Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość they not gonna get us

BITWA POD GRUNWALDEM A.D. 2008

Polecane posty

Pozostało równe 12 godzin... "Król sam zaś dosiadłszy konia, własną osobą pospieszył przyjrzeć się wrogom i natychmiast rozpoczął ustawiać szyki na płaszczyźnie pewnego pola pomiędzy dwoma gajami, następnie własną ręką dokonał pasowania do tysiąca albo i więcej rycerzy, tak aż się zmęczył tym pasowaniem. Przybyli do króla dwaj heroldowie, jeden króla węgierskiego, niosący królowi polskiemu nagi miecz z ramienia mistrza, drugi, księcia szczecińskiego, dzierżący w dłoni podobny miecz, przeznaczony przez marszałka księciu Witoldowi. Na prawym skrzydle wystąpił do boju książę Witold ze swym ludem, z chorągwią świętego Jerzego i z chorągwią przedniej straży. Na krótką zasię chwilę przed samym rozpoczęciem bitwy spadł lekki i ciepły deszcz, który zmył kurz z końskich kopyt. A na samym początku tego deszczu, działa wrogów, bo wróg miał liczne działa, dwukrotnie dały salwę kamiennymi pociskami, ale nie mogły naszym sprawić tym ostrzałem żadnej szkody. Spotkali się z wielkim zgiełkiem i niezmiernym pędem koni w pewnej dolinie w ten sposób, że przeciwna strona z góry, a nasza strona również z góry wzajemnymi ciosami razić się poczęły. :classic_cool: ... :classic_cool: ... :classic_cool: Krzyżacy... widząc, iż wiele jeszcze było hufców królewskich, które dotąd nie weszły do bitwy, zobaczywszy też, iż wódz ich padł zabity, rzucili się do prawdziwej ucieczki i w rozsypce poczęli pierzchać. Król zasię... nie pozwolił [swoim] ścigać tak szybko uchodzących wrogów, nie chcąc, aby lud jego oddalił się odeń w rozproszeniu. Nazajutrz więc rano król polecił śpiewać msze bardzo uroczyście... Po mszach przeto przez cały ten dzień i podobnie przez następny znoszono do króla wzięte w bitwie chorągwie wroga i przyprowadzano jeńców. Przez trzy dni bez przerwy król zatrzymał się na miejscu bitwy, w ciągu których to dni przynoszono królowi chorągwie nieprzyjaciół, tak że wszyscy mogli je oglądać. W tych dniach również król polski polecił odszukać wśród trupów ciało mistrza, a znalezione polecił przywieźć do swego namiotu, owinąć w białe prześcieradło, okryć z wierzchu najdroższą, królewską purpurą i z czcią na wozie odwieźć do Malborka. Pozostałe zaś zwłoki poległych dostojnych mężów tak naszych, jak i nieprzyjaciół, z czcią i szacunkiem pochować kazał w pewnym kościele w pobliżu pola bitwy." Dziś sprawiedliwości stanie się zadość :classic_cool: 🖐️

Gość dkm73485gt34
tyle, że tym razem dostaniemy wpierdol. Ktos wywlókł historyczne wydarzenie i przyrównuje mecz do jego rangi, co jest żałosną pomyłką...

To podnosi morale, kapewu? :classic_cool:

Gość dkm73485gt34
jasne, podniesie niemcom, kiedy beda schodzili z murawy jako wygrani. :classic_cool:

Rozumiem, że nie chcesz zapeszyć :classic_cool:))) ale :classic_cool:))) Niemcy jeszcze nigdy nie byli tak słabi jak dziś :)

:classic_cool:

Gość dasds
Na mistrzostwach śwata w 2002 r mowiono tak samo ze niemcy maja najslabszy zespol w historii i choojowego trenera a oni i tak doszli do finalu

Ale teraz mają innego kanclerza i przewalą z nami równo, ja wam to mówię :classic_cool:

Gość denat biało-czerwony
Zboczeniec czy nie, do alkowy mu nie zaglądałam :classic_cool: Grunt, że facet był nad wyraz skuteczny :P

Gość Hola.Hola
nigdy w życiu nie byłem takim optymistą ja dzisiaj:) i wiem to na pewno że nasi wygrają2:0 POOOOLSKA GOOOOLAAA

Tak czy tak, będzie okazja do tego, żeby się napić :classic_cool:

Ale Polańskiemu jego ofiara wybaczyła ostatnio. Biedna Jadwisia nie zdążyła wybaczyć, bo się na lepszy padół przeniosła.

Gość ejbisi
08.06.2008 = 08+06=14 2+8=10 CZYLI 1410!!!! :D

Oho, jędza, Ty intelektualna grzesznico :classic_cool: Napisz jeszcze coś równie mądrego, bo mi wargi spierzchły.

Jak sie napijesz...bo będzie okazja...to Ci przejdzie...najwyżej jutro założysz temat...\"pomocy....umieram...co na kaca i spierzchnięte wargi?\":D:D:D

Bardzo ładnie, trzymasz kloaczny poziom, gratulacje :) 🖐️ O mojego kaca się nie martw, jestem na antybiotykach, więc pić nie zamierzam 🌻

O słodka naiwności 💤

No cóż mam dzisiaj zbyt dobry humor, żeby psuć go sobie analizowaniem tego, czy gdzieś przpadkiem nadepnęłam Ci na odcisk, czy poprostu z natury czepiasz się ludzi :classic_cool:. Miłego dnia...mimo wszystko

Z natury się czepiam głupoty, a dziś wyjątkowo :)

Nic się nie zaczęło, Niemcy kulturą raczej nigdy nie grzeszyli.