężarnym zaleca się przyjmowanie 0,4 mg � 1,0 mg kwasu foliowego dziennie do końca trzeciego miesiąca ciąży!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!\" Tego zdania nie rozumiem Przecież nawet na ulotce pisze że można zażywać tylko 0,4 mg dziennie Możesz to jakoś wytłumaczyć?

Chyba się źle zrozumiałyśmy. Czy ja napisałam, że wada cewy nerwowej to nie wada płodu? W tym co podałaś jest napisane, że wada cewy nerwowej powstaje w 1 miesiącu życia płodowego, czyli tak jak napisałam ja, a dokładnie pomiędzy 21-28 dniem tegoż życia. To jest niezaawansowana ciąża. Może brać raczej to już niewiele pomoże. Marczuś przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś i to co ja ci odpisałam. A raczej jeśli piszesz, to staraj się uściślić, bo możesz kogoś wprowadzić w błąd. Tak żebyś zrozumiała podaje ci twój własny cytat: "Smutne ze jestes taka nieogarnieta, kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystapienia wad wrodzonych o 70% ale najwazniejsza role odgrywa do 12 tygodnia ciazy" Teraz już rozumiesz dlaczego sprostowałam, że chodzi o wady cewy nerwowej? Kwas foliowy jest zalecany w dawce, 0,4 i tak jest też sprzedawany. Jednak prawda taka, że te 0,4 najczęściej jest przyjmowane w pożywieniu. A branie kwasu dodatkowo jest uzupełnieniem braku, tak na wrazie czego.

Gość gllupia mruczus
mruczus i ja to dwie rozne osoby okokokokok denerwujesz mnie, bo myslisz, ze wszystkie rozumy pozjadalas, a w rzeczywistosci przeczytalas pare rzeczy, ktorych dokladnie nie pamietasz i wszedzie sie madrujesz wada cewy nerwowej to wada plodu, a ty napisalas, ze to nie jest wada plodu: " 14:33 okokokokokokoko Kwas foliowy nie zapobiega wadom płodu, a jedynie wadzie cewy nerwowej. " Zmudka jest w 6 tygodniu, wiec miesiac i 2 tygodnie, a kwas foliowy zalecany jest brac najwczesniej do 3 miesiaca to ty wprowadzasz ludzi w blad