Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sultanka

jak mówicie do swojego dziecka

Polecane posty

Gość sultanka

denerwuje mnie kiedy wszystkie babcie i ciocie seplenia do mojego dzidziusia.jak dziecko moze sie normalnie nauczyc mowic?

Gość bllllllle
To prawda. Ale niektórzy przeginają w drugą stronę, mówiąc do dziecka zupełnie jak do dorosłego. A przecież do malucha trzeba używać zdrobnień, np. piesek, kotek, ale nie piesiek

racja...ja staram sie mowic normalnie, nie seplenie i raczej nikt w otoczeniu tez nie...zdrobnienia owszem:piesek zamast pies...kotek zamiast kot, ale nie bardziej:koteczek, kociaczek...no i nie jak wyzej:piesieczek...albo:dlciego dzidzia nie chcie papusiac?:/

Gość ttttttttttt
o qrwa! już nie przesadzaj kobieto:P

Gość moj dziadek
Nawet jak miałam już 13 lat, to mówił: "Idziesz do domciu?" Przy moich koleżankach :O Kochany był, ale..... :O

Gość ttttttttttt
no qrwa co to wojsko??????nie który mamy maja synów w wieku 21 lat i mówią, syneczku, koteczku.

Ja mówię normalnie, tylko wolniej nieco. Jedyne odstępstwo to "am am" - na jedzenie :P Jakoś tak to w praniu wyszło :)

zgadzam sie!!! do mmojego dziecka nie bede mowic po dzieciecemu, to hamuje rozwoj inteligencji u dziecka. a poza tym, ja bede do mojego dziecka mowic po francusku ;)

Zdrabnianie jest specyficzne dla j. polskeigo. Nie wiem czy w jakimkolwiek innym jezyku sa kotki z pieskami w ogrodeczku, kanapeczki z chlebusia , sukieneczki i bluzeczki na poleczkach, rowerki na spacerku, a we wloskach kokardeczki....:-) Nigdy wczesniej sobie z tego nie zdawalam sprawy, ale teraz jak juz prawie 20 lat posluguje sie na codzien j.niemieckim rzuca mi sie do ogromnie w oczy. Smiac mi sie chce jak czytam tekst doroslej kobiety, ktora wlasnie zjadla obiadek z zupki i ziemniaczkow z ogoreczkiem i mieskiem.....:-). Czasami cale wersety sa utrzymane w tym wlasnie stylu i nikt na to nie zwaraca uwagi. Do wlasnych dzieci mowimy w domu po polsku, ale na obiad mamy zupe i ziemniaki z ogorkeim i miesem. A jak rodzina bedzie do dziecka seplennic, to logopedzi beda sie cieszyc, bo to dlugie miesiace pracy dla nich.....

Gość zdrobnienia są też w angielski

w kazdym jezyku sa zdrobnienia, ale w polskim jest ich wybitnie duzo,

Zwyczajnie, tylko prościej ;) Nie mówię do małej, że to, co zrobiła, wyzwala we mnie np. ambiwalentne uczucia ;) Babcia, dziadek i cała rodzina też raczej nie zdrabnia przesadnie, teksty w rodzaju \'Babunia tu zrobi kanapeczkę mojej maluniej księżniczce atiutiu\' też praktycznie się nie pojawiają. Tak jak mówiła cukierkowa, zdrobnienia w stylu \'piesek, kotek\' są, ale bez przesady.

Lekarze nawet przestrzegaja przed \"pieszczeniem\" sie do dzieci, bo dzieci szybko łapią słowa i po co uczyć je mówienia \"piesiek\" jak mozna nauczyć go prawidłowo mówić \"pies\".To jest zniekształcanie słów i lepiej by dziecko słyszało słowa wypowiadane normalnie