Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lusia-susia

spermatogram meza i moje wyniki

Polecane posty

Gość lusia-susia

Moje wyniki: Lh: surowica 9,46 mlU/ml f.folikularna 1,1 - 11,6 srodek cyklu 17,0 - 77,0 f.lutealna 0 - 14,7 po menopauzie 0 - 8,0 Prolaktyna:surowica 23,2 ng/ml Progesteron: surowica 4,46 ng/ml f.folikularna 0 - 1,13 owulacja 0,48 - 1,72 f.lutealna 0,95 - 21,0 1 trymsetr ciazy 9,3 - 33,2 2 trymestr ciazy 29,5 - 50,0 3 trymetsr 83,1 - 160 tsh - 1,29 ulU/mL Fsh: surowica 7,14 mlU/ml f.folikularna 2,8 - 11,3 owulacja 5,8 - 21,0 f.lutealna 1,2 - 9,0 menopazua 21,7 - 153,0 Androstendion 1,91 ng/ml Moj maż zrobił sobie badanie nasienia, wedlug mnie wyniki nie sa najlepsze, w czwartek ide do lekarza z wszystkimi wynikami, ale moze wy wczesniej mi cos powiecie. Bardzo was proszę, bo się bardzo martwie. Objętość ejakulatu 4,6, konsystencja: biała, ogólna ilość plemników w 1mm - szesciennym 51,875,000, ilosc plenikow o ruchu postepowym 46% ogólnej całości, ilośc plemników słaboruchliwych 21% ogólnej całości, ilość plemników o ruchu drgającym 3% ogólnej całosci, Ilość martwych 30% ogólnej całości, Formy patologiczne to: Dotyczące główki: duże - 2%, Małe - 6%, dotyczące witki: Długie - 5%, krótkie 3%, dotyczące całości 4%. Aglutynacja (-) co o tym myśliecie?

Gość jesli chodzi
o twoje wyniki to jeszcze musisz powiedziec w ktorej fazie cyklu robilas badania... a jesli chodzi o twojego meza to rzeczywiccie ilosc plemnikow i ich zywotnosc nie jest duza ale to nie jest jeszcze zyly wynik i dopoki lekarz tego nie sprawdzi to nie warto sie na zapas martwic.

Gość lusia-susia
ja od stycznia sie meczylam bo mialam cykle bezowulacyjne, wiec moj gin stwierdzil iz skoro nie owuluje to moge zrobic badanie kiedy bede uwazal za sluszne, srobilam je w 14dc wiec. Cykle ogolnie mam 27 dniowe, w tym m-cu 1 raz od 6 m-cy nie plamilam ani w srodku cyklu ani przed okresem, co myslisz o moich wynikach?

Gość czytaj ze zrozumieniem autorko
juz jedna osoba napisala ze MUSISZ NAPISAC W KTORYM DNIU CYKLU ROBILAS BADANIE!

Jesteś już po owulacji na co wskazują normy pasujące do fazy lutealnej. Progesteron dodatkowo upewnia o przebyciu owulacji choć jest niski ale to może wynikać ze zbyt wczesnego zrobienia badania (robi się je 7 dni po owulacji a ty mogłaś zrobić 2-3 dni po).

Ogólnie wyniki masz prawidłowe. w tym cyklu była owulacja. Być może prolaktyna ciut za wysoka ale to orzeknie lekarz bo zależy jakie masz podane normy na wyniku, wyniki trzeba odczytywać ściśle wg norm danego laboratorium.wyniki nasienia męża być może nie są najlepsze ale nie są najgorsze, liczba plemników prawidłowa, w zasadzie prawdopodobnie nasienie będzie wymagało "regeneracji" w postaci odpowiedniego odżywiania i przyjmowania mikroelementów, być może lekarz leci jeszcze jakieś leki ale ja tu nie widzę tragedii w wynikach męża.

Gość lusia-susia
Dziękuje wam kochane za odpowiedz, pocieszylyscie mnie :) tym bardziej ze bardzo chcemy miec dziecko a ciagle cos nam stoi na drodze, moze jak sie podleczymy oboje to sie uda:)ja dzis powinnam dostac okres, jestem w 27dc i pierwszy raz mam dziwne plamienie zamiast okresu, ale moze sie rozkreci nie wiem, ale nie czuje sie jak na okres, a przewaznie mam bardzo bolesny, bardzo sie staralismy w dni plodne z mezem i moze przy odrobinie szczescia nam sie udalo, tam gdzies co m-c tli sie moja nadzieja, ale watpie bo jednak troche brudze:(

Gość lusia-susia
jak zaczynala leczenie mialam za niski progesteron:( biore luteine od 16dc do 25dc, normy z prolaktyny na wynikach mam do 25ng wiec moze mam troche duzo tej prolaktyny, od 17dc czulam jak mnie boli podbrzusze tak mnie kulo wiec moze owulacja byla, fajnie by bylo, ale ciesze sie ze wyniki mam lepsze:)dziekuje

Tylko pamiętaj, by przy staraniach o dziecko przed odstawieniem luteiny wykonać test ciążowy, bo w przypadku dodatniego wyniku progestagenów się nie odstawia (mogą doprowadzić do utraty ciąży). Jeśli więc lekarz Cię o tym nie poinformował (a powinien) i odstawiłaś już luteinę to wykonaj test teraz i w razie dodatniego wyniku wracaj szybko do luteiny.Zdrówka :)

Gość lusia-susia
aha dziekuje ci nie wiedzialam a odstawilam luteine w sobote, wiec kuoie dzis test i zrobie ale jak wyjdzie negatywny...a wiem ze testy roznie wychodza nawet jak jest sie w ciazy...kurcze, ale jak tylko wroce do domku zrobie test i jak co wroce do luteiny...bo brzuich mnie nie boli jak na okres cos tak sie dzieje....ale juz sama nie wiem..dziekuje ci

Testy mogą nie wyjść jak robione za wcześnie albo ze zbyt rozrzedzonego moczu (nie opijaj się i będzie ok :-) ).Progesteron z 14 dc wyraźnie wskazał na przebycie owulacji, czyli za wcześnie na test raczej nie będzie oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że hormon będzie słabo wykrywalny ale wg mnie b. duża jest szansa, że pokaże prawidłowy wynik, bo skoro od 16 dc bierzesz luteinę, przez 10 dni, to w sobotę był 26 dc a dziś jest 28 dc, owulację miałaś natomiast przed 14 dc czyli minęło minimum 14 dni od owulacji. Śmiało wykonaj test ;)

Gość lusia-susia
zrobiłam test ale wyszedl negatywny a okres jakos nie przychodzi, zawsze mam obfite, bolesne i czuje podbrzusze zawsze a teraz tylko takie delikatne plamienie, nie boli, nie mam skurczy, mam ladna cere i zero pryszczy:( nie wiem moze za wczesnie na test albo ciazy nie ma:(