Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfgdgdg

czy czeski na serio tak wygląda_____________________

Polecane posty

Gość dfgdgdg

ogórek konserwowy - styrylizowany uhorek W Czechach na przystankach stoi jak byk -Odchody autobusów mam pomysł - mam napad miejsce stałego zamieszkania - trvale bydlisko stonka ziemniaczana - mandolinka bramborova plaster na odciski - naplast na kure oko wiewiórka - drevni kocur chwilowo nieobecny - momentalnie ne przitomni Hot dog - parek v rohliku płyta CD - cedeczko zepsuty - poruhany koparka - ripadlo "Zaczarowany Flet" - "Zahlastana fifulka" "Być albo nie być oto jest pytanie" - "Bytka abo ne bytka to je zapytka" Komentarz meczu hokeja:"... z levicku na pravicku, pristavka i ... sito!!!" W liście do Koryntian - Hymn o miłości: - "miłość się nie obraża i gniewem nie unosi" - "laska se ne wypina i ne wydyma sa" . gwiazdozbiór - hvezdokupa łóżko - czteronohe jibadlo gołąb - dachowy obesranec parasol - szmaticzka na paticzku guma do żucia - żuwajka lody - zmarzlina zakonnica - jebiczka tma jako v prdeli - ciemno jak w dupie u murzyna ja na to seru - ja pierdole to hamulce - brzdy no i zdaniem Miodka czeski jest bardziej rozwinięty niz polski O_o' nie no chyba sie zaczne uczyc czeskiego :D:D

Gość hgjtgyj
ja najbardziej lubie drevni kocur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość fajoskoooo
jakoś tak tydzień temu mój syn 17-latek był z klasą w Pradze radochą dla tych cudaków było czegoś "szukać" - w autobusie pełnym ludzi na przykład :D bo po czesku to znaczy ... e... seks uprawiać, tylko chyba nieco bardziej potocznie :D

Odświeżę trochę wątek ;) Połowa wyrazów jest zmyślona ;) łóżko - postel wiewiórka - veverka gołąb - holub parasol - deštník albo: slunečník - zależy czy od deszczu czy od słońca guma do życia - žvýkačka zakonnica - jeptiška tma jako v prdeli - ciemno jak w d... seru na to - mam to gdzieś šukat - jeb...ać, piep... Inne ciekawe to np.: houpačka - huśtawka porucha - awaria pošel (na logikę nasze "poszedł") - zdechł jít do XYZ - (na logikę "iść do osoby XYZ", np. w odwiedziny) - iść do kogoś na seks; "do" odnosi się tylko do budynków, nigdy do osób Czeski jest bardziej rozwinięty niż polski np. w kwestii żeńskich odpowiedników zawodów. Po polsku nie wszystkie zawody mają swoje żeńskie odpowiedniki o tym samym rdzeniu (na zasadzie: policjant-policjantka). W języku czeskim jest odwrotnie, jest "ministerka", "dyrektorka", itp.