Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamDośćTakiegoŻycia

SOCZEWKI KONTAKTOWE.

Polecane posty

Gość MamDośćTakiegoŻycia

Jak bylam mala mialam malego zeza. Wyleczono mi go operacyjnie i nie ma po nim zadnego sladu. Ale musze nosic okulary bo mam astegmatyzm i krotkowzrocznosc. Mam 16 lat. Czy moge nosic soczewki kontaktowe ? Czy nie ma zadnych przeciw wskazan ? Bardzo prosze o pomoc, i dodam ze to dla mnie bardzo wazne.

Gość lady16
ja też mam astygmatyzm i lekarz nie podał przeciwwskazań co do noszenia soczewek. szkła noszę od roku i nic mi nie jest. wygodniejsze niż okulary. a co do operacji zeza, nie wiem, musisz spytać lekarza... ale nie sadze, żeby to było przeszkodą

Gość mura
to do optyka sie przejdz i tam zapytaj, a nie tu dziciaku

Gość to czy nie masz przeciwwskazań
powie ci lekarz ale to się rzadko zdarza są soczewki dla astygmatyków (dosyć drogie...) jeśli masz niewielki astygmatyzm do -0,75 D - możesz nosić zwykłe socewki (tylko na krótkowzroczność) napisz jaką masz wadę

Gość ta w soczewkach
Też mam astygmatyzm i noszę soczewki od 10 lat. To wspaniałe życie nosić soczewki a nie okulary. W soczewkach jest tak, jakbyś nie miała złego wzroku i nawet nikt nowo poznany nie pomyśli, że masz kłopoty ze wzrokiem. Idź do lekarza okulisty, do prywatnego gabinetu i tam ci dobiorą. To chyba kosztuje z 50 złotych wizyta. Soczewki kosztują na pół roku około 400 złotych. Jak masz astygmatyzm to musisz kupić całe pudełko, pojedynczo ci nie sprzedadzą bo muszą robić na zamówienie. Na soczewki czekasz około tygodnia albo dwa tygodnie.

Gość MamDośćTakiegoŻycia
Do mura: u optyka juz bylam i nic konkretnego mi nie powiedzial, a moja okulistka mieszka 400 km ode mnie i za 4 miesiace mam kolejna wizyte.

Gość MamDośćTakiegoŻycia
400 zl ? Nie ma jakis tanszych ? Boże to kupa kasy.

Gość ta w soczewkach
Jedną soczewkę mozna nosić do miesiąca, potem trzeba zmienić na nową. Zależy jaki masz astygmatyzm. W zależności od wielkości astygmatyzmu rośnie też cena soczewek.

Gość ta w soczewkach
Ja nie wiem czy w państwowych przychodniach dobierają soczewki. A zresztą zadzwoń przez telefon do byle jakiego prywatnego gabinetu w poblizu twojego domu i podaj przez telefon ile masz tego astygmatyzmu i ile masz wady wzroku i przez telefon ci powiedzą ile będziesz musiała przygotować pieniędzy. Ja się nie orientuję aż tak dobrze w tym. Zależy też jaka firma, bo są tańsze i droższe soczewki. Zadzwoń i ci powiedzą.

Gość MamDośćTakiegoŻycia
Dzieki :) Nie wiedzialam o tym ze w miare wiekszej wady rosnie cena.. ale dobrze wiedziec xD