Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne

kto gotuje wedle Anny Ciesielskiej????

Polecane posty

Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne

Ja co prawda dopiero zacz臋艂am, ale musz臋 przyzna膰, 偶e potrawy kt贸re wypr贸bowa艂am smakuj膮 rewelacyjnie, do tego pono膰 samo zdrowie. Zupa z groszku lub kukurydzy Klopsiki Krupnik Roso艂ek wo艂owo-drobiowy Piecze艅 wo艂owa Kapusta z pomidorami Zupa jarzynowa Zupa szczawiowa Ziemniaki z wody Pizza Marchewka duszona Piecze艅 wo艂owa Ryba sma偶ona Pomidor贸wka To potrawy kt jak dotychczas wypr贸bowa艂am i musz臋 powiedzie膰, 偶e bardzo smaczna ta kuchnia. Cho膰 z natury jestem "nauczona" pewnych smak贸w, tak te - cho膰 czasem diametralnie inne ni偶 powszechnie przyj臋te - od razu przypad艂y mi do gustu. Nawet bardzo wybredna C贸reczka S膮siadki mojej Ukochanej zasmakowa艂a w tej kuchni.....:) Pr贸bowa艂a kt贸ra艣? jak Wam smakuje? no i jak si臋 po tym jedzeniu czujecie? Dodam, 偶e moja C贸reczka ma problemy trawienne (po mamusi) typu zatwardzenia i malutkie zaparcia. Od czasu gdy podaj臋 Jej Ciesielsk膮 wraz z siemieniem lnianym i 艣liwami suszonymi Ma艂a wypr贸偶nia mi si臋 codziennie:) Nie mog臋 powiedzie膰, 偶e zawsze "na mi臋kko", ale na pewno kupka pojawia si臋 szybciej ni偶 na samym siemieniu i 艣liwkach.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 poprosz臋 o szczeg贸艂y

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 szczeg贸艂y
Kuchnia oparta jest g艂贸wnie na dodatku zi贸艂 niweluj膮cych skutki np zjedzenia kapu艣niaku czy groch贸wki. To znaczy, 偶e te zio艂a niweluj膮 ci臋偶kostrawno艣膰 i wzdymaj膮ce efekty niekt贸rych produkt贸w. Dodatkowo kuchnia ta oparta jest na kolejno艣ci 7-miu smak贸w, kt贸ra pono膰 r贸wnie偶 zbawiennie dzia艂a na trawienie i przemian臋 materii. Dzi艣 ugotowa艂am kapu艣niak z m艂odej kapusty, schabowe z ziemniakami z wody wedle Ciessielskiej i do tego kapusta z marchwek膮. No pychota poprostu. Jak normalnie po kapu艣niaku mam "gazy" tak po tym ani troch臋, Dzieci r贸wnie偶, tak jak i po kapu艣cie. Ziemniaczki inne w smaku ni偶 te z wody do kt贸rych jeste艣my przyzwyczajeni, aczkolwiek mi smakowa艂y znacznie lepiej ni偶 te tradycyjne. Dodatkowo zrobi艂am deser....... Kulki miodowe z p艂atkami owsianymi Super deser bez cukru, a z miodkiem:) do tego 艂agodny dla jelit i zbawienny na 偶贸艂膮dek:) nawet dla Dzieci. Te偶 pyszne toto Jutro mam zamiar usma偶y膰 kotlety schabowe. Dam zna膰 jak smakowa艂o:) Osobi艣cie po zaledwie 2 tygodniach stosowania tej kuchni - poprawi艂a mi si臋 cera (zdrowsza - nie jak przedtem szara), mam wi臋cej energii, do tego nie m臋czy mnie zgaga:), jak dotychczas. No i kupki mojej C贸ry.............coraz lepsze:) Do tego Ma艂e jad艂y kapuch臋 i........................nic Im po niej nie jest, a wiadomo, 偶e takowa wzdyma. Do gotowania wedle Ciesielskiej zach臋ca艂a mnie moja Mama, w mko艅cu widz膮c jak moje Dzieci za偶eraj膮 si臋 Jej potrawami, jak smakuj膮 one mojemu M臋偶owi oraz jak ja sama po nich si臋 czuj臋, stwierdzi艂am, 偶e sama mo偶e zaczn臋 gotowa膰 wedle Jej przepis贸w. Moja S膮siadka r贸wnie偶 jest zachwycona Jej potrawami, Jej C贸rka - z nadwag膮, r贸wnie偶 powoli smakuje potraw gotowanych przeze mnie wedle Jej przepis贸w, Dziewczynka ma 12 lat, przez okres 2 tygodni jadania obiadk贸w gotowanych przeze mnie sch贸d艂a p贸艂 kilo i jak Jej si臋 wiecznie nic nie chcia艂o tak teraz jej Dziewuszk膮 pe艂n膮 energii - zar贸wno zbicie wagi u Niej jak i aktywno艣膰 fizyczna jest u Niej o tyle istotna, 偶e Ma艂a ma problemy ju偶 ze stawami...........m.in. A gdzie mo偶na znale藕膰 przepisy ? w Jej ksi膮偶kach - do dzi艣 wydanych dw贸ch. S膮siadka ju偶 po偶yczy艂a jedn膮 ksi膮偶k臋 i sobie kseruje, ja zamierzam drug膮 skopiowa膰 od mojej Mamy. Jest jeszcze jedna zasada gotowania wedle Ciesielskiej - zasada 7 smak贸w. Zaznaczam, 偶e nie bardzo wierzy艂am w zalety tej diety jednak po 2 latach widz臋 jej efekty mimo, 偶e przyzwyczajona do tradycyjnych smak贸w potraw, by艂am zmuszona je艣膰 potrawy Ciesielskiej u Mamy w weekendy. Na pocz膮tku si臋 buntowa艂am - bo to nie smakowa艂o do ko艅ca jak smaki do kt贸rych by艂am przyzwyczajona, jednak, od pierwszego razu zacz臋艂am dostrzega膰 zalety (jelita - u mnie problematyczne od dzieciaka, 偶o艂膮dek i og贸lne samopoczucie), do stosowania tej偶e diety przekona艂 mnie fakt, 偶e po niby ci臋偶kostrawnych potrawach moje ma艂e Maluszki jak i ja nie prze偶ywali艣my katuszy. My艣la艂am, 偶e kt贸ra艣 z Was stosuje t臋 sztuk臋 gotowania, ale chyba nie bardzo. By艂am ciekawa d艂ugofalowych efekt贸w, ale chyba nie mam co liczy膰 na takowe relacje. W ka偶dym razie mog臋 poleci膰 t臋 kuchni臋 - zar贸wno pod wzgl臋dem walor贸w smakowych jak i zdrowotnych -- efekty wida膰 w nied艂ugim czasie po jej zastosowaniu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
mam dwie ksiazki tej autorki:) ja sama co prawda nie gotowalam jeszcze nic ale moja znajoma juz to robi i przespisy sa super, zupelnie inaczej smakuja potrawy z tymi przyprawami wszystkim:) bardzo dobre! polecam!!!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
tylul ksiazki to FILOZOFIA ZDROWIA i FILOZOFIA ZYCIA mam obie i obie polecam

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wea
to podajcie te 7 krok贸w

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Swoj膮 drog膮 trudno jest teraz cos pochwali膰, 偶eby to nie wygl膮da艂o na kryptoreklam臋... Poda kto艣 wreszcie jakie艣 konkretne przepisy i o co w艂a艣ciwie chodzi? W czym to gotowanie ma byc inne?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
a co do podejrze艅 o reklam臋 i krypto reklam臋. Nie reklamuj臋 niczego, poprostu chcia艂am zna膰 opinie innych, kt贸rzy gotuj膮 wedle Ciesielskiej i mo偶e pozna膰 Ich autorskie przepisy na inne dania nie zawarte w ksi膮偶kach - bo po nauczeniu si臋 komponowania smak贸w i post臋powania wedle jeszcze kilku innych zasad tych ksi膮偶ek mo偶na samemu tworzy膰 r贸偶ne dania. Ot i ca艂a moja reklama:D A Wy jak zawsze we wszystkim dos艂ownie musicie doszukiwa膰 si臋 wszystkiego co najgorsze...........ech - jak Wam 偶ycia nie szkoda..... Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
A, czyli z tymi literkami to Ciesielskiej... Dzieki za informacj臋 :) Ale to kuchnia nie dla mnie, bo ja zbyt ma艂o przejmuje si臋 przepisami - tu dorzuce, tam dolej臋. Nie wyobra偶am sobie odmierza膰 p贸艂 litra wrz膮tku do gotowania ziemniak贸w :D I moim skromnym zdaniem podci膮ganie vegety pod jak膮艣 tam smakow膮 filozofi臋 to takie lekko ma艂o powa偶ne :P

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
Ja tylko napisa艂am z w艂asnego do艣wiadczenia, 偶e na pewno kuchnia jest lekkostrawna i nie obci膮偶a 偶o艂膮dka. To mam ju偶 sprawdzone. Pono膰 jest jeszcze dobra na r贸偶ne inne przypad艂o艣ci, ale to by trzeba by艂o ca艂膮 ksi膮偶k臋 tu przepisa膰:), a na pewno jej wi臋ksz膮 cz臋艣膰 - z tym, 偶e tego nie potwierdz臋, poniewa偶 jak narazie jakie艣 wi臋ksze dolegliwo艣ci , poza bardzo wra偶liwym 偶o艂膮dkiem i w膮trob膮 mnie nie n臋kaj膮.........tak wi臋c w tej materii ci臋偶ko mi si臋 wypowiada膰. Ja do czasu gdy zacz臋艂am gotowa膰 wedle Ciesielskiej r贸wnie偶 tu dorzuci艂am tam dola艂am i nic nie odmierza艂am - wszystko na oko. Fakt, 偶e gotowanie obiadu jest czasoch艂onne:) tego si臋 nie da ukry膰, aczkolwiek pono膰 w miar臋 up艂ywu czasu cz艂owiek si臋 wprawia i ju偶 potem szybko idzie. Ja narazie mog臋 powiedzie膰, 偶e nadal si臋 ucz臋...... Dzi艣 zrobi艂am barszcz czerwony - troch臋 md艂awy, ale dorzuci艂am czego potrzebowa艂am do smaku wedle kolejno艣ci smak贸w i wyszed艂 super. Oraz sa艂atk臋 z buraczk贸w gotowanych tartych - no mi贸d w g臋bie, naprawd臋 pyszna:) No nie wiem - chcecie wypr贸bujcie, nie to nie:) To tyle w temacie:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
A moze jeszcze kilka przepis贸w. Dziekujemy Obiad na pewno w niedziel臋 wypr贸buj臋 dla rodziny.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 autorko wrzuc wiecej ....
a jak sie robi ten barszczyk czerwony i buraczki,prosz臋 o przepis:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
Oho...........my艣la艂am, 偶e topik upad艂;) S艂uchajta - podam Wam wi臋cej przepis贸w, a nawet postaram si臋 w necie znale藕膰 (gdzie艣 kiedy艣 na ni膮 trafi艂am) stron臋 z przepisami. Ale ju偶 nie dzi艣..............(rano Dzieciaczki mnie obudz膮 jak zawsze ok. 7:30:D) mam nadziej臋, 偶e si臋 nie pogniewacie ? Podam Wam to co wypr贸bowa艂am i smakowa艂o rewelacyjnie: m.in. przepis na smalczyk jakiego jeszcze nie jad艂y艣cie (PYCHOTA, zupe艂nie inny ni偶 powszechnie znany!) No i dwa pyszne ciacha - wypr贸bowa艂am dopiero trzy, trzecie - karpatka nie jest dobra wi臋c odpada.........

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
http://forumjulyankowe.w.interia.pl/szablon-przepisy.html To link do blogu jakiego艣 gdzie znajduje si臋 sporo przepis贸w Ciesielskiej:). Od razu przepraszam je艣li powt贸rz臋 jaki艣 przepis..... BARSZCZ CZYSTY: Wywar z burak贸w: g - do ok. 2 l wrz膮tku doda膰: g - sczypt臋 tymianku, 1/3 艂y偶eczki kurkumy s艂 - 1 kg utartych na grubej tarce burak贸w (ja kroj臋 w cz膮stki) s艂 - 艂y偶eczk臋 kminku o - 1/3 艂y偶eczki imbiru sn - 艂y偶eczk臋 soli gotowa膰 ok. 10 min, odstawi膰 na 1-2h (ja na godzin臋 odstawiam) Wywar mi臋sno-jarzynowy: g - do ok. 2 l wrz膮tku doda膰: szczypt臋 kurkumy, s艂- ok. 60 dag wo艂owiny z ko艣ci膮 szczypt臋 kminku gotowa膰 ok. 1 h, nast臋pnie doda膰: s艂 - 2 przekrojone wzd艂u偶 marchewki du偶膮 przekrojon膮 wd艂u偶 pietruszk臋 o - ma艂y kawa艂ek selera 2-3 ca艂e cebule i 4 (ja daj臋 wi臋cej ok. 6-8) z膮bki czosnku 1/2 艂y偶eczki imbiru szczypt臋 pieprzu cayenne, listek (ja daj臋 przynajmniej 2), 5 (ja daj臋 ok 10) ziarenek ziela angielskiego gotowa膰 ok. 1h Do du偶ego garnka przecedzi膰 wywar z burak贸w i dola膰 przecedzony wywar mi臋sno-warzywny, doda膰: o- pieprz do smaku sn - s贸l do smaku k - ok. 艂y偶ki - ja tam nie 偶a艂uj臋 i daj臋 znacznie wi臋cej - soku z cytryny g - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (albo pomijam albo daj臋 po艂ow臋 z tego) s艂 - oko艂o szklanki wywaru grzybowego (ja poprostu wrzucam grzybka dowywaru mi臋snego po marchewce i pietruszcze s艂 - dosmakowa膰 miodem w razie potrzeby dopieprzy膰 (o) i dosoli膰 (sn) BURACZKI NA CIEP艁O: 1 kg ugotowanych burak贸w (z wywaru mo偶na wykorzysta膰) zetrze膰 na bardzo drobnej tarce s艂 - w rondlu rozgrza膰 2 艂y偶ki oleku z 艂y偶eczk膮 mas艂a i dodaj膮c 2 艂y偶ki pszennej m膮ki zrobi膰 zasma偶k臋 . s艂 - doda膰 starte buraczki, podsma偶y膰 stale mieszaj膮c, dosmakowa膰 miodem (ok. 艂y偶eczki) o - szczypt膮 imbiru i pieprzu bia艂ego sn - sol膮 do smaku k - sokiem z cytryny do smaku (ok. 1-2 艂y偶ki), podsma偶a膰 mieszaj膮c na s艂abym ogniu oko艂o 10-15 min.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
POMIDOR脫WKA: g - do 2-3 l wrz膮tku doda膰: szczypt臋 tymianku i kurkumy, s艂 - 1/2 艂y偶eczki kminku ko艣ci wo艂owe lub ciel臋ce albo 艂y偶eczk臋 mas艂a gotowa膰 ok. 1,5 h potem doda膰: s艂 - 3 艣rednie pokrojone marchewki, du偶膮 pokrojon膮 pietruszk臋 o - 3 du偶e cebule drobno pokrojone 3 z膮bki czosnku rozgniecione 1/2 艂y偶eczki imbiru na czubku no偶a pieprzu cayenne, sn - 艂y偶eczk臋 vegety (wg uznania, nie musi by膰) soli do smaku, gotowac do mi臋kko艣ci - ok. 1 h, wyj膮膰 ko艣ci i doda膰: k - 1/2 l soku pomidorowego (w艂asnego) - ja dodaj臋 normalny przecier pomidorowy k - to moja inwencja: doda膰 pokrojone w cz膮stki sparzone, obrane ze sk贸rki i wypestkowane pomidory (2,3 sztuki) k - sczypt臋 bazylii g - wrz膮tek, gdy trzeba uzupe艂ni膰 ilo艣膰 wody szczypt臋 majeranku Latem do zupy mo偶na doda膰 natk臋 pietuszki. Ja jeszcze zabielam lekko, bo tak膮 lubi臋. PIERSI KURCACZE PANIEROWANE ZAPRAWA DO MI臉S Do fili偶anki wsypa膰 艂y偶eczk臋 m膮ki ziemniaczanej(s艂), 1/2 艂y偶eczki imbiru (o), 艂y偶eczk臋 sosu sojowego (sn) lub 1/2 艂y偶eczki vegety (sn) dola膰 3-4 艂y偶ki wody (sn) wymiesza膰. Zaprawa 艣wietna do kotlet贸w, rumsztyk贸w, brizoli, sznycli z wszystkich rodzaj贸w mi臋s oraz mi臋s na gulasze, a tak偶e duszeniny. Ilo艣膰 starcza na ok. 1/2 kg mi臋s. Powinna by膰 wch艂oni臋ta przez mi臋sko. W tej zaprawie "tyt艂amy piersi" pozostawiamy na 20 min. Ja do piersi wykorzystuj臋 przepis na schabowe:) roztrzepa膰 jajko ze szczypt膮 pieprzy cayenne, panierowa膰 normalnie. Sma偶y膰 normalnie. KOTLETY MIELONE +KLOPSIKI s艂 - 1 kg mi臋sa mielonego wo艂owo-wieprzowego wymiesza膰 z: 艂y偶eczk膮 m膮ki ziemniaczanej 2 jajkami doda膰: o - zmielon膮 cebul臋 1/2 艂y偶eczki imbiru na czubku no偶a pieprzy cayenne szczypt臋 kolendry mielonej pieprz czarny do smaku dok艂adnie wymiesza膰, doda膰: sn - s贸l do smaku 1/2 艂y偶eczki vegety wymiesza膰, doda膰: k - dwie ma艂e namoczone czerstwe bu艂ki odci艣ni臋te i zmielone 艂y偶k臋 siekanej zielonej pietruszki szczypt臋 bazylii g - 1/2 艂y偶eczki majeranku szczypt臋 kurkumy wszystko dok艂adnie wyrobi膰, MIELONE: formowa膰 kotleciki obtoczy膰 w bu艂ce tartej sma偶y膰 na rozgrzanym oleju ok. 10 min. z ka偶dej strony. KLOPSIKI: formowa膰 klopsiki g - zagotwa膰 ok 1,5 l wody, doda膰 do wrz膮tku sczypt臋 kurkumy i tymianku s艂 - 1/2 艂y偶eczki kminku w艂o偶y膰 klpsiki, doda膰: o - 1/3 艂y偶eczki imbiru 1/2 li艣cia laurowego 4 ziarna ziela angielskiego\ pieprz czarny do smaku sn - s贸l do smaku, ewentualnie 1/2 艂y偶eczki vegety gotowa膰 przez 20 min., doda膰: k - szczypt臋 bazylii gar艣膰 zielonej pietruszki i koperku zag臋艣ci膰 艂y偶k膮 m膮ki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie doda膰: g = sczczypt臋 majeranku gotowa膰 ok. 10 min., dodac: s艂 - 艂y偶eczk臋 mas艂a (je艣li mi臋so by艂o chude) dosmakowa膰 pieprzem i sol膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
PYSZNY SMALEC: sn - drobno pokrojon膮 s艂onin臋 (ok. 1 kg) wytapia膰 na s艂abym ogniu, gdy skwarki b臋d膮 chrupi膮ce i koloru s艂omkowego dodawa膰: UWAGA - ja wkrawam i wytapiam jeszcze odrobin臋 boczku w臋dzonego! k - 2 p艂askie 艂y偶ki bazylii g - 艂y偶k臋 tymianku 2 艂y偶ki majeranku 1/4 艂y偶eczki kurkumy s艂 - 1/2 艂y偶eczki kminku o - moja inwencja - kilka rozgniecionych z膮bk贸w czosnku, ale nie za du偶o, 3, 4 wystarcz膮. o - 2 艂y偶eczki imbiru 艂y偶eczk臋 pieprzu cayenne, 艂y偶eczk臋 pieprzu czarnego Studzi膰 mieszaj膮c, przela膰 do s艂iczk贸w. Ja nie ca艂kiem gor膮cy smalczyk z przyprawami przelewam do s艂iczk贸w, kt贸re obracam do g贸ry dnem (s艂oiki si臋 szczelnie domykaj膮 co zapewnia mo偶liwo艣膰 przechowywania d艂u偶szego) czekam a偶 ca艂kiem ostygnie, nast臋pnie w mair臋 zastygania odwracam s艂oiki do g贸ry dnem i do g贸ry pokrywk膮 tak by si臋 przyprawy i skwarki w miar臋 r贸wnomiernie w smalcu umiejscowi艂y.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
Nie mog臋 si臋 oprze膰 i musz臋 Wam poda膰 przepis na 艣wietn膮 zup臋 czosnkow膮. ZUPA CZOSNKOWA NIEZB臉DNA JESIENI膭 I ZIM膭 Ugotowa膰 ros贸艂 z przepisu powy偶ej (post z 22.06 g. 00:44) ale na samym wo艂owym. s艂 - 2 l. roso艂u zagotowa膰, doda膰: 1 艂y偶eczk臋 kminku mielonego 1 艂y偶eczk臋 papryki s艂odkiej o -8-10 z膮bk贸w czosnku podsma偶amy na 3 艂y偶kach oleju (uwa偶a膰 by nie przypali膰 t艂uszczu, ZOSTAWI膯 DO GRZANEK!!!! NIE WYLEWA膯!!!) doda膰 przetarty przez sitko (albo przeci艣ni臋ty przez prask臋) do zupy. Doda膰: o - piprz czarny do smaku k - 1 艂y偶eczk臋 soku z cytryny g - szczypt臋 kurkumy szczpt臋 tymianku Zupka w tej wersji wychodzi 艂agodna w smaku dlatego ja j膮 jeszcze "podrasowa艂am" tak aby by艂a naprawd臋 czosnkowa:) dodaj臋 jeszcze szczypt臋 tymianku, sczypt臋 kminku, i teraz ok 1 g艂贸wki 艣wie偶ego czosnku zgniecionego w prasce odrobin soli, kropelk臋 cytryny, szczypt臋 kurkumy i zaka艅czam ju偶 wedle oryginalnego przepisu czyli wbijam na talerz g艂臋boki jajka, kt贸re nast臋pnie wlewam do zupy Podawa膰 z grzankami ja jeszcze wzbogacam zupk臋 pokrojonym w kosteczk臋 serem kozim lub 偶贸艂tym startym na grubych oczkach. GRZANKI: Pokrojony w kostk臋 chleb podsma偶y膰 na oleju na kt贸rym piek艂 si臋 czosnek, nast臋pnie wysypuj臋 na blach臋 i w temperaturze 100-150 st susz臋 i lekko rumieni臋 w piekarniku.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niby zdrowe - na pewno smaczne
P贸ki co SMACZNEGo, p贸藕niej postaram si臋 Wam wrzuci膰 jeszcze troch臋 fajnych przepis贸w:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Dzieci mi bajki chwilowo ogl膮daj膮, wi臋c wrzuc臋 ile mi si臋 uda. KURCAK DUSZONY Z CZOSNKIEM I CYTRYN膭 8 udek kurzych. Pa艂ki odci膰 i zrobi膰 intensywny dobrze przyprawiony ros贸艂. Ja zrobi艂am z kilku, reszt臋 zostawi艂am surow膮, tak偶e cz臋艣ci odci臋te od pa艂ek. Udka natrze膰: g - kurkum膮 s艂 - kminkiem mielonym o - imbirem sn - sol膮 Zostawi膰 na ok. 1 h. Obra膰 20 du偶ych z膮bk贸w czosnku 1 cytryn臋 - pokroi膰 w cienkie plasterki (UWAGA cytryn臋 przed obraniem koniecznie sparzy膰 i uwa偶a膰 by nie pozosta艂y pestki bo kurczak zgorzknieje!) 2, 5 szklanki roso艂u wla膰 do rondelka doda膰 czosnek i gotowa膰 ok. 40 min. Udka obsma偶y膰 na t艂uszczu (2 艂y偶ki mas艂a i 2 艂y偶ki oliwy), prze艂o偶y膰 do naczynia 偶aroodpornego, ob艂o偶y膰 czosnkiem z wywaru i plasterkami cytryny. Z pozosta艂ego na patelni t艂uszczyku robimy zasma偶k臋 wsypuj膮c ok. 2 艂y偶ki m膮ki pszennej i uwa偶aj膮c by si臋 nie przypali艂a a jedynie zez艂oci艂a. Zdj膮膰 j膮 z ognia, przestudzi膰 i zala膰 roso艂em, w kt贸rym gotowa艂 si臋 czosnek. Doda膰 niepe艂n膮 szklank臋 wina bia艂ego wytrawnego i stale mieszaj膮c doprowadzi膰 do wrzenia. Sos doprawiamy: 1/2 艂y偶eczki tymianku 1/2 艂y偶eczki kminku mielonego pieprzem czarnym do smaku 1/2 艂y偶eczki vegety sol膮 do smaku. Udka zalewamy przygotowanym sosem i wk艂adamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika (nie przykrywaj膮c) na oko艂o 1 h. Podawa膰 z ziemniakami, ry偶em.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
GULASZ Z PIERSI INDYKA 1 kg piersi indyka kroimy w grub膮 kostk臋, umieszczamy w zalewie tradycyjnej (porcja na ok. 40 dag mi臋sa: kopiata 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej, 1 艂y偶eczka imbiru, p艂aska 艂y偶eczka vegety, 1/2 艂y偶eczki soli) 3 papryki (najlepiej klorowe) kroimy w paseczki 3 cebule kroimy w p贸艂plasterki, obieramy 5 z膮bk贸w czosnku podduszamy na 艂y偶eczce oleju 2 obrane, dojrza艂e pomidory, nast臋pnie na rozgrzanym oleju podsma偶amy: pokrojon膮 papryk臋 - i przek艂adamy do garczka/rondla. dodajemy do papryki: cebul臋 z przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem mi臋so dodajemy 1 艂y偶eczk臋 imbiru, 1 艂y偶eczk臋 kolendry mielonej 1/2 艂y偶eczki pieprzu cayenne, s贸l do smaku. nast臋pnie dodajemy podduszone pomidory 1/2 艂y偶eczki bazylii wlewamy do patelni ok. 1 l. wody, zagotowujemy i przelewamy do rondla. Dodajemy: 1/2 艂y偶eczki kurkumy Dusimy przez ok. 10 min., dodajemy: puszk臋 groszku zielonego wraz z zalew膮 (mo偶na doda膰 zamiast groszku kukurydz臋 z zalew膮 r贸wnie偶 je艣li kto艣 np. nie przepada za groszkiem) 1 艂y偶eczk臋 kminku mielonego Zag臋szczamy ca艂o艣膰 m膮k膮 ziemniaczan膮 (rozpuszczon膮 w zimnej wodzie) Dosmakowujemy pieprzem wedle uznania, ale potrawa winna by膰 ostra. Podajemy z makaronem lub ry偶em lub ziemniakami.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dzi臋ki czekam na reszt臋
thx:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Nie ma za co dzi臋kowa膰 :) Na zdrowie:) RISOTTO INACZEJ: W rondlu(garnku) roztopi膰 s艂 - 1/3 kostki mas艂a z 3 艂y偶kami oliwy wrzuci膰: o - 3 艣rednie drobno pokrojone cebule (ja kroj臋 w p贸艂plastry) 3 du偶e z膮bki czosnku pzepuszczone przez prask臋 mieszaj膮c zeszkli膰, doda膰: o - 1 艂y偶eczk臋 kolendry mielonej 1 艂y偶eczk臋 imbiru podsma偶y膰 i wrzuci膰: o - 1,5 szklani ry偶u - ca艂y czas mieszaj膮c pra偶y膰 a偶 stanie si臋 szklisty, posypa膰: o- pieprzem czarnym, doda膰: sn - 1 艂y偶eczk臋 vegety 1 p艂ask膮 艂y偶eczk臋 soli ca艂y czas podsma偶aj膮c dodajemy: k - 1/2 szklanki bia艂ego wytrawnego wina kawa艂eczki upieczonego kurczaka (ja dodaj臋 posma偶on膮 kostk臋 z piersi kurzej. g - 1 艂y偶eczk臋 kurkumy dolewamy 1/2 litra wrz膮tku i mieszamy dodaj膮c: s艂 - 1 艂y偶eczk臋 kminku mielonego puszk臋 groszku (lub kukurydzy jak kto艣 woli) wraz z zalew膮. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, dodajemy s艂 - 10 dag startego 偶贸艂tego sera mieszamy i wk艂adamy do piekarnika na ok. 30 min (przykryte) temperatura 150 st. 艁AZANKI Z KAPUST膭 Makaron 艂azankowy gotujemy, hartujemy zimn膮 wod膮. k - 1 kg kiszonej kapusty odcisn膮膰, posieka膰 (albo zmieli膰 ale po ugotowaniu), prze艂o偶y膰 do garnka i zala膰: g - 1/2 litra wrz膮tku doda膰: g - 1 艂y偶eczk臋 tymianku s艂 - 4 starte na grubej tarce marchewki 1 艂y偶eczk臋 kminku (ca艂ego) 4 ziarna ja艂owca Gotowa膰 ok. 1 h z lekko uchylon膮 pokrywk膮 staraj膮c si臋 by woda si臋 wygotowa艂a. Prze艂o偶y膰 kapust臋 na patelni臋 i podsma偶y膰 (na niewielkiej ilo艣ci oleju) s艂 - na 2 艂y偶kach mas艂a i 4 艂y偶kach oliwy szklimy drobno pokrojone cebule (cebuli wedle uznania jak kto lubi tyle da膰) dodajemy do kapusty, kt贸r膮 ca艂y czas mieszaj膮c nadal podsma偶amy. s艂 - doda膰 1 kopiat膮 艂y偶eczk臋 kminku mielonego o - 1 艂y偶eczk臋 kolendry mielonej 1 艂y偶eczk臋 imbiru pieprz czarny i inne ostre przyprawy w takiej ilo艣ci by kapusta by艂a ostra. Sma偶ymy tak d艂ugo a偶 kapusta stanie si臋 szklista, a woda odparuje, na ko艅cu dosalamy. Mieszamy kapust臋 z 艂azankami.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
INDYK W JARZYNACH Pier艣 indycz膮 (ok. 1 kg) natrze膰 pieprzem czarnym (o) sol膮 i 1/2 艂y偶eczki vegety (sn), odstawi膰 na p贸艂 godzinki. W tym czasie przygotowa膰 jarzynki (poni偶ej wymienione jakie i co z nimi robi膰). Po p贸艂 godzinie pier艣 obsma偶y膰 na oleju i prze艂o偶y膰 do 偶aroodpornego naczynia. Mi臋so ob艂o偶y膰: k - gar艣ci膮 posiekanej zieleniny (koper, li艣cie kalarepy, natka pietruszki) /o li艣cie kalarepy obecnie ci臋偶ko wi臋c wystarczy sama pietruszka i koperek/ g - 艂y偶eczk膮 posiekanego 艣wie偶ego majeranku lub szczypt膮 suszonego. s艂 - du偶膮 marchewk膮 pokrojon膮 w plasterki o - 1 cebul膮 pokrojon膮 w plasterki 1 porem pokrojonym w plastry posypujemy pieprzem czarnym sn - delikatnie solimy k - skrapiamy lekko sokiem z cytryny g - posypujemy lekko tymiankiem s艂 - polewamy 3-4 艂y偶kami roztopionego mas艂a Dusimy przez ok. 1 h. w temperaturze 150, 200 st. w piekarniku. Ja na tym poprzestaj臋 Ale dalej jest tak: Wyjmujemy mi臋so, kt贸re kroimy w plastry, sos z warzywami miksujemy, podajemy po 艂y偶e sosu do plastra mi臋sa. Podajemy z ziemniakami, jarzynk膮 gotowan膮 lub duszon膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja mam pytanie
Jak upiec schab w ca艂osci,taki na kanapki -jak go przygotowac wedlug tej kuchni ?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 plosim o przepisy
gdzie autorka ???

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
JESTEM! Ino nie mia艂am czasu poprzepisywa膰 Wam przepis贸w - dost膮pi艂am dzi艣 zaszczytu szusowania na narciochach ! po dw贸ch latach absencji! Po raz pierwszy od dw贸ch lat towarzysz膮c Bli藕niakom w podr贸偶y do krainy sn贸w...............sama zasn臋艂am i to przed Nimi! nigdy wcze艣niej mi si臋 to nie przydarzy艂o. Na tera藕niejsz膮 chwil臋 wesz艂am zobaczy膰 \"co tam s艂ycha膰 na kaffe\" ale to tylko na chwilk臋, w艂a艣nie sko艅czy艂am przygotowania do jutrzejszego obiadku i deseru dla Rodzinki........i .................. spacja mi si臋 ju偶 odciska na czole:) Ale jutro - a w艂a艣ciwie ju偶 dzi艣 wrzuc臋 kolejne przepisy OBIECUJ臉! Kapu艣niaczek i schabik w pierwszej kolejno艣ci! Ponadto dalsza cz臋艣膰 ju偶 zasmakowanych potraw:) P.S. Ciesz臋 si臋, 偶e Wam smakuje:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×