Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca pierworódka

Glukoza- pytanie

Polecane posty

Czy trzeba siedziec godzinę i czekac na kolejne badanie? To jest konieczne?

Gość kkkoooch
o ile ja pamietam mozna gdzies sie przejsc i wrocic na badanie

Nie mozna wrócic za godzinę i iśc choćby na zakupy? Przecież malo kto siedzi godzinę po posilku jakim kolwiek w miejscu? Wynik napewno nie jest miarodajny jesli się siedzi...

Czyli raz tak raz tak... no cóż... Myslalam że może jest jakas regula... zobaczę sama jutro... ale dzięki...

Możesz iść normalnie się przejść, chodzi o to, żeby nie biegać po, nie forsować się, nie łazić po schodach, nie dźwigać . Przyznam, że nawet trudno mi to sobie wyobrazić, bo po tej glukozie to czułam się jakby ktoś mnie walnął obuchem w łeb i nie bardzo mialam siłę się ruszać...

Gość ja kupilam w aptece
glukoze rozpusciłam wypiłam w domu godz przed wizyta

Gość Nie można
bo glukoza się szybko spala!!!

Mi kazali siedzieć, i to 2 godziny, bo lekarz zalecił od razu 75g. I dobrze, bo po tej glukozie mi się strasznie słabo robiło, nie wiem czemu, ale podobno to się zdarza. Babka z punktu pobrań cały czas miała mnie na oku :)

Ja po 75 też siedziałam, ale to nie chodzi o to czy to 50 czy 75. Siedzi się po to żeby sprawdzić cukier, każde ruszanie się powoduje przyśpieszone spalanie cukru, co przekłamuje wynik. Zaniża go.

z tego co pamietam to pobieraja krew takze przed wypiciem?? czy nie? czeka mnie to badanie jeszcze w czerwcu, poprzednia ciaza byla 2 lata temu wiec juz nie pamietam dokladnie jak to bylo...wiem jednak na pewno ze trzeba bylo na miejscu wypic, potem godzine siedzialam w korytarzu i czytalam ksiazke (czulam sie normalnie):)

Gość tttttttttttt
oczywiście że można:) tak jak koleżanka napisała , tylko lenie po obiadku siedzą.....normalnie tak nie jest. Sranie w banie----------można spacerować!!!

a jednak nie można... :( Wlasnie wrócilam z badania, calą godzine musialam siedzieć ladnie na laweczce w laboratorium, ani nic zjesc ani się napić nie pozwolila...

Gość ttttttttttt
no to widocznie w każdym laboratorium jest inaczej, jak ja robiłam to żadna kobieta nie siedziała godz, i potem jeszcze godz:( każda gdzieś sobie polazła....to że nie wolno jesc to tak, pić troszeczkę, za granicą jest wogule innnaczej , gdzies dziewczyny pisały....że to jest soczek o jakims smaku...piją , potem jedzą ciastko....potem zachowuja się jak w normalnym dniu ...ha ha:) i potem pobiera się glukoze...a tu w Polsce to tylko potrafią szukać dziury w całym....kiedyś nie bylo tych badań, kobiety tyly po 30 kg i żyja, maja zdrowe dzieci:)

To widać niewielkie pojęcie masz na temat cukrzycy ciążowej skoro kojarzy ci się ona z przytyciem 30 kg. Gdyby to było prawdą to bardzo dużo kobiet cierpiało by na tą chorobę, a tak nie jest. Kociety tyły 30 kg i rodziły zdrowe dzieci. No nie do końca, o cukrzycy dowiadywały się najczęsciej przed porodem albo wcale, a potem uszkodzenia organów, wady wrodzone. Ehhhh. idzcie po tym badaniu najlepiej pobiegać. Daffodile jak będziesz miała 75 to sprawdzą ci poziom na czczo, a potem po godzinie i po dwóch. Ale jeśli tylko 50 to sprawdzą ci po godzinie od wypicia.

Gość biedna
w ciazy ile tego daja do wypicia?jaki ma to smak?

mi zabronili się ruszać i nawet wody nie pozwolili się napić, bo może przekłamać wynik. A czułam się OKROPNIE po tej glukozie, bleee

Gość gabbbbkoooo
Po wypiciu glukozy trzeba siedziec, ja mialam cukier lekko ponad norme, sadze ze gdybym po wypiciu glukozy poszla na spacer to wynik mialabym w normie, czyli przeklamany. Fakt ze zwykle po obiedzie sie nie lezy, ale picie glukozy to nie obiadek tylko powazne badanie.

Gość kwietniowka2009
Witam!!!ja wypicie glukozy wspominam nie za dobrze.Najgorsze że to było pierwsze podejście i na dodatek odrazu 75mg.Niewiem czemu taka dawka ,ale mam nadzieje że już nie bedę musiała tego pić.Po każdym łyku myślałam że zwymiotuje.Nie dosyc że słodkie jak niewiem to jeszcze zalane ciepłą wodą!No ale jakoś to wypiłam,a pózniej musiałam 2 h siedziec w przychodni i czekać.Słyszałam że najlepiej wcisnąc sobie do glukozy trochę cytrynki i odrazu lepiej ale ja niestety zapomniałam zabrać :)Oczywiście po tym badaniu mówiłam męzowi że przez miesiąc nie zjem nic słodkiego,no ale wystarczyło poczekac do wieczora i juz sie zajadałam batonikiem,hehe .Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim przyszłym i obecnym mamusiom .