Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka 18

Ile dać córce na 18 urodziny?

Polecane posty

ja niestety na taki prezent nie moglam liczyc ... ehh ;) rodzice zorganizowali mi impreze dla znajomych .. w domu, nie w zadnym klubie .... od chrzestnego dostalam srebrny zegarek a od chrzestnej 250 zl. w sumie od reszty rodziny (babci, cioci) wyszlo ok 300zł.. to cale moje prezenty ;) jesli marzy o laptopie a nie jest on jej potrzebny to nie kupuj .. bo jak ktos napisal .. szybko wchodzą nowości i kiedy juz bedzie jej potrzebny wtedy bedzie przestarzaly ;-) wg mnie najlepiej dac pieniadze, wplacic na konto i niech ona zrobi co chce .. moze zorganizuje sama tą impreze dla znajomych ...

ja dostałam od mamy 300 zł z czego za 100 zaprosiłam ją do restauracji na fajny uroczysty obiadek. uważam ze 2 tys to za dużo, ale jeśli chcecie tyle dać to nie rozumiem tytułu tematu. w tytule pytasz ile dać a w poście czy kasę czy laptopa...

jak ja obchodziłam swoja 18 ehhh kiedy to było ;P to rodzice zasponsorowali mi impreze w knajpie(dodam ze robiłam z dwoma moimi kumplami z klasy i na osobe wyszlo ok200-250 zł nie pamiętam juz ile) i oprócz tego nic nie dostałam...no moze to ze pare miesiecy póżnej zasponsorowali mi prawo jazdy(tylko wtedy jeszcze nie kosztowało tyle ile teraz). i to tyle :) i nie potrzebowałam zadnych prezentów czy innych szmerów bajerów bo nie prezenty są tu najwazniejsze...

Gość matka 18
Nie no te 2 tys to tylko taka propozycja. ja nie wiem ile się daje, dlatego pytam. koleżanka z pracy wykupiła córce obóz językowy do francji na 18stkę, druga kupiła swojej profesjonalny zestaw do malowania obrazów (sztalugi, farby olejne itp), trzecia kiedyś tam monitor płaski.... inna dała 200zł. także rozbierzności sąogromne.

Gość matka 18
Co do imprezy: w domu nie ma warunków, bo mamy jeszcze 8letniego synka, więc sami wiecie jak to jest. Dla rodziny robimy grilla, natomiast co do imprezy dla znajomych: wiem, że jeśli córka urządzała by ją za własne pieniądze, to w ogóle by sobie odpuściła. Myslę, że gdybysmy założyli jej lokatę to byłby to najlepszy pomysł. a tak do ręki dać 500zł, no bo pewnie chciała by mieć jakąś pamiątkę. Ja wiem, że 2tysiące zł to bardzo dużo pieniędzy, ale ostatecznie za rok pójdzie na studia i będzie miała trochę swoich pieniędzy odłozonych. Zawsze się przydadzą.

Gość Lukazie
Witam! Ja proponuję na 18-urodziny (Jesli posiada juz prawo jazdy) kupic jakis miejski samochodzik , super sprawa , na pewno będzie to pamiętał/a , jest to z 1 strony ułatwienie , dojazd do szkoły , zawsze może przewieść rodziców (np. na Imprezie jak wypiją :) ) Uważam , że jest to super prezent , nie jakiś za 10.000zł , ale ) za 5.000zl bedzie Ok , 100% satysfakcji i zadowolenia . Pozdrawiam

Gość sebuskcm
Mi rodzice zorganizowali przyjęcie dal rodziny i dla znajomych, dali kase na prawko ( 1200zl ) no i od rodziny łącznie dostałem jakies 3tyś. I to wszystko i mi tyle wystarczy ;p

Gość sebuskcm
A no i jeszcze mi autko kupili Golfa III (cos kolo 5tys)

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyhyyyyyym
Ja miałam impreze w domu zorganizowana przez rodzicow dla znajomych- osobno dla rodziny, do szkoly wzielam torta- tyle. Cieszylam sie z malych prezentow- bo wiele nie mialam- uwazam ze dzieci w tych czasahc sa zbyt rozpieszczane i nie potrafia docenic tego co maja. Ale Twoja wola sama zrobiz jak zechcesz :)

Gość kachakrakow31
ja dostalam od taty piekny gruby lancuszek zloty z zawieszką sercem otwieranym np miejscem na malutkie zdjęcie z wygrawerowanym napisem.koszt tego byl 1000zł .to bylo 10 lat temu , od babc ciotek itp... jakies tam sumy po ktorych nic nie zostalo . takze moze cos wlasnie kup ze zlota z jakims orginalnym grawerem???

Gość no niezleeeeeeeeeeeeeee
czy 18tka wg WAs to jakies swieto na ktore trzeba sie tak wytracac!?? bez przesady- zrob impreze, daj cos co po tobie jej zostanie kiedys- co bedzie jej o Tobie przypominalo, a nie lokate czy pieniadze...... nie wiem moze jako dodatkowy prezent ta lokata ale nie jako glowny prezencik. Ja uwazam ze nie ma co przezywac- niech na slub dostanie kiedys cos wspanialego, 18tka to nic takiego- kolejne urodzinki.......

Gość na 18-tkę to najlepiej
dać wpierdol na gołą dupę - 18 razy!!!!

Gość zgzzgzgz
Ja dostalam 500 zl

Ja na 18 dostałam od mamy skromny ale śliczny złoty pierścionek, mam obecnie 23 lata i nadal go noszę jest to dla mnie pamiątka, oprócz tego wyprawiła mi urodziny dla rodziny i dała pieniądze na imprezę dla znajomych, do tego dorzuciła kilka fajnych ciuszków. Od rodziny dostałam łącznie ok.400zł. Byłam zadowolona i nie spodziewałam się tego,bo mama sama mnie wychowywała i bardzo często brakowało w domu pieniędzy na normalne życie. Ale to wszystko zależy od tego na jakim poziomie się żyje, i jakimi pieniędzmi dysponują rodzice. Jeśli dziecko zamożnych rodziców,które zawsze ma wszystko co potrzeba, dostaje duże prezenty, to prezent np. taki jak ja dostałam może być dla niego rozczarowaniem, bo wie że rodziców stać na więcej i zrobi mu się napewno przykro. Myślę że to świetny pomysł skoro dysponujesz taką sumą, wpłacić na konto, zawsze dziewczyna będzie miała chociaż coś na start.

A co do kosztu imprezy dla znajomych to jest naprawdę duży, są kluby gdzie spokojnie zmieścisz się w 1000 za całość. Ktoś napisał czy nie pomyliłaś zer, chodziło o to że jest ich za dużo.

Gość anafalbeta
No to nieźle dzieci są rozpiesczane. Im bardziej bogatsza rodzina tym bardiej efektywniejsze prezenty. Ale to nie jest najwazniejsze co sie da..Wazne są intencje. Najwazniejsze są zyczenia

Gość a masz co do mnie?
Moim zdaniem najlepiej dać córce coś takiego co by zapamiętała. Podobnie jak faceci mają sygnety to córce mogłabyś dać pierścionek lub coś innego z biżuterii. Może jeszcze do 500 zł. Mi by to wystarczało.

a ja nic nie dostalam, poza jakas drobnostka. Zyje, mam sie dobrze, pamietam o rodzicach i ich dobrym sercu. Jak moge tak pomagam.... a mam kolezanke co na roczek swojej corce kupila 32 calowy telewizor a od chrzestnych zazyczyla sobie kino domowe.... Ciekawe o dostanie na 18??? Helikopter??

Gość kakkkak
tyle kasy? moim zdaniem to jest bez sensu ja dostanę od mamy coś z biżuteri tak żebym miała jakąś pamiątkę na zawsze z nią związana. nie dostane żadnych pieniędzy. Jedyne co to jakieś 200 zł na żebym mogła zaprosić znajomych na jakąś wódkę bo mamy nie stać poprostu

Gość a ja od babci
dostalam zloty pierscionek, ktory byl przerobiony z obraczki slubnej jej ojca czyli mojego pradziadka i moich kolczykow komunijnych (dalam je do przetopienia bo i tak juz bym ich nie nosila), pierscionek sama wybralam u jubilera i taki mi zrobili, mam go zawsze na palcu i jestem zadowolona :)

Gość hfghfgh
Ja dostałam gitarę, yorka, biżuterię, zegarek, torebkę, aparat, 300zł, wyprawili mi rodzice 18stkę dla 40 osób i było super. :D

Gość kałdor
Ale Wam żal dupę ściska, że dziewczyna tyle dostanie :D

Ja bym proponowała opłacić jej prawo jazdy, ja dostałam właśnie ok 2 tysięcy od rodziców, miało byc na prawko, a poszlo chooy wie gdzie. :P Co do imprezy dla znajomych, to moi znajomi sami przygotowali mi takową. :)

Gość jakubierac
Do autorki - 2 tys to wydaje mi się dość dużo (biorąc pod uwagę, że większość społeczeństwa zarabia ok 1500zł brutto). A komputer z 5 tys to jakieś cudo chyba - ja pracuję na laptopie (robię grafikę) i muszę mieć dobry sprzęt, a jednak potrafiłam znaleźć komputer w cenie do 2,5 tys zł. Teraz moja siostra ma ślub, więc zarówno ja jak i inne osoby w rodzinie dajemy po 1 tys zł, a jakby nie patrzeć, prezent ślubny to chyba coś więcej niż urodzinowy (w końcu 18-stka to urodziny). Tak czy siak skoro was stać i jesteście zdecydowani to przecież możecie dać dziecku 2 tys, ale pamiętaj, że 18-stka to jeszcze dziecko i jak będzie mieć za łatwy dostęp do gotówki to może sodówa uderzyć do głowy. Lepiej pomóc jej zainwestować te pieniądze albo od razu wydać gotówkę na coś konkretnego (kurcze ten komputer to naprawdę drogi, mogłaby sobie wybrać nieco tańszy i do tego coś jeszcze - lustrzankę, konsolę do gry albo coś tam innego). Z drugiej strony są jeszcze jej równieśnicy, którzy na pewno nie dostaną takiego prezentu i ja jako matka obawiałabym się przykrości które mogą wyniknąć z zazdrości równieśników - kilka dni temu w wiadomościach była historia dziewczyny, którą koledzy chcieli zabić za tel komórkowy i parę drobnych, a co dopiero za kilka tys zł...

Gość wszyscy sa szczesliwi
stary temat nie dawajcie na konto w ofe bo straci ja straciłem w ikei 500 zł a sąsiadka to straciła z 2500 tys

Gość Losbidulos
Jak ja bym tą osiemnastke spędziła z rodzina i znajomymi a jeszcze jak bym miała ją gdzie zrobić to bym była najszczęśliwsza a dla mnie to jak że dostałam telewizor samochód itp to po prostu wywyszanie się wśród innych ...

nie przesadzajcie ze ją tak rozpieszczają fajnie ze chcesz jej zrobic taki prezent i nie czytaj tego ze ktos pisze nie dawajcie jej tyle ( mi rodzice dali na prawko z poprawkami to pewnie wyszlo gdzies kolo2000 zł i mama kupila mi bransoletke za 400 zł) nienawidze gadek typu ja jak mialem 18 lat to nic nie dostalem , teraz są inne czasy i jak rodziców stac to niech zrobią przyjemnośc swojemu dziecku mój ojciec tez wileu rzeczy nie mial musial od najmlodszych lat swoje mlodsze rodzenstwo utrzymywac i co z tego to mi tez mial taki los zgotowac