Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmooppuuulll

urusł mi jakiś gruczoł w pochwie 8 miesiąc ciąży

Polecane posty

Gość mmooppuuulll

Jestem w 32 tyg ciąży i dowiedziałam się we wtorek na wizycie przy badaniu ginekologicznym ze urusł mi tam jakiś gruczoł, lekarka mówiła nazwe ale zapomniałam. Ja tego nie wyczuwam ani nie widze, ona twierdzi ze jest malutki i że może jescze sam zniknąć, a jeśli nie zniknie to trzeba po porodzie wyciąć - rany jak ja się boje. Ktoś się z takim czymś spotkał ???

Gość pociagowa mama
Gruczoł Bartholina znajduje się w dolnej 1/3 warg sromowych a jego ujście wychodzi w okolicy przedsionka pochwy. Pełni on istotną rolę w pożyciu seksualnym wydzielając śluz zwilżający wejście do pochwy. Częstym schorzeniem tego gruczołu jest torbiel retencyjna powstająca na skutek zatkania się otworu kanalika wyprowadzającego tego gruczołu. Powikłaniem tego stanu jest ropień objawiający się żywą bolesnością na skutek której kobieta jest zmuszona do natychmiastowego szukania pomocy lekarskiej. Leczenie polega na nacięciu ropnia i założeniu sączka. W przypadku torbieli w naszej Klinice stosujemy metodę polegająca na nacięciu ściany torbieli i następnie odtworzeniu ujścia co pozwala na swobodny odpływ wydzieliny gruczołu i gwarantuje zachowanie jego funkcji Efekt jest trwały i nie wymaga usuwania gruczołu.