Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie jestem sędzią

jazda po pijaku i śmierć

Polecane posty

Nie sądzę ,żeby za młodzi. Znam wielu 40-50 latków ,którzy jedzą po pijaku jak wariaci i o zgrozo ! Nie widzą w tym nic złego.

Gość paralityk
a może należy sobie zadać inne pytanie : dlaczego polscy kierowcy inaczej jeżdżą po drogach niemieckich i przestrzegają niemieckich przepisów drogowych a inaczej jeżdżą po polskich drogach ?

Gość nie jestem sędzią
Tu bym polemizowała.Myślę, że wiek 21 lat jest tym odpowiednim, może nawet 18 ? Chociaż??????????? U tych młodych jest brawura, wariactwo, czyli na siłę zawsze znajdziesz usprawiedliwienie. Ten facet akurat ma 30 i żonę i 9 letnie dziecko. Człowiek już raczej dojrzały, powinien być odpowiedzialny.

do tego co piszecie jeszcze konfiskata (o ile jest jeszcze co skonfiskować) pojazdu. masa ludzi wozi się pożyczonymi autami po alko etc - to już trochę zmniejszy ich liczbę.

Gość nie jestem sędzią
paralityk Trafiłeś w sedno. No właśnie dlaczego????

Gość nie jestem sędzią
Dlaczegonp. w Holandii zapięcie pasów jest normalne nawet dla polskiego kierowcy a u nas nie?

Gość paralityk
tego nie wiem, jaka jest kara w Niemczech za jazdę autem pod wpływem alkoholu ?

W tym wypadku wygląda to na nieszczęśliwy wypadek.

Może dlatego ,że "znają" polskie drogi i czują się na nich... bardziej swobodni ,więc uważają ,że nic im się nie stanie ?

Gość do nie jestem sędzią
chyba troche przejaskrawiasz. choc nieco racji jest. a uzasadnienie - że "nie chciał zabic" jest zalosne, zenujace, nie na miejscu. pewnie jak jedziesz 250 na godzine przy ograniczeniu do 100 tez nie chcesz zabic, jak rzucasz ceglami w jadacy samochod tez nie chcesz zabic i tak dalej. za glupote powinno sie placic - slono! trzeba byc debilem, zeby kierowac po pijaku, nieprzewidujacym, nieodpowiedzialnym i egoistycznym kretynem. z miejsca kara finansowa, konfiskata prawa jazdy (moznaby zrobic rejestr o zakazie poslugiwania sie po tkaim zdarzeniu - zeby np. nie mozna bylo wykupic od policji) i roboty publiczne 😠

Gość nie jestem sędzią
No tak my sobie gadu gadu a prawo jakie jest takie jest...................

ta róznica w przestrzeganiu i nieprzestrzeganiu przepisów za granicą i u nas wynika chyba z tego, że u nas faktycznie kary są żałośnie niskie i każdego można przekupić - unikając kary. nie mają się czego bać, więc nie przestrzegają norm :o no i ta mentalność polaków (sorry) - j.w.

Gość nie jestem sędzią
Sankcje są niewidoczne dla kolejnych potencjalnych zabójców.A i tłumaczenie sprawcy tym ,że zniszczył swoje życie, swojej rodziny, że staci pracę, że rozwód , że będzie żył z obciążonym sumieniem, a jej i tak już nie ma....................Jak do tego sie odnieść?

PODOBNO (to uslyszalam od prawnika) instrumenty prawne sa, ale sie z nich nie korzysta

1. Dożywotnio zabrane prawko 2. Konfiskata pojazdu 3. Roboty publiczne 4. Renta dla rodziny Dlaczego w Polsce nie jeździ sie przepisowo?? Dlatego, że patrol wystawiony w weekend zawsze w tym samym miejscu, nie rozwiązuje problemu:(

Wiecie... znajomości pozwalają na to wszystko ludziom. Znajomy mojego ojca ma szwagra w policji, więc bezkarnie jeździ po pijaku , na szczęście nie zabił nikogo ... Ale ;/ Wszyscy wiedzą ,że to robi , ale kogo to obchodzi.

Gość nie jestem sędzią
Żeby poruszyć te instrumenty prawne , trzeba cholernie dużo kasy, dobrego adwokata.A to niestety kosztuje, wiesz jakie są realia, nie każdego stać.Liczysz na sprawiedliwość.

Gość nie jestem sędzią
Jagoda Masz rację

"tłumaczenie sprawcy tym ,że zniszczył swoje życie, swojej rodziny, że staci pracę, że rozwód , że będzie żył z obciążonym sumieniem, a jej i tak już nie ma" --> coś takiego tylko powinno pogrążać takiego debila. jej nie ma przez niego! ciekawe, czy o swoim dziecku gdyby to ono zginęło w ten sposób też by tak mówił. "oj już trudno, jej/jego i tak już nie ma" 😡

Gość nie jestem sędzią
Przytoczyłam opinię kilku osób, więc uwierz mi że są i tacy , którzy myślą w ten sposób.Jego, nawet najcięższa kara nie przywróci jej życia.

chodzi o to, że kary mogą być wyższe i surowsze wymierzane przez sędziów, ale nie są. nie piszę o adwokatach :)

Gość nie jestem sędzią
I myślę że dopóki takie opinie będą nic się nie zmieni.

Gość nie jestem sędzią
Właśnie , to sędzia wyznacza karę, i sędzia uzasadnia wyrok...

samanata- o! pomijając, że jeśli prawo bazowałoby na sumieniu, to niedługo przwie kazdy kradłby, zabijał i się nie przejmował :O

Liczy się na sprawiedliwość... ale sprawiedliwości nie ma ! Życie nie jest sprawiedliwe i nigdy nie będzie. Chociaż żałuję ,że tak nie jest... Życzę wszystkim jeżdżącym po alkoholu żeby się opamiętali. A rodzinom ofiar wiele sił.