Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość __poliglotka__

J.włoski czy j. hiszpański??

Polecane posty

Gość __poliglotka__

Który z tych dwóch języków jest łatwiej się nauczyć??

Gość __poliglotka__
tak? a na jakiej podstawie to wnioskujesz??:)

Gość moim zdaniem włoski ma
trudniejszą gramatykę

bo uczylam sie chujostwa 3 lata :O jest latwy, ale nienawidze go. zasady czytania sa bardzo proste i gramatyka mniej skomplikowana niz w hiszpanskim

w porównaniu z hiszpańskim

hahaha mam zupełnie odwrotne zdanie:D

Gość fxfds
ja znam francuski hiszpanski i wloski i powiem tak... njciezszy jest fracuski, hiszpanski ma identyczna gramatyke jak francuski ale wymowa jest duzo latewiejsza a wloski to jesrt juz naprawde bnal.

Gość ci co twierdza ze wloski
jest latwy - chyba wam sie tylko wydaje, ze dobrze mowicie po wlosku:D

Gość ci co twierdza ze wloski
chyba szydelkowania

Gość *moim zdaniem*
Ja ucze sie hiszpanskiego. Nigdy nie mialam stycznosci z wloskim,ale nie sadze zeby gramatyka hiszpanska byla skomplikowana. Wydaje mi sie, ze hiszpanski jest bardziej przydatnym jezykiem, poniewaz jest uzywany w wiekszej ilosci krajow na swiecie w porownaniu do wloskiego. Od kilku lat panuje dziwna moda na uczenie sie wloskiego, wiec sporo ludzi umie nim wladac. Patrzac wiec na funkcjonalnosc jezyka w przyszlosci wybralabym hiszpanski, ale to jest tylko moje skromne zdanie.

ja nauczylam sie wloskiego we Wloszech, chodzilam tam do szkoly. Na początku włoski wydawał mie się prosty, bo przez pierwszy rok nie musiałam sie dużo uczyć, wszystko było bardzo logiczne i szybko wchodziło do głowy, ale pźniej zrobiło się trudniej, dużo trzeba po prostu wkuć. Teraz uczę się hiszpańskiego, i stwierdziłam, ze jest o wiele prostszy od włoskiego, jest mniej wyjątków . Te języki są bardzo podobne, mają podobną gramatykę i słownictwo. Jak znasz jeden, to rozumiesz drugi. Myślę, że w przypadku jednego i drugiego musisz włożyć tyle samo pracy. Na obecną chwilę twierdze, że hiszpański jest prostszy. Wybór należy do ciebie :)

Gość paulapaula
ja studiuje romanistyke z dodatkowym wloskim. i orientuje sie ze grupa ktora ma hiszpanski tez niezle zakuwa, a gadanie ze to latwe jezyki to bzdura, do kazdego trzeba sie przykladac. jak juz to wybralabym na twoim miejscu hiszpanski, wieksza czesc swiata nim mowi.

nie są łatwe, biorąc pod uwagę gramatykę, angielska przy nich to łatwizna:) Natomiast wymowa jest banalna, moze hiszpanska ociupinke trudniejsza od włoskiej, bo trzeba nauczyc sie seplenic:D