Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiiiiiaaaa

Do dobrych z ortografii pytanie?

Polecane posty

Gość Kasiiiiiaaaa

1)Czy unii gospodarczo-walutowej-piszemy z małej czy dużej litery??? 2)a sam wyraz unii?Z małej prawda? 3) a jeśli coś wymieniam po myślniku naprzykład .W wkoczyku były -czerone jabłka z biedronki kupione za 3.99 (to tu stawiam przecinek czy to ";"? -smaczne pomidory z tesco(i też przecinek czy ";" -dojrzełe babany które dostałąm od babci.

Gość Kasiiiiiaaaa
ejjjjjj nikt nie wie?

Gość Kasiiiiiaaaa

Gość AGUSKA1133
unii gospodarczo-walutowej z malej litery, a te zdania nizej po przecinku, a nie myslniku. (chyba :D )

Gość wiii
Ja najlepsza z ortografi nie jestem ale unii jakiejś tam bym napisała z małej, ewentualnie samo słowo Unia z duzej bo to chyba nazwa czegoś a wyliczanie od myślników po przecinkach a nie po średnikach :)

Gość Kasiiiiiaaaa
aha - a jak się pisze rzułf? albo wshut?

Gość hgjhjh
jak chcesz cos piasac od myslnika to na koncu srednik na na samym koncu kropka chyba ;-)

Gość ddjkakakak
Zależy czy ta unia to nazwa własna, czy pospolita; w drugim pytaniu - przcinek.

Gość ale jezeli chodzi
o takei zdanie "państwa te wsstąpiły do unii -to napisałabym z małej A jezlei chodzi o Unie Europejska to z dużej.A z tymi średnikami to nie wiem raz pisza po przecinku raz po myślniku nie mam pojecia jaka to reguła

Z tego co się orientuję, to samo słowo unia z małej, ale Unia Gospodarczo-Walutowa to nazwa własna, więc z dużej i to każdy człon. Jeśli chodzi o wyliczanie od myślników, to mogą być chyba i przecinki, i średniki, ale pewna nie jestem. Na pewno, jak już ktoś napisał, po ostatnim myślniku kropka.

Gość --Filemonka--
o tej unii to z malej litery, a przy tych zdaniach niżej to tak jak napisalas : z przecinkami, np: - lubię banany i truskawki, - piję często wodę mineralną, itd. Myślę, że nawet jakbyś wstawiła średnik to też nie byłoby źle.

Gość Kasiiiiiaaaa
acha dzieki.Jeżeli chodzi o tą unie gospodarczo-walutową to przewalilłam cały net i raz piszą z dużej, a raz z małej wiec nie mam pojecia jaka to reguła

Reguła jest taka, że nazwy własne piszemy z dużej litery. A czy ktoś traktuje to jako nazwę własną, czy nie, to już inna sprawa. Ja bym napisała z dużej (ale wtedy wszystkie człony z dużej, a nie tylko slowo "unia").