Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CzarnyKonikTseTse

JAK KUPIĆ UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE???

Polecane posty

Gość CzarnyKonikTseTse

Jak mogę się ubezpieczyć zdrowotnie jako osoba bezrobotna, stanu wolnego, niezerejestrowana w urzędzie pracy?

Gość nie możesz
:P

Gość możesz kupić
ale wg przepisu musisz najpierw w ZUSie i w KRUSie UDOWODNIĆ, że nie masz obowiazku ubezpieczać się u nich z innych tytułów np. jeśli masz grunty rolne to nici z indywidualnego ubezpieczenia zanim nie zapłacisz KRUSu u nas jest przymus ubezpieczenia

Gość mnie też to interesuje
tyle, że u mnie mąż prowadzi firmę- więc chyba on mnie ubezpiecza jako osobę niby niepracującą- tak na prawdę pracuję na czarno, zarabiam nie źle, więc chciałbym się ubezpieczyć prywatnie, mogę?

Gość CzarnyKonikTseTse
Nie posiadam żadnych gruntów rolnych itp. Na czym polega takie udowadnianie? Co muszę przedstawić?

Gość po pierwsze musisz podpisac
umowe z NFZ etem maja gotowe druczki.Z tym idziesz do ZUSu .Mialam takie ubezpieczenie kilka lat,zadnych zaswiadczen ode mnie nie zadanoa ale byc moze przepisy sie zmienily.Wiem o jednej zmianie oprocz skladek comiesiecznych teraz ok 300 zl trzeba wplacic jakas kwote nazwijmy to wpisowego ale nie wiem ile ona wynosi.

Gość możesz kupić
skoro pracujesz na czarno to musisz się liczyć, że cię będą kontrolować, bo w Polsce ubezpieczenie jak wspomniałam jest obowiązkowe. Pod warunkiem, że ma się pracę lub ziemię. Bo bidakiem bez pracy i z kupką niewydajnej ziemi to nikt się nie interesuje czy ma się jak leczyć :-(

Gość ssssssssssas
ale po co ? zarejstrujcie sie jako bezrobotne i bedziecie ubezpieczone do tego i tak mozecie jakis pakiecik sobie ekstra dokupic :) pelne ubezp.bedzie drogo was kosztowac i wrazie operacji pewnie trzeba bedzie doplacic a to malo nie kosztuje tak wiec jezeli jestescie bezrobotne to do urzedu pracy :)

Gość możesz kupić
A czy na tych dokumentach musiałaś oświadczyć, że nigdzie nie pracujesz i nie posiadasz gruntu?

W umowie z nfzetetm jest tylko oswiadczenie ,ze nie podlegasz obowiazkowemu ubezpieczeniu.

Gość możesz kupić
"tylko oswiadczenie ,ze nie podlegasz obowiazkowemu ubezpieczeniu." --->>> TYLKO??? Jeśli to podpiszesz to pracując na czarno składasz poświadczenie nieprawdy. :-( A jeśli to wyjdzie na jaw to już sprawa karna :-(

Logicznie rozumujac po cholere Ci ubezpiczenie dobrowolne za 300 zl miesiecznie skoro jestes ubezpieczony gdzie indziej?

A czy ja napisalam ,ze pracowalam na czarno?Nie pracowalam,nie zarejestrowalam sie w urzedzie pracy zalezalo mi tylko na ubezpieczeniu a trwalo to tylko kilka miesiecy.

Nie podlegasz moze oznaczac ze nie pracujesz chwilowo nieprawdaz?

Gość możesz kupić
wszystko mozesz zaznaczyć licząc się z konsekwencjami :-( w prawie jest, ze musisz niezwłocznie powiadomić urząd, jeśli zaczniesz pracować, a niezwłocznie to nie jest po kilku miesiacach. :-O Ale to autorka napisała, ze pracuje NA CZARNO i chce się ubezpieczyć

No wlasnie ,ja nie pisalam nic na temat pracy na czarno przekazalam tylko jak to zalatwic.

Nie pochwalam cwaniactwa i zgadzam sie z toba ale ubezpieczenie dobrowolne mozna miec tez w innych przypadkach.Ja wykupilam je na siebie i na dzieci w momencie gdy moj maz pracowal za granica a ja chwilowo nie pracowalam.

Gość ja pracuje na czarno
przecież to nie moja wina, że pracodawca nie chce mnie zarejestrować.... nie szukam też pracy, bo na razie tak mi jest dobrze- dlatego szkoda mi czasu na rejesterację w urzędzie i zgłaszanie się tam co chwilę..... chciałbym tylko prywatne ubezpieczenie zdrowotne, da się?

Gość możesz kupić
ja tu nawet właściwie nie miałam na mysli cwaniactwa... takie realia... rozumiem, że twój mąż był za granicą ubezpieczony? czyli skoro ciebie nie mógł ubezpieczyć to ZUS nie dorósł do wyjeżdżających za granicę i z rodzinami w kraju :-O a dlaczego nie chciałaś się ubezpieczyć jako bezrobotna na ta chwilę? to tak z ciekawości ja akurat mam problem z tą ziemią co dochodu nie przynosi :-O

Gość możesz kupić
pisałam już: pracujesz (czarnio czy biało) wg przepisów masz obowiązek byc ubezpieczona - PODLEGASZ OBOWIĄZKOWEMU UBEZPIECZENIU jeśli nie jesteś zgłoszona - łamiesz prawo po społu ze swoim pracodawcą ja nie oceniam - piszę tylko jaki jest przepis prawa

ZUS nie dorosl do wielu rzeczy.Nie ubezpieczalam sie przez urzad ze zwyklego wygodnictwa.Moje ubezpieczenie trwalo zaledwie 3 miesiace ,gdy podjelam prace problem przestal istniec.

Gość ja pracuje na czarno
no dobra, ale co ja niby miałabym zrobić? jak sama bym zaczeła opłacać składki, np. zarejestrowałabym firmę, to przestałoby mi się opłacać pracować.... jasne, że wolałabym być zarejestrowana, ale mnie na to nie stać, ani mojego pracodawcy- a tak ja sobie trochę dorobię- dodatkowo moge to godzić z innymi moimi obowiązkami- co pewnie nie możliwe byłoby na etacie.... ... mogę się ubezpieczyć prywatnie? widziałam takie oferty 90 zł za podstawową opiekę- to znacznie korzystniejsze niż 300 państwowo!

Gość możesz kupić
I jeszcze pytanie co będzie z naszymi emeryturami za 20, 30 lat???? Może juz zacząć zbierać kartonowe pudełka, aby w nich zamieszkać na starość :-O I co z zapisem w naszej konstytucji, że każdy obywatel ma prawo do opieki zdrowotnej?? :-O

Gość możesz kupić
klimat się ociepla to może przetrwamy w tych kartonach :-O

A zeby bylo jeszcze ciekawiej dodam ze moj maz mimo iz pracuje legalnie z pelnym ubezpieczenie zagranica ale nie w kraju unii korzysta z mojego ubezpieczenia zdrowotnego.Przepisy niestety nie nadazaja za zmianami na rynku pracy.

Gość możesz kupić
paranoja :-O

Gość CzarnyKonikTseTse
Jakich porządnych providerów ubezpieczenia zdrowotnego możelie polecić?

Gość gość
Jesli chcesz trafić na naprawde dobrą oferte to spokojnie moim zdaniem powinnas sprawdzić dokładnie tutaj http://www.konsulting4u.pl/ Moim zdaniem nie ma nic lepszego jesli chodzi o wybór własnie własciwego ubezpieczenia.