Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę się tego pozbyć

WYPRYSKI na SUTKU. Głupie ale... może któraś doradzi

Polecane posty

Gość Gotka07

Witajcie, ja też to mam i to sporo. Teraz jestem w ciąży (trzeciej) i problem bardzo się nasilił. Gruczoły są aż czerwone, bolą i swędzą. Przed ciąża miałam mało tego, a w trakcie karmienia była masakra bo porobiły się na tym ranki i okropnie bolało tak że ból pszeszywał do pleców. Przeszłam już z tym długą drogę, odwiedziłam wielu lekarzy, bo powiększone gruczoły z tą wydzieliną zostały już na stałe, a chcę uniknąć znów takiego bólu przy karmieniu. Była już grzybica, zespół Sjogrena, nadwrażliwość nerwów, moje ulubione "bo taka Pani uroda", wysuszanie, sterydy, antybiotyki itp. W końcu trafiłam do Pani doktor dermatolog, która postawiła diagnozę wydaje mi się sensowną. (Te gruczoły to generalnie normalne jest. Gorzej jeśli się zatykają, są zaczerwienione lub bolą/swędzą.) To wyprysk sutka (inaczej egzema) najczęściej na tle AZS, alergii kontaktowej. Dla mnie szok bo nie myślałam że mam AZS, ale dr mówiła że to nie takie oczywiste dla każdego. Są kryteria, można znaleźć w internecie i rzeczywiście wśród nich jest wyprysk sutka (nie pomylić z wypryskiem jako oddzielną jednostką chorobowa bo to co innego). Leczenie: Protopic, Cicaplast, ew. maść robiona z ihtiolem i cynkiem. Staniki tylko bawełniane, białe, do mycia mydło do skóry atopowej bez sls, perfum. Krem barierowy lub inny, ale bez perfum i parafiny (zatyka pory). Można spróbować dietę niskohistaminową. Nadmienię, że u mnie w testach alergicznych kompletnie nic nie wyszło. Po leczeniu 3 m-ce jest poprawa o 70%. Aha, i tyko prysznic, kąpiel odpada i ślina bardzo źle na to działa. Ja chcę jeszcze wypróbować krem z mocznikiem (pilarix), ale nie wiem czy w ciąży mi wolno, więc się wstrzymuje. To tyle, może komuś się przyda ten mój wywód 😉

Powodzenia dziewczyny

Hej, mam to samo.. byłam u różnych lekarzy. To powiększone gruczoły Montgomery'ego.  Można usunąć laserem, ale ja się boję.. Teraz od 3 dni testuję Bielenda 40% Kwas salicylowy azelainowy 30g, tak poradziła mi kosmetyczka i jakby trochę spłaciło.. zaklejam sutki, ponieważ kropla na samych sutkach i strasznie piecze. Czy któraś znalazła inny sposób?