Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

jako przyszla mama mam pytanie do mam

Polecane posty

jestem w 1 miesiacu, moze w 1,5 miesiacu ciazy. odmowilam sobie kawy,coca-coli, mocnej herbaty, alkoholu,papierosow,serow plesniowych ..... czy Wy rowniez nawet w pierwszych miesiacach nie spozywalyscie wyzen wymienionych produktow? Jak sobie radzicie bez tabletek przeciwbolowych jak np boli Was glowa?

interesuje mnie jeszcze czy -uprawialyscie sport? -kiedy zaczelyscie miec mdloscie ? ja jeszcze nie wymiotuje i nie mdleje .i przez ile mialyscie te objawy? -od jakiego miesiace byl widoczny brzuszek?

- colę i kawę piłam całą ciążę, z tym że nigdy więcej niż 1 filiżankę kawy z mlekiem na dzień lub 1 szklankę coli (po kawie lepiej się czułam, bo miałam niskie ciśnienie) - sery pleśniowe jadłam - robione z mleka pasteryzowanego są w 100 % bezpieczne - nigdy nie paliłam, więc nie musiałam rzucać :) mocnej herbaty też nie piję, bo nie lubię - alkoholu nie piłam w ciąży, nawet symbolicznych ilości - tabletek przeciwbólowych też nie brałam, głowa przez te 9 miesięcy bolała mnie może 3-4 razy, ale wystarczy, że się prześpię to ból głowy mi mija :) - sportu nie uprawiałałam :( pierwszą ciążę straciłam i lekarz kazał mi się przez pierwszy trymestr na wszelki wypadek oszczędzać, a potem już mi się nie chciało ćwiczyć, leniuch ze mnie :o - a brzuch był widoczny już w połowie czwartego miesiąca

- mdłości miałam od 6-7 tc aż do 13-14 tc, nie były specjalnie uciążliwe, mi pomagał banan :) i słaba gorzka herbata. Nie wymiotowałam, jedynie byłam strasznie senna i zmęczona, codziennie po pracy spałam przez 2 godziny. I czasem miałam zawroty głowy oraz bóle brzucha takie jak przy miesiączce

dziekuje bardzo za wypowiedz! jestem kompletnie zielona jesli chodzi o ciaze.nigdy tym sie nie interesowalam. a o tej wiadomosci ze bede mama wiem od paru dni. Slyszalam,ze mozna pic wino,ale tez w nieduzych ilosciach (nie wiem dokladnie ile) czesto spotykam sie z nazwa TRYMESTR chodzi o 3 pierwsze miesiace ciazy, tak ? zrobilam sobie test ciazowy ,na podstawie pobranej krwii. wyszlo mi ze jestem 4-7 tyg, im pozniej tym wynik bedzie dokladniejszy kiedy powinnam zrobic kolejne badania?

Gość mama smoka
coca coli, kawy, herbaty, alkoholu nie piłam, papierosów tez nie paliłam. Sery plesniowe jadłam. W 3 miesiacy mialam grype i nie obeszlo ise bez antybiotyku. Z tego co wiem na bóle najbezpieczniejszy jest Paracetamol. Sportu nie uprawiałam bo mi sie nie chciało:) Mdłosci miałam od ok. 8 tygodnia do 12 tygodnia. Brzuszek delikatnie było widac tak w połowie 3 miesiaca. Pozdrawiam.

Trymestr o 3 miesiace, zgadza sie :) Nie trzeba sie az tak ograniczac,ciaza to nie choroba. Oczywiscie, jesli lekarz stwierdzi, ze sie rozwija prawidlowo. Ja pije czesto jedna filizanke kawy dziennie, rzadziej cole ale tez sie zdarza. Sery plesniowe z pasteryzowanego mleka tez jem. Papierosy rzucilam i nie bylo ciezko, praktycznie samo mnie odrzucilo. Alkohol odradzam w ogole!!!! Nawet najmniejsze ilosci moga zaszkodzic dziecku a objawy dopiero w wieku szkolnym widoczne moga byc... Przeciwbolowo mozna paracetamol-do 3 tabletek dziennie. Sport uprawiam codziennie, zeby nie wyjsc z formy.Lekarz nawet mi zalecil. Oczywiscie jak jest zagrozona to co innego. Poza tym trzeba sie cieszyc, nie stresowac i zyc normalnie. Wymiotowac w ogole nie wymiotowalam ani tym bardziej nie mdlalam. teraz 29 tydzien i nadal czuje sie swietnie.

W pierwszej ciazy kawy nie pilam,cole litrami serow plesniowch nie jadlam,nie mialam mdlosci. W drugiej ciazy kawe pilam,ale z mlekiem rozpuszczalna,sery plesnioe jadlam (mieszkam w efranji),ale sie ograniczalam.Mdlosci mialam od poczatku i wylioty do szostego miesiaca :( Brzuszek mialam bardzo sybko widoczny od trzeciego miesiaca :(

a czy mialyscie wzdecia? ja mam wypukly brzuch i czuje sie jak balon (identycznie jak przy wzdeciach) mam jeszcze takie jedno pytanie ....przy wzdeciach brzuch jest wydety ale mozna go wciagnac? a jak jest przy ciazy? nie mam na mysli 9 miesiace ale jak juz brzuszek jest delikatnie wypukly to mozna go wciagnac? tak zeby byl plaski?

Gość a po cholere wciagac brzuch
chyba ze lala chcesz jakos ciaze ukryc:D

nie chce ukrywac brzuszka,tylko chce wiedziec czy ten moj wystajacy brzuszek to juz objaw ciazy czy narazie wzdecia? slyszalam ze kobiety w ciazy maja wzdecia ! przeprasza za moje pytania ale interesuje mnie doslownie wszystko!

Gość agula007
alkoholu nie wolno pić nawet w najmniejszych ilościach i nie wierz w to, że można choć kropelkę wina, bo to nieprawda od kawy mnie odrzuciło i nie piję do dziś (35 tydz.) ;) coca-coli nie piłam przed ciążą to i teraz nie piję, nie paliłam to i nie palę;) sery pleśniowe uwielbiam, ale przestałam jeść na okres ciąży choć rzeczywiście te z mleka pasteryzowanego są bezpieczne mdłości możesz mieć choć wcale nie musisz - ja miałam mdłości jednak ani razu nie wymiotowałam:) na ból głowy możesz wziąć paracetamol oczywiście uprzednio skonsultuj się ze swoim lekarzem, bo żadnych leków w ciąży nie wolno brać na własną rękę - ja niczego nie brałam choć nie raz łeb mi pękał z bólu - po prostu paracetamol na mnie nie działa więc wiedziałam, że i tak nie ma sensu brać skoro nie pomoże, a leków z ibuprofenem nie wolno stosować w ciąży :)

Gość mama smoka
dziecka raczej w brzuszku nie wciągniesz :)

Gość agula007
jeśli chodzi o brzuch na początku ciąży to miałam przeokropne wzdęcia i niestety przez to bardzo szybko było widać po mnie:O ale ja byłam bardzo szczupła w pasie przed ciążą (60cm) więc też pewnie dlatego;)

mamuski jestescie kochane nawet nie macie pojecia jak piszac mi pomagacie! piszcie dalej :)

Gość mama smoka
ja niczym nie smarowałam i roztępów nie mam. Kolezanka smarowała i rozstępy ma. Także reguły nie ma, jak mają się zrobić to i tak się zrobią. Zależy kto jaką ma skórę.

Gość agula007
cały czas używam oliwki do ciała HIPP po kąpieli, a myję się olejkiem z Rossmana, bo najważniejsze jest by natłuścić ciało:) a poza tym smaruję brzuch i pupę kremem przeciw rozstępom dla kobiet w ciąży DAX Perfecta Mama i biust kremem z tej samej serii nie mam ani jednego rozstępu jednak jestem zdania, że i tak wszystko zależy od elastyczności skóry, a ja najprawdopodobniej mam dosyć elastyczną skórę po mojej mamie, która też po dwóch ciążach nie ma ani jednego rozstępu, a jak wiadomo 30 lat temu, to o takich "cudownych" kremach na rozstępy nikomu nawet się nie śniło:D mimo wszystko lepiej zapobiegać niż leczyć i profilaktycznie można coś stosować chociażby dla własnego dobrego samopoczucia;)

ja odkad sie dowiedzialam,ze jestem w ciazy to mam zdecia ale jak wciagne brzuch to jest plaski.wiec jeszcze nie mam tego slodkiego ciazowego brzuszka. czy znacie jakies sposoby aby pozniej szybko zrzucic wage? i nie miec roztepow ? Czy to cos pomoze jak zaczne systematycznie cwiczyc ? od kiedy zaczac? slyszalam ze brzuch trzeba natluszcac zeby nie miec rozstepow.ale czym ? oliwka czy moze lepiej jakims sprawdzonym kremem ? i od kiedy ? juz od poczatku?

Gość agula007
co bardzo ważne! NIE WOLNO WCIĄGAĆ BRZUCHA W CIĄŻY!

o jejku za ta osotania rade bardzo dziekuje ! nie wiedzialam.a mam straszny nawyk napinania i wciagania brzucha!

Gość agula007
niestety i ja go mam od zawsze, a trzeba było się odzwyczaić;)

jeszcze interesuja mnie takie powiastki na temat plci ... -podono jesli kobieta przed zaplodnieniem je duzo slodyczy to jak zajdzie w ciaze to urodzi syna -podobno jak przyszla mama w czasie ciazy ma apetyt na ogorki kiszone to tez oznacza ze urodzi chlopca -jesli w ciazy zbrzydnie urodzi dziewczynke -jesli w ciazy buzia nadal wyglada ladnie to urodzi chlopca czy znacie wiecej takich powiastek? sprawdzily Wam sie?

mi się sprawdziło bo w ciaży "promieniałam" i urodził sie chłopak, a co do leków przeciwbólowych to bez obaw mozesz brac paracetamol :)

Gość agula007
a ja przeciwnie - zbrzydłam i to bardzo, a będzie synek:) nie wierz w te wszystkie głupoty, bo to zwyczajne zabobony

bardzo mi pomagacie :) juz wiem ze paracetamol jest bezpieczny,oczywiscie dla bespieczenstwa skonsultuje z lekarzem :) nie na pije sie alkoholu.boje sie!

Gość mama smoka
dla mnie to są zabobony, ja w to nie wierze, szczerze to mi się chce z nich śmiać. Moja córka ma małą myszkę na rączce i kiedyś nawet jedna Pani powiedziała mi, że na pewno musiałam się w ciąży przestraszyć myszy. No szczyt głupoty :)