Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebna pomoc

pomoże mi ktos z niemieckiego??

Polecane posty

Gość potrzebna pomoc

Na początku chciałabym wyjaśnić, że to nie ze zwykłej leniwości zamieszczam to pytanie. Niemieckiego uczę się pierwszy rok (I LO). Wcześniej miałam rosyjski. Niestety kompletnie mi ten język nie podchodzi, pomimo wielu prób. Teraz mam ostatnia szansę żeby poprawić sie na 3. A oto zadanie, które zadał mi pan profesor: ( nawet nie jarze za bardzo o co chodzi :( ) Setzen Sie die Satze ins Perfekt. ( dodam, że perfektu mieliśmy dopiero trzy lekcje, bo przez długi czas nie było nauczyciela) np Der Mieter kundigte und zog aus. Der Mieter hat gekundigt und ist ausgezogen. Do zrobienia w ten sposób: 1. Herr Maier besorgte sich Kartons und verpackte darin die Bucher. 2.Er lieh sich einen Lieferwagen und fuhr damit zu seiner alten Wohnung. 3.Die Freunde trugen die Mobel hinunter und verstauten sie im Auto.( verstauen=auf engem Raum unterbringen, verpacken) 4.Dann fuhren die manner zu der neuen Wohnung und luden dort die Mobel aus. 5. Sie brachten sie mit dem Aufzug in die neue Wohnung und stellten sie dort auf. 6.Frau Maier verpackte das Porzellan sorgfaltig in Kartons und fuhr es mit dem Auto zu der neuen Wohnung. 7. Dort packte sie es wieder aus und stellte es in den Schrank 8. Maiers fuhren mit dem Lieferwagen funfmal hin und her, dann brachten sie ihn der Firma zuruck. I jeszcze jedno: Ebenso. 1. Ein Mann uberfiel eine alte Frau im Park und raubte ihr die Handtasche. 2. Ein Motorradfahrer fuhr mit hoher Geschwindigkeit durch eine Kurve und kann von der StraBe ab. Dabei raste er gegen einen Baum und verlor das Bewusstsein. 3. Ein betrunkener Soldat fuhr mit einem Militarfahrzeug durch die StraBen und beschadigte dabei funfzehn Personenwagen. 4. Auf einem Bauernhof spielten Kinder mit Feuer und steckten dabei die Stallungen in Brand. Die Feuerwehrleute banden die Tiere los und jagten sie aus den Stallen. 5. Zwei Rauber uberfielen eine Bank und nahmen eine halbe Million Mark mit. Byłabym na prawdę, na prawdę wdzięczna za pomoc. Na prawdę wdzięczna. wiem, że to pewni kupa roboty, ale bardzo proszę :)

Gość potrzebna pomoc
tak myślałam, że sie nikomu nie zechce :(

Gość potrzebna pomoc
czy na prawdę nikt nie jest w stanie przynajmniej mi podpowiedzieć jak to zrobić??

Gość sweety naughty girl*
sorki ale ja z niemca slaba jestem

Gość potrzebna pomoc
dal mnie to wogóle czarna magia :( ale dzięki za dobre chęci

nie zrobie Ci tego bo nie mam az tak duzo czasu, jednynie moge Ci powiedziec jak to zrobic ;)

Gość potrzebna pomoc
byłabym bardzo wdzięczna :)

to najlpeirw mi napisz z jakiej ksiazki się uczysz, moze tam taka samą i bedzie latwiej

Gość potrzebna pomoc
niestety tą kartke to dostałam oddzielnie... u mnie w podręczniku czegoś takiego nie ma, ale jak powiedziałam o tym profesorowi to stwierdził, że wystarczy, że pomyśle i odpowiednie słówka same mi wpadną do głowy :/ Żenada po prostu, na lekcji zamiast przerabiać tematy z podręcznika to my weźmiemy jeden temat na cały rozdział i on uważa, że to koniec, reszte mamy na następna lekcje przerobić sami :/

oki, ale ja sie pytam z jakiej ksiazki korzystacie na lekcji, bo zeby zrobic te zadania musisz miec spis wazniejszych czasownikow mocnych w infinitivie i partizipie II o ile wiesz o czym mowie :) heh

e to jeszcze nic, moja nauczycielka nawet nie wiedziala jak wygląda matura ustna z niemca :D musialam sobie jakos poradzić;) a tak przy okazji to masz mnóstwo błedów w tym tekscie, chyba sama przepisywalas, cio? ;)

osoba, czasownik posiłkowy haben lub sein, ktory jest odmioniony w forie osobowej, potem dalsze info i na kocu partizip II w formie nieodmiennej.

Perfekt Czas Perfekt jest czasem złożonym; składa się z czasownika posiłkowego haben lub sein w czasie teraźniejszym, które są odmieniane przez osoby oraz trzeciej formy podstawowej czasownika, czyli imiesłowu czasu przeszłego (Partizip II), który stoi na końcu zdania i jest nieodmienny. * Perfekt z sein tworzą o czasowniki wyrażające ruch o czasowniki wyrażające zmianę stanu o czasowniki: sein, werden, bleiben Ich bin nach Spanien gefahren. Er ist Arzt geworden. * Perfekt z haben tworzy większość czasowników tzn.: o czasowniki wymagające dopełnienia w bierniku (przechodnie - transitive) o czasowniki zwrotne o czasowniki modalne o czasowniki nieosobowe np.: es regnet Ich habe das Auto nicht gesehen. Wir haben unsere Freundin besucht.]

masz prosty przykład: Ich habe mich gewaschen (umyłam się) waschen- hat gewaschen

Gość potrzebna pomoc
korzystamy z alles klar poziom podstawowy, wlaśnie zaczęliśmy podręcznik 1b

hm, lipa :P na koncu 1b masz wlascie taka liste, tylko ze ona jest troche... uboga

Gość potrzebna pomoc
tak, przepisywałam ręcznie, a to blędy jakieś znaczące czy wiadomo o co chodzi??

Partizip Perfekt ( Partizip II ) Imiesłów czasu przeszłego w języku niemieckim jest trzecią formą podstawową czasownika i odpowiada polskiemu napisany lub imiesłowowi przysłówkowemu napisawszy. Imiesłów czasu przeszłego czasowników słabych większość czasowników słabych tworzy Partizip II od rdzenia bezokolicznika przez dodanie przedrostka ge- i końcówki -t lub -et np: fragen - gefragt bauen - gebaut czasowniki słabe zakończone na -ieren oraz nierozdzielnie złożone otrzymujątylko końcówkę -t np.: studieren - studiert verreisen - verreist czasowniki słabe, złożone rozdzielnie, otrzymują końcówkę -t oraz przedrostek -ge, który stoi w środku między przedrostkiem a czasownikiem np.: aufmachen - aufgemacht einkaufen - eingekauft O tym jak wyglądają formy czasowników mocnych (nieregularnych) dowiesz się z listy czasowników, którą znajdziesz również w rozdziale poświęconym czasom przeszłym.

Gość potrzebna pomoc
o właśnie wiem, sama próbowałam, to co drugiego nie wiedziałam jak odmienić kurde, ja faceta na prawde szanuje, dużo wie na wszelkie tematy(uczy mnie jeszcze historii), ale jest kompletnie zagubiony, wogóle nie ten świat co inni, nawet nauczyciele sie z niego przy uczniach wyśmiewają

Gość potrzebna pomoc
ja teorie mniej więcej znam i regularne umiem tworzyć, ale jak to sie ma do takich zdań, to nie mam pojęcia...jak po trzech lekcjach mógł nam dać coś takiego?? przecież my połowy slówek z tego to nie mieliśmy

6.Frau Maier verpackte das Porzellan sorgfaltig in Kartons und fuhr es mit dem Auto zu der neuen Wohnung. 6.Frau Maier hat das Porzellan sorgfaltig in Kartons vergepacken und ist es mit dem Auto zu der neuen Wohnung gefahren.

Gość potrzebna pomoc
przepraszam, że tak długo nie odpisywałam, nie chciała mi sie wczytać strona czyli czasownik mam przekształcić i wrzucić go na koniec zdania, a na jego miejsce wrzucić hebe albo sein tylko w odpowiedniej formie??

Gość potrzebna pomoc
na prawde nikt się nie zlituje?? prosze

Gość potrzebna pomoc
nie chciałabym być żałosna, ale na prawde nikt mi nie pomoże??

Gość sweety naughty girl*
moge ci pomoc ale nei obiecuje e beda w 100 procentach dobre

Gość potrzebna pomoc
i tak jestem wdzięczna za pomoc :)

Gość alejestemdziśdobra
1. Herr Maier besorgte sich Kartons und verpackte darin die Bucher. Herr Maier hat sich Kartons besorgt und hat darin die Bucher verpackt. 2.Er lieh sich einen Lieferwagen und fuhr damit zu seiner alten Wohnung. Er hat sich einen Lieferwagen geliehen und ist damit zu sener alten Wohnung gefahren. 3.Die Freunde trugen die Mobel hinunter und verstauten sie im Auto Die Freunde haben die Mobel hinuntergetragen und haben sie im Auto verstaunt. 4.Dann fuhren die manner zu der neuen Wohnung und luden dort die Mobel aus. Dann haben die Manner zu der neuen Wohnung gefahren und haben dort die Mobel ausgeladen. 5. Sie brachten sie mit dem Aufzug in die neue Wohnung und stellten sie dort auf. Sie haben sie mit dem Aufzug in die neue Wohnung gebracht und haben sie dort aufgestellt 6.Frau Maier verpackte das Porzellan sorgfaltig in Kartons und fuhr es mit dem Auto zu der neuen Wohnung. Frau Maier hat das Porzellan sorgfallig in Kartons verpackt und hat es mit dem Auto zu der neuen Wohnung gefahren. 7. Dort packte sie es wieder aus und stellte es in den Schrank Dort haben sie es wieder ausgepackt und haben es in den Schrank gestellt. 8. Maiers fuhren mit dem Lieferwagen funfmal hin und her, dann brachten sie ihn der Firma zuruck. Maiers sind mit dem Lieferwagen funfmal hin und her gafahren, dann haben sie ihn der Firma zuruckgebracht. I jeszcze jedno: Ebenso. 1. Ein Mann uberfiel eine alte Frau im Park und raubte ihr die Handtasche. Ein Mann hat eine alte Frau im Park uberfallen und hat ihr die Handtasche geraubt. 2. Ein Motorradfahrer fuhr mit hoher Geschwindigkeit durch eine Kurve und kann von der StraBe ab. Dabei raste er gegen einen Baum und verlor das Bewusstsein. Ein Motorradfahrer ist mit hoher Geschwindigkeit durch eine Kurve gefahren und (tu jest coś żle rzpisane) Dabei hat er gegen einen Baum gerastert und hat das Bewusstsein verloren. 3. Ein betrunkener Soldat fuhr mit einem Militarfahrzeug durch die StraBen und beschadigte dabei funfzehn Personenwagen. Ein betrunkener Soldat ist mit einem Militarfahrzeug durch die StrasBen gafahren und hat dabei funfzehn Personenwagen beschedigt. 4. Auf einem Bauernhof spielten Kinder mit Feuer und steckten dabei die Stallungen in Brand. Die Feuerwehrleute banden die Tiere los und jagten sie aus den Stallen. Auf einem Bauernhof haben Kinder mit Feuer gespielt und haben dabei die Stellungen in Brang gesteckt. Fie Feuerwehrleute haben die Tiere losgebunden und haben sie aus den Stallen gejagt. 5. Zwei Rauber uberfielen eine Bank und nahmen eine halbe Million Mark mit. Zwier Rauber haben eine Bank uberfallen und haben eine halbe Milion Mark mitgenommen.