Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poliglotkaaaaa

francuski czy niemiecki

Polecane posty

Gość poliglotkaaaaa

ktory jezyk jest latwiejszy waszym zdaniem?

Gość ucz sie niemieckiego

Gość poliglotkaaaaa
a poleccie jakis kurs dla samouka zupelnie od podstaw. nie za drogi bo jeszcze nie wiem czy to nie bedzie slomiany zapal

tez sie wlasnie zastanawiam, czy podjac nauke jezyka niemieckiego:) na razie uce sie intensywnie rosyjskiego, angola ledwo co znam, wiec mysle, ze powinnam chcoiaz z tych podstawowych znac niemca:D jak myslicie?

Gość miss price
Oba te jezyki maja to do siebie, ze aby sie ich dobrze nauczyc, trzeba je naprawde lubic. Nie zajedziesz dalekko z francuskim, jak nie bedzesz go czula, To samo tyczy sie niemca.

Gość ponawiacz
niemiecki łatwiejszy francuski ładniejszy :D wiem bo się uczem obu:D

Gość karollo
ja przez 10 lat uczylam sie w skzole jezyka niemieckiego i szczerze mwoiac nie umiem nic. ten jezyk jest dla mnie brzydki i trudny. od 2 lat jestem w klasie dwujezycznej francuskiej, w pierwszym roku mialam 18h franc. w tygodniu, a w tym roku geografie i historie po francusku + 5h francuskiego normalnie i 2h francuskiego z nativem. przy takiem tepie nauki jezyk jest prosty i jestes na bierzaco, od odob ktore ucza sie go wolniej slysze ze sparwia on problemy. ale ejst naprawde piekny i warto sie go uczyc. poslugujac sie takim jezykiem mozna byc z siebie dumnym, czuje sie ogromna satysfakcje. naprawde polecam i wrazie problemow sluze pomoca ;)

ja tez ucze sie intensywnie jezyka rosyjskiego, codziennie mam z nim kontakt i podoba mi sie taka intensywnosc.chcialabym tak samo dyzo uczyc sie niemickiego,z taka intensywnoscia. jak ty z niemieckim, ja mam podobnie z angiwlski, uczylam sie go 10 lat i co?nie potrafie nic:Oco mnie doluje. francuski mi sie zbytnio nie podoba, chcoiaz pewnie jakbym zaczela intensywna nauke to i tak by mi sie spodobala, bo dla mnie praktycznie kazdy jezyk jest fajny..

Gość karollo
mysle ze nie, jesli etreaz Ci sie nie poboba to nei warto sie za to brac, to po prostu trzeba czuc od samego poczactku bo to jest pasja i powolanie.wiele osob po czasie odpadlo z tej klasy bo nie dali rady, nie lapali o co w tym wszystkim chodzi nie czuli tego. etraz tez zostalo kilka osob i co? i zdania nie potrafia zlozyc kiedy klasa bez zastanawiania sie pisze referaty i rozprawki po francusku. na pierwszym roku na pierwszej lekcji pani profesor zapytala 'woiecie dlaczego wybraliscie te klase? powiedzcie sobie slowo 'motyl' w 3 jezykach, niemieckim, angielskim i francuskiem' po chwili 'teraz juz wiecie' podejscie nauczyciele tez ma duzy udzial w sukcesie, jego milosc do jesyka i wiara w Ciebie etz niesamowicie motywuje

Gość ponawiacz
DO JęDZOWATOść --------------> SERIO SIę UCZę!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D

Gość Hihihiihihihihihihih
niemiecki

Gość karollo
le papillon. i tu jecsez wymowa dochodzi ll -j i ta koncowka on tez troche inaczej ale nie potrafie tego fonetycznie po polsku

Gość progetta.
Francuski jest piekny, ale wiele osob nie potrafi prawidlowo wymawiac wyrazow i wtedy juz piekny nie jest...

karollo, wiem co mas zna mysli, mowiac o pasji:) fajnie, ze wybralalas taka klase, po skonczeniu licuem bedziesz miala jezyk w na bardzo wysokim poziomie, bedzies zmogla podjac spokojnie nauke drugiego jezyka i bedziesz bardzo lakomym kaskiem dla przyszlego pracodawcy.. ja starsza od ciebie jestem,a zadnego jezyka nie znam tak super:O

Gość progetta.
Niemiecki jest okropny. Bardzo fajny jest za to hiszpanski.

Gość ponawiacz
a te wszystkie kreseczki nad literkami we francuskim!!! czyli akcenty -- przerąbana sprawa w pisaniu:(:(

Gość karollo
wszystkiego sie mzona nauczyc, trening czyni mistrza. trzeba duzo sluchac, nasluchiwac, powtarzac pod nosem. my starsznie kaleczylismy ten ejzyk, nawet etraz nie wszytsko udaje, niektore wyrazy sa kosmicznie trudne do wypowiedzenia. ale jak mwoilam trenig czyni mistrza i wiekszosc idzie nam pieknie i plynnie, chociaz nic sie nie rozna z akcentem rodowitego francuza, ajjjj

Gość asdas
To wszystko zależy. Jesteś w stanie uczyć się sama niemieckiego, to pewne. Chociaż gramatyka może być czasami trudnawa, wymowa jest prosta...język jest twardy, ale OK. Francuski - jest trudniejszy, cięzko będzie się uczyć samodzielnie, na kursach/w grupach/na wyjazdach jest zdecydowanie łatwiej. Gramatyka trudniejsza niż w niemieckim,wymowa też, ale język jest bardzo fajny :) Uczyłam się w sumie 5 języków, teraz operuję 3 ale francuski pomimo że sporo pozapominałam darzę największym sentymentem :)A z niemieckim żyję na codzień, da się go przeżyć ;)

Gość progetta.
To ze francuski jest taki strasznie trudny to mit. Trudna jest jedynie wymowa dla wiekszosci Polakow. Gramatyki wloska i francuska sa niemalze indentyczne.

Gość karollo
jezeli chodzi o akcenty to trzeba duzo pisac , ejst wiele wyjatkow , zaleznie z odmiana wyrazu zmienaija sie ich keirunki, ale etraz jak pisze to jest wyczucie, to sie po prostu wie gdzie co jest. trzeba miec fotograficzna pamiec i anprawde sie uczyc

Gość progetta.
Chyba najtrudniejsza rzecza we francuskim jest rozumienie ze sluchu i nie mam tu na mysli wiadomosci, tylko zywy codzienny jezyk Francuzow. Trzeba byc naprawde bardzo osluchanym, aby wiekszosc rozumiec.